Skip to main content

Eforturile pentru diagnosticarea timpurie a bolilor de sân au în vedere 2 strategii conexe de management asociat unei posibile afecțiuni – depistarea precoce a unei patologii asimptomatice, prin autopalpare, ușor accesibilă pacientei, respectiv utilizarea unei tehnici de screening adresate în funcție de vârsta acesteia și efectuată sub ghidaj medical.

S-a constata faptul că incidența screening-ului oportunist sau direcționat deține o pondere mica în depistarea afecțiunilor mamare, care, în majoritatea cazurilor sunt benigne. Aditional, boala neoplazică la sân a crescut – 1/6 cazuri fiind depitate la persoane feminine cu vârsta cuprinsă între 40-49 ani. În acest context, anul 2020 marchează cancerul de sân ca fiind situat pe locul 1, prin numărul de cazuri înregistrate din totalul bolilor neoplazice declarate, aferente anului analizat (sursa: American Society of Cancer).

Patologie severă, cancerul de sân, se recomandă și trebuie detectat, stadializat preferabil prin simpla depistare clinică, bazată pe istoricul și examenul fizic, pentru a fi curabilă (efectuată lunar, în regim personal sau anual sub îndrumare medicală). Însa, varsta de 40 ani devine referință obligatorie în parcurgerea unui control senologic.

Semnele și simptomele identificate ca anomalii funcționale nu ar trebui ignorate. Scurgere mamelonară anormală? mamelonul retractat? o zona de piele cu aspect de coajă de portocală? dureri în axilă? – devin argumente serioase pentru a accesa opțiuni medicale complexe de investigare și diagnosticare. Control postoperator? antecedente familiale de cancer de sân sau ovarian? un nodul deja diagnosticat care ridică o suspiciune? un nodul deja cunoscut care necesită urmărire? –  tehnicile de screening sunt disponibile și utilizate pentru a evalua femeile ce prezintă simptome și descoperiri clinice suspecte. Până la vârsta de 40 ani se recomandă ecografia mamară (folosește ultrasunete, nu este invazivă, este ușor de realizat), respectiv peste vârsta de 40 ani se accesează mamografia și în secundar ecografia, la indicația medicului imagist senolog.

Eu recomand pacientelor mele mamografia digitala 3D cu tomosinteză – o metodă complexă și completă în comparație cu mamografia clasică, analogică. Este cea mai nouă metodă de diagnosticare indicată femeilor peste vârsta de 40 ani pentru depistarea precoce a cancerului mamar. Tomosinteza presupune scanarea sânului din diverse unghiuri, apoi sistemul reconstituie secțiuni de 1 mm grosime. Putem evita în acest fel controale suplimentare, biopsii, intervenții chirurgicale inutile, evităm iradierile, de asemenea. Mai putem adăuga ca și avantaje, următoarele:
•    evidențierea leziunilor mici, infracentimetrice, chiar și în sânul dens, facilitate generată de claritatea imaginii și a lipsei suprapunerilor țesutului glandular
•    vizualizarea cu acuratețe a focarelor de microcalificări care sunt semne precoce de neoplasm mamar (ecografia  nu le poate identifica)
•    reducerea rezultatelor fals pozitive obținute prin mamografia clasică
•    reducerea dozei de iradiere pe care efectuarea succesivă a mamografiilor analogice o impune în vederea finalizării unui diagnostic corect
•    reducerea durerii generată prin compresia sânului.
Efectuând un control anual, suntem mai liniștite, mai încrezătoare că totul este bine în legătură cu corpul nostru. Mai mult, factorul tehnologic augmentează tehnicile și metodele medicale de diagnostic, iar incertitudinea este înlăturată. Doar așa putem preveni, descoperi precoce afecțiuni, doar așa putem salva vieți!

Sfatul meu este să aveți grijă de sănătatea voastră căci este mai prețioasa decât orice iar prevenția sau depistarea precoce a oricarei probleme trebuie sa fie preocuparea principală atunci când esti sanatos!

 

DR. MIHAELA BĂRBULESCU
Medic primar radiologie si imagistică medicală
Centrul Medical Provita