1. Ce este Stimularea Magnetică Transcraniană (SMT)? În ce constă aceasta tehnică?
Tehnica neinvazivă și nedureroasă, Stimularea Magnetică Transcraniană (SMT) constă în aplicarea unui câmp magnetic format din impulsuri magnetice de scurtă durată, direcționate către scoarța cerebrală, în scopul de a stimula diferite rețele neuronale.
O bobină poziționată pe capul pacientului, prin care trece curent de intensitate, produce câmp magnetic repetitiv orientat către zona de interogare. În funcție de patologie și protocolul ales, zona stimulată poate fi diferită. Impulsurile magnetice se transformă în impulsuri electrice, depolarizând axonii și stimulând sau inhibând rețelele neuronale la nivelui sistemului nervos. Tratamentul este utilizat, în principal, în terapia durerii, psihiatrie, neurologie, în reabilitare funcțională, cercetare neurofiziologică, dar și în alte domenii medicale.
2. Cui se adresează procedura de Stimulare Magnetică Transcraniană?
În Centrul Integrat de Tratament al Durerii (CITD), procedura de SMT este disponibilă pentru:
- durerile cronice neuropatice rezistente la tratamentele convenționale,
- durerile cronice rebele de tip algodistrofie și fibromialgie,
- dureri cronice postoperatorii, după intervenții de tip hernie discală,
- lomboradiculalgii postoperatorii,
- migrene, cefalee,
- în general, pentru sindroame de durere cronică prin hipersensibilizare centrală,
- situații în care tratamentele convenționale asociate au fost epuizate sau nu mai dau rezultatele cerute. Tehnica este complementară tratamentului deja prescris de către medicul specialist în Terapia Durerii și își dovedește eficacitatea prin controlarea nivelului durerilor cronice de fond, dar și a crizelor dureroase. Anumiți factori pot interfera cu ședintele SMT, fapt pentru care pacientul trebuie să informeze medicul specialist dacă consuma excesiv: cafea, alcool, droguri sau medicamente, întrucât aceste substanțe pot modifica nivelul de excitabilitate și sensibilitate corticală.
3. Care sunt premisele tehnicii SMT?
După ce ați beneficiat de o consultație în Terapia Durerii, medicul dumneavoastră poate să vă îndrume către specialistul SMT, care, va propune o primă consultație de includere în Protocolul SMT. Pentru utilizarea tehnicii, este necesară realizarea unui RMN cerebral (sau tomografie cerebrală, dacă există contraindicații pentru RMN) pentru a investiga posibilele contraindicații.
4. Contraindicații în tehnica de Stimulare Magnetică Transcraniană
Exista contraindicații absolute cum ar fi: prezența particulelor metalice în creier sau scalp, implantul cohlear sau valva de derivație a lichidului cefalorahidian, antecedente cu convulsii sau crize de epilepsie, vârsta mai mică de 18 ani sau graviditate. De asemenea, există și contraindicații relative care fac obiectul unei discutii cu medicul specialist SMT, urmând ca o decizie să fi luată împreună cu pacientul, sau după caz, în reuniune pluriprofesională cu alți medici specialiști. Contraindicațiile relative sunt: pierderi de constiență sau sincope grave, traumatisme craniane sau afecțiuni grave neurologice sau psihiatrice, afecțiuni grave cardiologice sau respiratorii, intervenții chirurgicale la nivelul creierului sau măduvei spinării.
5. Cum se desfășoară tehnica SMT?
Sedința începe prin măsurarea Potențialului Evocat Motor (PEM), când se înregistrează activitatea mușchilor cu ajutorul electrozilor conectați la nivelul încheieturii mâinii.
Prin activarea bobinei, câmpul magnetic generat va permite inițierea unui răspuns de tip mișcare a încheieturii mâinii.
Locul stimulării va reprezenta punctul de referință pentru sedințele următoare.
Ședințele nu sunt dureroase, însă, este posibil ca pacientul să simtă o mică pișcătură la locul unde este aplicată bobina. În timpul acestora, se vor determina: nivelul durerii, al oboselii, respectiv al calității somnului. La finalul unui bloc de 5-10-15-20 de ședințe, în funcție de pacient, se vor efectua evaluări mai exacte pentru a decide: fie continuarea tratamentului prin ședinte repetate la intervale de timp regulate, fie oprirea acestuia.
6. Riscurile asociate tehnicii SMT
Riscul de a declanșa o criză convulsivă este extrem de scăzut (în cazul în care nu există antecedente de boală epileptică). Însă, după primele sedințe, este posibil ca pacientul să simtă o oboseală trecătoare, iar în cazuri rare, se pot instala câteva dureri de cap ce pot fi evitate (dacă pacientul se hidratează bine înainte și după SMT). Totodată, pentru a înlătura oboseala și durerile de cap, trebuie prevăzut un timp de odihnă după parcurgerea fiecărei ședințe. Pe parcursul procedurii SMT, dacă zgomotul bobinei deranjează, se poate purta o protecție auditivă. Adițional, se recomandă ca pacientul să nu conducă imediat, mai ales după primele sedinte SMT.
7. Care este frecvența sedintelor SMT?
În funcție de patologia și durerea pacientului, protocolul este diferit de la o persoană la alta. În general, prima secvență a protocolului constă în parcurgerea zilnică a ședintelor SMT, timp de 5 zile, în medie 45 min/ședință. În partea a doua a protocolului, ședințele se pot desfășura identic (zilnic) sau se distanțează la câteva zile. După 10 ședințe, în funcție de pacient și evoluția durerilor sale, se poate propune SMT pentru menținerea efectului benefic dobândit, în funcție de situația și nevoia fiecărui pacient (la început, o dată pe săptămână, ulterior mărind intervalul de timp între ședințe).
8. CARE este obiectivul tehnicii SMT?
Obiectivul tehnicii SMT este de a permite:
- o reducere semnificativă a durerii (aprox 50%) determinată cu ajutorul anumitor scale de evaluare a durerii cronice,
- o îmbunătățire a calității somnului,
- o reducere a consumului de medicamente,
- o îmbunătățire a calității vieții,
- poate chiar reluarea unei activități fizice regulate sau a activității profesionale, toate acestea în cadrul unui protocol multimodal.
Conform studiilor de specialitate, aprox. 75-80% din pacienți sunt receptivi la această tehnică, cu diferite grade de ameliorare.