Skip to main content

Tusea este un reflex normal al organismului la o interactiune/actiune mai putin proprie organismului. Pratic, tusea este un semnal de alarma.
Dar cat de serioasa este aceasta alarma?
Cand tusea devine cronica, adica este frecventa, periodica sau zilnica, cauza tusei este asadar persistenta sau permanenta.

Care pot fi cauzele tusei cronice? 

  • Tulburarile digestive, un exemplu frecvent fiind refluxul gastro-esofagian, dar pot fi si boli digestive mai severe;
  • Tulburari de inghitire prin anatomia locala modificata in patologii ORL si/sau osteo-articulare;
  • Tulburari ORL, ce includ partea de nas, sinusuri sau stomatologica;
  • Tulburari emotionale cu somatizare prin reflexul de tuse;
  • Tulburari cardiace sau cardio-vasculare cu manifestare prin tuse;
  • Tulburari endocrinologice ;
  • Efecte secundare ale anumitor medicamente care, fie de la inceputul administrarii, fie pe parcursul tratamentului, pot provoca tuse ;
  • Tulburari pneumologice: astm alergic sau nealergic, reactivitate alergica sau iritativa (expunere la substante iritative, poluanti), bronsita cronica (inclusiv cea a fumatorului), BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), pneumonie « cronica » sau status dupa episod acut (cauze infectioase, de la virale pana la infectii atipice bacteriene sau fungice), pneumonita (inflamatie pulmonara in contextul bolilor pulmonare interstitiale sau de cai respiratorii inferioare provocata de un agent identificabil sau de reactia corpului la un agent greu identificabil), tumori pulmonare benigne sau maligne, inhalare de corpi straini de dimensiuni mici care nu au creat stare de sufocare initial, dar persista in caile respiratorii.

Cui se adreseaza persoana care sufera de tuse cronica?
Triajul initial in tusea cronica poate fi dificil, mai ales in cazul in care coexista 2 sau mai multe cauze de tuse cronica. Orientarea initiala trebuie facuta de medicul de familie care cunoaste si are in grija persoana si familia.
In cazul prezentarii la medicul specialist pneumolog sunt 3 situatii foarte frecvente:
1.    Se verifica si identifica o cauza pulmonara prin examinarile de rutina in pneumologie sau, daca este cazul, prin investigatii mai avansate;
2.    Se identifica o cauza pulmonara si, in acelasi timp, este suspectata si o alta cauza decat cea pulmonara care necesita evaluare in acea direcție;
3.    Se exclude o cauza pulmonara in prima etapa si se orienteaza catre evaluare pentru cauza non-pulmonara cea mai probabilă.
Asadar, tusea cronica poate ascunde boli usoare, controlabile si/sau tratabile, sau boli grave, uneori amenintatoare de viata pe termen scurt sau lung.
Tratamentul si prognosticul tusei cronice depind de cauza acesteia, uneori avand o solutie curativa rapida sau in timp, alteori fiind posibila doar ameliorarea tusei.
Cu certitudine putem spune ca TUSEA CRONICA NU ESTE O NORMALITATE, nici macar pentru fumatori, prezenta ei fiind semnalul de alarma pentru verificarea cauzei.

 

Dr. Andreea Vladau – Medic Specialist Pneumolog