Rinichii sunt organe pereche fiind situați profund în abdomen, în spațiul retroperitoneal. Funcția principală a lor este de a elimina produșii toxici rezultați în urma metabolismului cât și cei ajunși în organism prin aport exogen. Pe lângă această funcție excretorie ei mai au rol și în reglarea presiunii arteriale, a menținerii echilibrului sărurilor din organism cât și în stimularea producerii de globule roșii. Afectarea rinichilor prin diferite boli poate duce la tulburări ale întregului organism cu diferite grade de severitate.
Este important ca funcțiile rinichilor să fie bine conservate și aici, un rol important este reprezentat de prevenție. Aportul hidric constant asigură o bună hidratare a organismului și oferă rinichilor un vehicul pentru eliminarea toxinelor din organism. Aportul scăzut de lichide, alături de alți factori poate duce la o suprasaturare a urinei cu săruri și creste astfel posibilitatea apariției litiazei urinare. In general, este recomandat un aport hidric de 1,5-2 litri de lichide pe zi. Abuzul în alimentație a produselor cu un conținut ridicat de proteine, abuzul de cafea și derivați de cacao cresc riscul de apariție a bolii litiazice. Consumul crescut de alcool și consumul crescut de medicamente antiinflamatoare pentru o perioadă lungă de timp pot afecta funcția renală.
Un factor de risc important pentru sănătatea rinichilor este fumatul, obezitatea, expunerea îndelungată la solvenți organici ce pot crește riscul de apariție a tumorilor maligne ale aparatului urinar prin afectarea parenchimului renal și/sau a căilor urinare. Este esențială renunțarea la fumat, scăderea în greutate și reducerea consumul timp îndelungat de medicamente analgetice.
Rinichii pot fi afectați și de către bacterii ducând astfel la infecția lor. Bacteriile pot ajunge la nivelul lor cel mai frecvent prin sânge sau prin calea urinară. În prevenția infecțiilor rinichilor este importantă menținerea unei hidratări optime cât și tratarea corectă, conform antibiogramei, cu prescripție medicală a infecțiilor urinare joase (cel mai frecvent cistita) și a focarelor infecțioase din alte zone ale organismului (de exemplu abcesele dentare).
Efectuarea anuală a unui control medical ne poate proteja de probleme grave în viitor. Acesta trebuie sa includă examenul clinic, dozarea creatininei și ureei sanguine, sumarul de urină și urocultura precum și un examen ecografic abdomino-pelvin. Prin efectuarea regulata a controlului medical preventiv se pot detecta afecțiuni în faze incipiente ce pot fi tratate mai ușor și cu succes față de situațiile în care boala este descoperită în stadiile avansate, iar posibilitățile terapeutice sunt limitate și complexe. Este important ca pacienții să conștientizeze că automedicația, fără indicație medicală, poate fi dăunătoare și de aceea consulturile medicului de familie, nefrolog sau urolog sunt esențiale.
Dr. Călin Cristian – Medic primar Urologie
Medic primar Urologie