Necroza avasculară a capului femural este o boală care se caracterizează prin afectarea vascularizației acestei structuri anatomice a articulației șoldului. Deși boala a fost descrisă prima dată la începutul anilor ’60, mecanismul afectării vascularizației încă nu a fost complet elucidat, dar unii factori de risc au fost identificați.
Mecanism de apariție:
În cadrul necrozei aseptice a capului femural, este afectată vascularizația unei porțiuni osoase a capului femural, ceea ce se soldează cu infarctul osului din zona respectivă și, implicit, moartea acestuia, provocând, în stadiile avansate, prăbușirea structurii osoase. Boala este mai frecventă la bărbați, la vârste între 20 și 49 de ani, de obicei este unilaterală, dar în peste 40% din cazuri poate fi bilaterală.
Cele mai frecvente cauze sunt: administrarea de cortizon în doze mari și timp îndelungat, traumatismul șoldului nativ (luxația), consumul excesiv de alcool, boli ale sângelui. Boala evoluează în mai multe stadii, având simptomatologia și aspectul radiologic corespunzător fiecărui stadiu.
Diagnostic
Examenul clinic al șoldului este nespecific, putând evidenția durere puternică, cu o mobilitate a șoldului păstrată în faza incipientă și o limitare a mișcărilor șoldului în stadiile avansate ale bolii, precum și șchiopătare la mers.
Diagnosticul paraclinic
Examinarea radiologică a șoldului poate arăta, în fazele mai avansate, modificări de structură ale capului femural, colapsul acestuia și, în stadiul final, degenerarea întregii articulații a șoldului. Examinarea RMN este investigația paraclinică de elecție în cazul acestei patologii, putând face diferența între osul sănătos, edem osos și osul deja necrozat. Examinarea CT evidențiază cu o acuratețe mai mare dacă suprafața osoasă a capului femural s-a prăbușit.
Tratament
În fazele incipiente, se poate administra tratament medicamentos antiinflamator, tratament injectabil cu Prostaglandine, precum și schimbarea regimului de încărcare a membrului inferior afectat. Tratamentul cu statine și terapia hiperbară nu au o eficiență terapeutică clar dovedită.
În stadiile avansate ale bolii, se intervine chirurgical (decompresie chirurgicală a capului femural, grefă osteocondrală sau cu fibulă vascularizată, osteotomie, implantarea unei proteze totale de șold – în stadiul final).
Pentru prognosticul bolii, sunt importante stadiul în care este descoperită, localizarea și întinderea necrozei.
Referințe:

Medic primar Ortopedie-Traumatologie