Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
Medic Specialist Oftalmologie
Oboseala este probabil cel mai frecvent intalnit simptom care ne afecteaza starea de bine. O intalnim la majoritatea grupelor de varsta si de multe ori este strans legata de planul alimentar. Numeroase boli, dar si anumite carente de vitamine sau minerale pot declansa aceasta stare, cu grade diferite de intensitate: hipotiroidia, hepatitele virale sau toxice, anemia , depresia, sindromul de apnee in somn, deficitul de fier, magneziu, B12, etc.
Cand starile de oboseala se accentueaza sau persista, este indicat sa consultati medicul, care va poate recomanda si setul de analize sau consultatiile din alte specialitati, in vederea stabilirii cauzei/lor , mai ales ca panelul afectiunilor „vinovate” este foarte larg. Medicul asociaza datele din anamneza pacientului ( istoricul personal) pentru a cauta tintit boala sau bolile suspectate, auto-medicatia sau auto-prescrierea de analize nefiind indicate ( putem omite sau masca o afectiune asociata, tratand doar ceea ce este evident).
Alimentatia si odihna sunt factori important in combaterea starii de oboseala, indiferent de cauza ei. Hidratarea adecvata se regaseste si ea in regulile de stil de viata sanatos , ca si orarul regulat de mese (nu este suficient sa consumam alimente sanatoase, daca avem doar o masa pe zi, de exemplu).
Fructele oleaginoase (de preferat crude ) sunt o sursa excelenta de magneziu si acizi grasi omega 3, care contribuie la buna functionare a sistemului nervos. Magneziul este implicat in peste 300 de reactii chimice in corpul nostru si , din fericire, il regasim in fructe si legume, peste, cereale integrale, astfel incat este un element usor de consumat.
Vitamina B12 este implicata in metabolizarea glucozei, principala sursa de energie a corpului uman, dar si in metabolismul lipidic , proteic sau al hemoglobinei. Anemia este o afectiune des intalnita si care are ca simptom principal oboseala , alaturi de paloare, ameteala, tahicardie. Vitamina B12 provine din surse animale – carne, lactate , oua , astfel incat la persoanele vegetariene este nevoie sa urmarim periodic nivelul din sange sau sa administram suplimente (cand este nevoie ). Vitamina B 12 din sursele vegetale ( anumite ciuperci , drojdie, etc.) are , ca si fierul vegetal , o absobtie mai redusa decat din sursele animale.
Cerealele integrale aduc in meniul o paleta semnificativa de vitamine si minerale si, la fel de important, nu induc un varf glicemic postprandial la fel de mare ca faina alba. In traducere libera, dupa ce consumam cereale refinate, oboseala se amplifica.
Ceaiul cu ginseng este un aliat important in combaterea oboselii, este cunoscut si folosit de mii de ani, ca si ceaiul verde sau negru sau cafeaua. Excesul, insa, poate amplifica aceasta stare, asa ca atentie la cantitate!
Oul este o sursa ideala de vitamina D, dar si de aminoacizi esentiali , ceea ce il face un fel de super aliment cand este vorba de oboseala. Vitamina D se regaseste in produsele animale sau se produce in corpul nostru cand ne expunem la soare; este implicata in numeroase actiuni , nu doar clasica sanatate a sistemului osos, ci si in producerea de energie, sau variatiile de greutate corporala.
Ciocolata (in cantitati mici) poate combate oboseala si sunt sigura ca este un aspect cunoscut si practicat de noi toti. Continutul de glucoza, antioxidanti si fier stimuleaza activitatea sistemului nervos si asigura un plus de energie; atentie insa la cantitate, caci excesul poate cauza agitatie ( mai ales la copii), nu doar surplus de kg!
O alimentatie variata, cu elemente cat mai putin procesate, cu un orar de mese regulat, hidratare corespunzatoare , pauze de relaxare sau de somn sunt valente obligatorii ale starii de bine si echilibru in corpul nostru, indiferent de varsta sau profesie.
Articol aparut in revista Click! Sanatate
Medic specialist Oftalmologie
Medic specialist Diabet Zaharat,
Nutritie și Boli Metabolice