Skip to main content

Privind localizarea, dar și frecvența intervențiilor chirurgicale, herniile de disc lombare au ponderea cea mai mare. În foarte puține cazuri, procedura chirurgicală (clasică sau minim invazivă) trece neobservată în viața pacientului. De obicei este însoțită de un sentiment general de anxietate, de frică de durere, frică de complicații care pot surveni în timpul intervenției dar și după, frica de a nu putea reveni ulterior la o viață normală și la o completă capacitate de muncă. Câteodată, pacienții experimentează chiar o gândire catastrofică.

Urmarea este frica de mișcare, apariția unui sindrom de stres, scăderea oxigenării musculare și a nervilor, apariția oboselii musculare, creșterea sensibilizării sistemului nervos periferic și alterarea răspunsului la durere.La nivelul întregului organism, sindromul de stres se manifestă în scăderea capacității de concentrare și a calității somnului, alterarea memoriei, a dispoziției, tulburarea apetitului, de cele mai multe ori urmată de creștere în greutate, creșterea sensibilității țesuturilor, alterarea răspunsului imun.

În funcție de tipul și momentul intervenției, de gravitatea și vechimea afecțiunii, de starea generală și de afecțiunile asociate, pacientul poate experimenta: durere lombară, sciatică, tulburări de mers, tulburări neurologice, instabilitate lombară, grade diferite de dizabilitate.

Pe scurt, postoperator, cel mai probabil, vei avea durere și impotență funcțională.

De ce este recomandat să faci kinetoterapie după operația de hernie de disc

Pentru a combate durerea, a preveni instalarea durerii cronice, pentru a recapăta funcționalitatea completă și calitatea vieții, pentru a preveni recidivele. Pentru că este sigură și eficientă.

Ce exerciții sunt recomandate pentru o recuperare corectă

Medicul specialist de Recuperare medicală face evaluarea clinică a pacientului și, ținând cont de recomandările chirurgului, alcatuiește un program de recuperare și monitorizează evoluția.

Kinetoterapia este o componentă obligatorie, este personalizată fiecărui pacient, și contine un program de exerciții alcătuite de către kinetoterapeut pentru a realiza obiectivele.

Exercițiile efectuate în clinostatism (pozitia întins) și mersul sunt primele introduse.

Pe măsura ce programul progreasează, tot mai multă aparatură performantă aflată în dotarea sălilor de kinetoterapie își poate aduce contribuția pentru a obține o recuperare completă a pacientului.

Cât durează recuperarea post chirurgicală

Primele exerciții încep imediat postoperator, dar programul propriu zis de recuperare începe la 3-4-6 săptămâni postoperator, în funcție de recomandarea medicului care a efectuat intervenția.

Frecvența este de 2-3 sedințe pe săptămână, cu durata de 6-8 săptămâni, dar poate varia în funcție de evoluția pacientului.

Ce să faci în cazul în care durerea de spate persistă după operația de hernie de disc

Desigur, primul pas este evaluarea sursei durerii, iar recomandarea de tratament este direcționată să o combată. Kinetoterapiei i se pot adauga: medicația, electroterapia, masajul, terapia manuală, hidrokinetoterapia, ortezele, terapia cognitiv comportamentală.

Când e recomandat să te programezi la un specialist în terapia durerii

În acele cazuri când, după un program de recuperare corect condus, durerea nu poate fi combătută prin mijloace conservatoare și riscăm instalarea durerii cronice, recomandăm pacienților un consult de Terapia Durerii.

Cu un palier larg de proceduri neinvazive sau minim invazive, specialistul de Terapia Durerii se alatură chirurgului și specialistului de Recuperare medicală în managementul durerii pacientului.

 

Mădălina Sideri
Medic primar Medicină Fizică și de Reabilitare

Leave a Reply

Close Menu