Skip to main content

Asocierea celor două cuvinte, cancer și plămâni, știm foarte bine că este de temut, mai ales că, plămânul afectat „nu doare” din timp, diagnosticul fiind deseori în stadii avansate ale bolii.

Dar oare nu dă niște semne mai înainte pe care le ignorăm din neștiință sau din confuzie?!

Conform ghidurilor, persoanele cu factori de risc (fumatori, vârsta > 45 ani, barbați > femei, istoric de cancer pulmonar la rudele directe) trebuie evaluate pentru detecție precoce, însă practica medicală ne arată ca și excepțiile fac la fel de bine regula.

Pentru diagnostic, evaluarea constă în imagine tip radiografie pulmonară sau direct computer tomograf (în doză cât mai mică de iradiere în funcție de greutatea persoanei) și uneori bronhoscopie de screening (pe interiorul căilor respiratorii) pentru persoanele cu risc evaluat de către medicul clinician pneumolog.

Dar cine merge la pneumolog dacă nu tușește sau dacă nu simte nimic la respirație?

Până nu demult era agro-industrială premodernizată și condițiile de viață socio-economice, separat de obiceiul extins al fumatului, a coincis cu suficiente diagnostice pentru persoane care “nu beau, nu fumează, nu folosesc alte produse inhalate“.

Expunerea la fum de orice fel (expunere la fum domestic – nu doar în țările din continentul african și asiatic folosesc încă “tuciul” de gătit în unica locuință unde și dorm) este considerată factor de risc pentru boli pulmonare.

Procesul de formare a unui cancer începe cu mult timp înainte de formarea ca atare a unui semnal detectabil cu imaginea de computer tomograf sau de radiografie.

Este posibilă acum prin tehnologia modernă de cercetare medicală avansată descrierea și mai clară a procesului de formare a cancerului și mai ales de terapii genetice cu multe rezultate promițatoare care dau speranța celor ce suferă de aceasta afecțiune.

Însă până la formare, etapele pot fi chiar și reversibile, cu condiția ca oamenii sa fie evaluați și sfătuiți.

Să NU confundăm evaluarea pneumologică pe îndelete și detaliată cu prezentarea la camera de gardă pentru tuse, răceală severă sau pneumonie; scopul camerei de gardă este de a trata afecțiunile acute și salva situația din acel moment, NU de detecție precoce sau de monitorizare.

În epoca actuală prin avansul științei și cercetării în medicină și privind în istoric, între factorii de risc pentru cancer pulmonar rămâne fumatul, dar nu doar de țigări clasice și cu toate substanțele modern introduse în uzul general, expunerea la fum/arderi de altă natură atât în interiorul locuinței cât și în mediul înconjurător locuit, poluarea diesel, desertificarea spațiilor verzi.

Pe de altă parte, toate aceste condiții externe acționează pe “materialul clientului” în evoluție; în mod natural, corpul uman este perfect capabil să se adapteze condițiilor de mediu generale.

Însă, un plămân mic de la naștere, expus la fumat pasiv în copilărie, expus brutal sau repetitiv la mediu nociv respirator, care a suferit boli infecțioase respiratorii severe sau are boli respiratorii cronice ignorate și necontrolate cu inflamație cronică persistentă și oxigen scăzut tot timpul (BPOC) sau periodic (astm) sau doar în somn (apneea în somn data fie de obezitate, fie de probleme de respirație nazală, fie de ambele sau altele), poate fi la risc de procese lent progresive de formare a unui cancer pulmonar.

Stresul pare să fie o altă condiție aditională necesară proceselor cancerigene și combaterea lui ține de specialiștii în domeniu, dar în același timp de noi toți ca să ne facem viața mai buna în orice moment.

Și pentru că în România accesul direct la pneumolog este cel mai ușor comparativ cu țările în care evaluarea stării plămânilor și a respirației se face de rutină prin medicii generaliști și alte programe naționale, profitați de avantaj pentru evaluarea de rutină a respirației, recuperând statutul de civilizație sanitară după decade de evaluari cu principal scop de detecție a infecțiilor precum tuberculoza sau lipsa cu desavârșire a vreunui control pneumologic.

Medicina a avansat, să avansam și noi!

DR. VLĂDĂU ANDREEA

Dr. Andreea Vlădău – medic specialist Pneumologie

Leave a Reply

Close Menu