Skip to main content
Noutăți Nord

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple

By 29 mai 2021septembrie 14th, 2023No Comments

Anual, ziua de 30 Mai este marcată ca Ziua Mondială a Sclerozei Multiple. 
Conform Federației Internaționale pentru Scleroza Multiplă, la nivel mondial, aproximativ 2,8 milioane de oameni sunt diagnosticați cu scleroză multiplă (SM), ceea ce înseamnă că, undeva, cineva este identificat cu această boală la fiecare 5 minute. Cele mai multe cazuri sunt evidențiate în intervalul de vârstă 20-35 ani, cu o frecvență de 2-3 ori mai mare în rândul femeilor. 

Scleroza multiplă – cunoscută și sub denumirea de „scleroza în placi”, este o boală imprevizibilă ce afectează sistemul nervos (creier, măduva spinării) și anume teaca de mielină ce învelește celula nervoasă, producând astfel o varietate de simptome neurologice. Cele mai frecvente simptome sunt: tulburarea bruscă a vederii sau vedere dublă, furnicături sau amorțeli în membre, tulburare de coordonare, scădere de forță la nivelul membrelor etc. Diagnosticul de scleroză multiplă se stabilește în urma examinării clinice neurologice coroborată cu investigații RMN, puncție lombară, analize de laborator și uneori potențiale evocate vizuale, auditive și somatosenzoriale (i.e. răspunsul măduvei şi al creierului la stimularea unor căi aferente, specifice, constituind o metodă de apreciere a funcţionalităţii sistemului nervos central). Diagnosticul se pune pe baza criteriilor McDonald publicate prima dată în 2001 și are la bază criteriul diseminării în timp și spatiu a leziunilor inflamatorii.

Nu se știe încă ce cauzează boala și nu există încă un tratament de vindecare! Însă, există însă terapii de modificare a bolii (cum este interferonul) care pot să scadă numărul atacurilor, să încetinească progresia bolii, să scadă numărul leziunilor cerebrale. Tratatamentul precoce, de la debutul bolii, este esențial în scleroza multiplă. Pe lângă tratamentul cronic, există și tratamentul puseului acut care se face cu doze mari de corticosteroizi intravenos pe o perioadă scurtă (puls-terapie). Acest tratament va scădea durata atacurilor acute și inflamația de la nivelul leziunilor nervoase, însă nu va modifica progresia bolii sau rata recăderilor. Deși la ora actuală nu există tratament de prevenție al bolii, câteva studii observaționale au evidențiat un rol important al vitaminei D în reducerea riscului de apariție al sclerozei multiple. Un rol important îl are și starea generală de sănătate, de aceea în această boală se recomandă respectarea unui regim alimentar sănătos, exercițiu fizic zilnic, igiena somnului, evitarea stresului.

În România, scleroza multiplă este o boală rară, cu o prevalență anuală de 38,3 cazuri la 100.000 locuitori și o incidență anuală de 4,9 cazuri la 100.000 locuitori (potrivit unui studiu de piață din 2016). 
La nivel mondial (dar și în țara noastră), scleroza multiplă este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice și cauze de invaliditate la adulții tineri.

 

Dr. Ana Maria Ghițoiu
Medic specialist neurolog