Skip to main content

1. Ce este nevralgia pudendală (NP)?

Nevralgia pudendală este o durere cronică, superficială sau profundă, care apare la nivelul bazinului și a regiunii perineale, durere ce se agravează în general, în poziția așezat. Acest termen face referință la o durere în teritoriul nervului pudendal (numit înainte și nervul „rușinos”), manifestată ca o durere/senzație de jenă în zona intimă a corpului, de la nivelul organelor genitale până la nivelul anusului. Această patologie interesează în primul rând sexul feminin, într-o proporție 6:4.

2. Care sunt cauzele nevralgiei pudendale?

Cauzele NP pot fi multiple, începând de la: cauzele mecanice provocate prin comprimarea sau iritarea nervului (i.e după o intervenție chirurgicală sau o comprimare mecanică a nervului pudendal la diferite niveluri ale bazinului), după traume mecanice (i.e o naștere dificilă cu elongarea/întinderea puternică a perineului, printr-un traumatism, o cădere puternică la bicicliștii sportivi sau după utilizarea excesivă a bicicletei). Există și cauze inflamatorii ce pot duce la dureri neuropate ale nervului pudendal: cele determinate de diabetul zaharat, durerile post-zosteriene în teritoriul nervului, după radioterapie,  tumori pelvine sau fracturi și deviații ale coloanei vertebrale. De asemenea, exista și NP numite ” idiopatice”, determinate de alte cauze (diferite de cele organice), în pofida durerilor importante.

3. Există persoane predispuse în a dezvolta NP?

În general, NP debutează în intervalul de vârsta 50-70 de ani, preponderent în randul femeilor (60% din totalul pacienților) și este mai des întâlnită la persoanele care au suferit un traumatism la nivelul bazinului, la cicliștii de performanță, respectiv la persoanele care efectuează activități în poziție șezut, o perioadă prelungită de timp.

4. Cum se manifestă nevralgia pudendală?

NP se manifestă prin dureri de tip neuropat, dureri descrise printr-o senzație de arsură, apăsare, amorțeală, întepătură puternică, dureri severe în zona genitală. Aceste dureri sunt descrise de femei, de obicei, începând de la vagin până la anus, iar de către bărbați, predominant în zona perineală, dar și a penisului. De multe ori, durerea/disconfortul apare chiar în timpul actului sexual, accentuându-se în poziția așezat (mai ales dacă aceasta persistă). În general, durerea se diminuează în poziție orizontală, fapt pentru care somnul nu este perturbat. Câteodată, pacienții se pot plânge de senzație de „corp străin” anal sau vaginal, iar durerea poate fi unilaterală sau bilaterală.

5. Care sunt metodele de diagnostic ale NP?

De multe ori, pacienții ajung mai întâi la medicul urolog sau ginecolog, unde acesta va elimina diferitele cauze specifice înainte de a pune diagnosticul de NP. În neurologie, medicul poate propune uneori, pentru confirmarea acestui diagnostic, efectuarea unei electromiograme (EMG) cu scopul de a monitoriza viteza  de conducere și “comportamentul” nervului. Alți specialiști (i.e. dermatologii), prin competențele medicale dobândite, pot fi implicați în procesul de evaluare pentru de a elimina cauze locale inflamatorii. Însă, uneori, este necesară efectuarea unei examinări imagistice medicale la nivelul bazinului sau lombosacral, fapt pentru care se solicită RMN pelvin. În terapia durerii, medicul specialist va utiliza algoritmi de diagnostic specifici, cum ar fi “criteriile de diagnostic de la Nantes”. Astfel, pentru a confirma sau infirma prezența NP, în cadrul consultației este posibil să se propună un bloc anestezie locoregională a nervului pudendal.

6. Care sunt tratamentele generale pentru NP?

Tratamentele NP depind de stadiul bolii și de durată. În anumite cazuri, durerea este foarte bine instalată și durează de mulți ani. Un tratament medicamentos posibil, pentru durerea neuropată, folosește molecule de tip antidepresiv sau antiepileptic întrucât mecanismul acestei dureri răspunde la astfel de molecule. Medicul poate recomanda: fizioterapie, osteopatie sau infiltrații anestezice la nivelul nervului pudendal, dar și utilizarea unei perne decupate la mijloc sau în format de semilună.

7. Tratamente specifice propuse în centrul nostru de tratament al durerii!

În Centrul Integrat de Terapia Durerii, specialiștii propun un tratament pluridisciplinar care poate include perfuzii intravenoase cu molecule specifice (i.e ketamina), stimularea magnetică transcraniană (SMT), chirurgia de decompresie sau stimularea nervului prin dispozitive specifice de neurostimulare.
În timpul consultației cu un specialist în Terapia Durerii, veti avea ocazia să adresați întrebări, să fiți ascultat și înțeles.

 

 

Dr. Monica Papaianu, Stimulare Magnetică Transcraniană, Centrul Integrat de Terapia Durerii – PROVITA

Close Menu