Skip to main content
Noutăți NORD

Ce este epilepsia?

By 13 februarie 2023septembrie 19th, 2023No Comments

Epilepsia este o boală cunoscută încă din antichitate dar, de-a lungul istoriei, oamenii ce au suferit de aceasta maladie au purtat o importantă stigmă socială.  Astfel, cu ocazia Zilei Internaționale a Epilepsiei, Liga Mondială Împotriva Epilepsiei își propune să crească nivelul de conștientizare cu privire la această afecțiune.

Epilepsia reprezintă un grup heterogen de sindroame neurologice caracterizate prin risc crescut de crize recurente, fiind una dintre cele mai frecvente patologii cronice neurologice. Aproximativ 8-10% din oameni vor suferi o criză epileptică în cursul vieții. Un sfert dintre aceștia pot progresa spre epilepsie.

Criza epileptică este definită ca apariția bruscă a unei simptomatologii neurologice, ca urmare a unui hipersincronism anormal al unor rețele neuronale în cortexul cerebral.  Aceste episoade pot duce la injurie fizică, uneori cu risc vital secundar accidentelor, iar crizele prelungite pot afecta direct creierul. Se pot manifesta în multiple feluri, cea mai cunoscută manifestare fiind pierderea de conștiență, cu cădere de la nivel și contracții musculare generalizate, dar se poate prezenta și cu simptomatologie mai puțin evidentă precum senzații la nivelul pielii sau epigastrice, fenomene discognitive, blocaj comportamental, fenomene hipermotorii în timpul somnului, automatisme, experiențe de tip deja-vu, iluzii optice, mirosuri sau sunete atipice.

Din cauza manifestărilor multiple, epilepsia este mereu o provocare de diagnostic. Astfel, când se suspicionează prezența unor crize (de către pacient, aparținători sau medicul generalist), este necesar un consult neurologic, preferabil cu un medic specializat în epileptologie (interviul clinic în această patologie diferă față de cel neurologic general). Ulterior, pot fi necesare și alte investigații: monitorizări video EEG, fie standard (30 minute cu manevre de provocare) sau chiar studii prelungite care să cuprindă și cicluri de somn. O importanță semnificativă în diagnosticul și managementul acestei bolii o are imagistica cerebrală: RMN-ul cerebral, preferabil 3T cu protocol specific de epilpsie. Unii pacienți vor necesita și imagistică cerebrală funcțională de tip PET-CT.

Un consult cu un medic neurolog epileptolog este benefic și pacienților deja diagnosticați cu epilepsie. Medicina este într-un continuu progres, astfel și abordarea terapeutică a pacienților trebuie mereu actualizată. Nu în ultimul rand, unele dintre sindroamele epileptice farmacorezistente pot beneficia de screening în vederea chirurgiei epilepsiei.

DR. ISTRATE EMIL IOACHIM

DR. ISTRATE EMIL IOACHIM
Medic specialist Neurologie

Leave a Reply

Close Menu