Skip to main content

Astăzi se spune că ar fi cea mai deprimantă zi a anului, denumită și “Blue Monday”.

“Blue Monday” sau “Lunea cea tristă” este numele dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, considerată ca fiind cea mai deprimantă zi a anului. Aceasta expresie a fost prima data folosită în 2005 de o companie de travelling din UK, într-o campanie de marketing, menită să atragă turiștii și să își planifice o vacanță pentru a uita de starea de deprimare. Psihologul Cliff Arnall, profesor la Universitatea din Cardiff, a fost cel care a creat o formulă matematică pentru a calcula cea mai deprimantă zi a anului. El a luat în considerare vremea, facturile utilităților, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc ziua de luni. Formula arată așa: 

Unde W exprimă condițiile meteorologice; d=debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), T=timpul scurs de la Crăciun, Q=timpul scurs de la începutul Anului Nou, M=nivel motivațional scăzut, Na=necesitatea de a acționa, iar D exprimă salariul. Astfel, Cliff Arnall a stabilit că această expresie ia valoarea minimă în a treia zi de luni lucrătoare a anului.

Chiar dacă nu este o formulă validată științific, totuși atrage atenția asupra anumitor aspecte ale vieții cotidiene ce merită o atenție sporită. Printre factorii de stres care ne impactează viața cotidiană se numără condițiile meteo negative, lipsa banilor, așteptările nerealiste și rezoluțiile nefinalizate. Și când toate aceste lucruri se acumulează în același timp pot genera o stare de stres și depresie.

În această zi de mijloc a lunii ianuarie se presupune că ne aflăm într-o stare de spirit mai scăzută din cauza condițiilor meteorologice, a datoriilor acumulate post sărbătorilor de iarnă, a nivelului motivațional scăzut, a rezoluțiilor de început de an.

Mit sau realitate, această inițiativă și sintagmă de “Blue Monday” a devenit virală peste tot în lume și a fost folosită să atragă atenția asupra perioadelor cu stare de depresie și a rutinei la care oamenii se întorc în luna ianuarie, după ce spiritul sărbătorilor se duce.

Presa și companiile din domeniul wellbeing-ului l-au transformat într-un eveniment anual care atrage atenția asupra multor aspecte ce cauzează dificultăți emoționale, cu care ne confruntăm în această perioadă și nu numai. Blue Monday poate însemna o lipsă de energie și motivație, o implicare scăzută în activitățile de zi cu zi și chiar lipsa perspectivei către planuri de viitor. Un moment în care este necesar să ne aducem atenția către propria persoană și nevoile noastre. Este o perioadă specifică lunilor de iarnă, unde condițiile meteo și lipsa soarelui și a activităților sociale îsi fac simțită prezența, după ce sărbătorile de iarnă s-au încheiat, iar activitățile cotidiene au început. Este numită în psihologie și Tulburarea Afectivă Sezonieră. Printre simptomele tulburării afective sezoniere se numără și depresia, problemele cu somnul, letargia, mâncatul excesiv, iritabilitatea, lipsa plăcerii și interacțiunii sociale, probleme de concentrare.

Este important să cerem ajutorul persoanelor specializate atunci când ne confruntam cu acest spectru de simptome pentru a găsi soluții și modalități funcționale de adaptare la schimbările de ordin psihologic ce pot apareă.

Putem preveni lipsa dispoziției în această perioadă prin planificarea de mici activități care aduc un boost de energie și plăcere în viața de zi cu zi, ca de exemplu:

PE PLAN FIZIC

  • O activitate sportivă care ne face plăcere sau chiar o simplă plimbare în aer liber ce va îmbunătăți starea de spirit și va activa metabolismul.
  • Compensează lipsa de energie cu o dietă bogată în legume și fructe, proteină de bună calitate și carbohidrați sănătoși, precum și alimente bogate în fibre. Evită pe cât posibil zahărul și alcoolul.
  • Utilizează suplimente de vitamina D.

