Aspirina (acidul acetilsalicilic) este un medicament des folosit in multe afectiuni datorita efectelor sale: analgezic, antipiretic, antiinflamator, antiagregant plachetar etc.
Medicul trebuie sa fie cel care initiaza si conduce tratamentul cu acest medicament, tinand cont de anumite riscuri, efecte secundare, varsta, afectiuni preexistente sau alte tratamente medicamentoase.
Una dintre cele mai frecvente reactii adverse consta in cresterea riscului de sangerare digestiva, acesta fiind mai mare in cazul in care exista deja o afectiune (gastrita, ulcer gastro-duodenal).
O alta situatie in care este potentat riscul de sangerare sau de aparitie a unor ulceratii este asocierea aspirinei cu alte anticoagulante sau cu corticosteroizi.
In cazul asocierii cu antidiabetice orale, la pacientii cu diabet zaharat, acidul acetilsalicilic poate conduce la hipoglicemie, prin potentarea efectului antidiabeticelor.
De asemenea, scade excretia de acid uric, ceea ce poate declansa crize de guta.
In cazul asocierii cu inhibitori de enzima de conversie creste riscul de insuficienta renala acuta.
Produsele cu acid acetilsalicilic tamponat pot modifica absorbtia altor medicamente (produse cu fier, unele antibiotice etc), dar pot modifica si anumite teste de laborator.
Administrarea acestui medicament nu este recomandata in cazul in care riscurile depasesc mult beneficiile.
De asemenea, este contraindicat persoanelor alergice la acest medicament.
In unele forme de astm bronsic pot fi exacerbate crizele intercurente; de asemenea, sunt boli de cai respiratorii superioare (precum rinita) in care nu se recomanda acest produs.
Nu este recomandata administrarea la gravide, mai ales in ultimul trimestru de sarcina (risc de sangerare la nastere).
Constituie contraindicatie in bolile cu risc mare de sangerare (diatezele hemoragice, ulcerul gastro-duodenal) precum si in insuficienta renala sau hepatica grava.
Administrarea de aspirina (acid acetilsalicilic) este contraindicata la copii cu varsta sub 18 ani, mai ales in caz de viroze, boli infectocontagioase (varicela, pojar etc) sau stari febrile, deoarece poate duce la aparitia sindromului Reye, care are un potential fatal (netratat duce la deces in cateva zile).
Articol realizat pentru revista Click!Sanatate de Dr. Serban Apostoiu, Medic Primar Medicina de Familie
Medic primar Medicină de Familie