PE PLAN EMOȚIONAL

  • Ține un jurnal al recunoștinței în care să scrii lucrurile care s-au întâmplat în cursul zilei și pentru care ești recunoscător.
  • Încearcă o tehnică de meditație și de mindfullness care ți se potrivește.
  • Fii prezent în fiecare moment și comută focusul către lucruri pozitive ori de câte ori simti că mintea se îndreaptă spre gânduri neplăcute.

PE PLAN SOCIAL

  • Planifică o activitate placută pentru weekend, ce te poate face să ai o perspectivă optimistă pentru zilele ce urmează.
  • Întâmpină cu o vorbă bună sau un compliment toate persoanele cu care te întâlnești în ziua respectivă.
  • Adu în viața ta persoane dragi, cu care ai avut parte de momente de bucurie.
  • Împarte o cană de ceai cald cu colegii de birou sau cu prietenii și aduceți atenția către senzațiile plăcute din momentul acela, faceți un ritual înconjurat de persoanele dragi și de familie care să vă aducă o stare de confort.

PE PLAN INTELECTUAL

  • Rasfață-te cu o lectură bună.
  • Înscrie-te la un curs și învață ceva nou.
  • Vizionează un documentar sau un concert care iți face plăcere.

Există câteva tehnici care vă pot aduce un pic de conștientizare în momentul prezent, când simțiți că lucrurile nu merg cum vă doriți și gândurile se îndreaptă către o direcție care v-ar putea scădea buna dispoziție. Tehnica STOP este una dintre acestea, vă poate ajuta să vă deconectați de gândurile ce vă deranjează și să vă angajați într-o gândire focalizată de momentul prezent, adresând problema într-o manieră confortabilă și constructivă.

S->STOP – atunci când vă dați seama că vă trec prin minte gânduri negative sau aveți sentimente neplăcute, care vă pun într-o situație de apăsare emoțională, spuneți cu voce tare STOP!

T->Take a long deep breath – inspirați și expirați adânc, făcând lucrul acesta vă mutați atenția de la gândurile ce vă zboară prin minte, de la activitatea minții și vă reorientați corpul activând astfel sistemul nervos parasimpatic permițându-vă să faceți un pas înapoi și să vă comutați atenția de la gânduri.
O->Observe – observați la ce anume reactionați, ce anume vă spun gândurile dumneavoastrî, cum vă simțiți fizic.
P->Perspective – care este imaginea de ansamblu, ce sfat ați da unui prieten aflat în aceeași situație. Cât de important este acest lucru care vă trece prin minte în momentul prezent.

Tehnica THINK
De cele mai multe ori, ruminația minții (gândurile repetitive, ciclice, persistente, care apar în urma unei dispoziții negative) ne poate atrage într-o frenezie de interpretare a realității, de prognoză, de îngrijorare și lista poate continua. Dacă te simți stresat sau îngrijorat, încearcă metoda THINK.
T-Truth – Adevărat – Sunt adevărate gândurile pe care le ai? Este un fapt absolut? Poate sta în picioare adevărul pe care îl crezi în fața unei instanțe a legii, dincolo de orice îndoială rezonabilă? Ce este cu adevărat veridic și verificabil în această situație?
H-Heplful – Util – Mă ajută cu adevărat acest gând chiar acum? Ce ar fi util să gândesc?
I-Important – Inspirațional -Te inspiră acest gând în momentul prezent? Este cu adevărat important pentru tine acum să gândești în acest fel? Dacă niciuna dintre aceste situații nu este adevarată, atunci respingeți gândul.
N – Necesar – Trebuie să te gândești la asta chiar acum? Este relevant pentru momentul în care te afli acum? Este necesar să acționezi acum?
K – Kind – Bunătate – Este ceea ce crezi bine pentru tine și pentru ceilalți. Analizeazî maniera în care vorbești cu tine însuți. Dacă am spune cu voce tare altei persoane ceea ce ne spunem nouă, ne-ar îngrozi. Fii bun cu tine însuți!

Sfaturi motivaționale despre “Blue Monday”
“IF YOU ARE FEELING BLUE, TRY PAINTING YOURSELF A DIFFERENT COLOR”
“TURN BLUE MONDAY INTO A HAPPY DAY”

 

Psiholog Ligia Peters

Close Menu