Skip to main content
Noutăți Nord

10 octombrie 2021 – Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale

By 9 octombrie 2021septembrie 27th, 2022No Comments

Astazi, 10 octombrie, este Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Am vrut initial sa scriu ca ‘sarbatorim’ aceasta zi dar am simtit ca nu este chiar o sarbatoare, pentru ca aceasta zi a aparut dintr-o nevoie, aceea de a ne face constienti de o realitate ignorata sau negata de cei mai multi dintre noi. Aceasta realitate se refera la numarul mare la nivel global al celor care au afectiuni de natura psihica, la impactul major pe care aceste afectiuni il au asupra calitatii vietii si nu in ultimul rand la stigma pe care avem tendinta sa o atasam de un diagnostic de boala psihica.  

Traim vremuri tulburi… viata fiecaruia dintre noi a fost afectata mai mult sau mai putin, direct sau indirect de pandemie. Multi au pierdut pe cineva drag, multi s-au confruntat cu propria mortalitate, multi au suferit pierderi materiale, multi sunt cuprinsi de teama produsa de incertitudine. Aceasta perioada ne-a aratat si ne arata cat suntem de fragili si de vulnerabili.

Depresia reprezinta o criza globala, anxietatea vine cu pasi repezi din urma. Pandemia de covid se transforma treptat treptat intr-o pandemie a suferintei sufletesti. Afectiunile de natura fizica se transforma in afectiuni de natura psihica si de aceea avem nevoie, mai mult ca oricand, sa acceptam suferinta sufletului ca parte fireasca a naturii noastre umane, sa incetam in a nega aceasta parte din noi, sa nu o mai ignoram, sa nu o mai judecam.

Acceptarea este primul pas catre vindecare si cand spun vindecare, ma refer atat la vindecarea individului aflat in suferinta cat si la vindecarea “organismului” din care facem toti parte, la nivel global.

La nivel global, suntem un organism afectat de un virus si cuprins de frici de tot felul. Si la nivel global, afectiunea de natura fizica se transforma sub ochii nostri in afectiuni de natura psihica…de aceea avem nevoie de o zi mondiala a sanatatii mintale, o zi care sa ne aduca aminte ca nu suntem doar un corp ci suntem mult mai mult, un corp care gandeste si care traieste niste emotii. O zi care sa ne aduca aminte ca nu suntem doar corpuri izolate, ci suntem parte din acelasi intreg si ca acest intreg poate fi la randul sau “afectat” de tot felul de “boli” de natura fizica …dar si psihica… Asa ca, haideti sa avem grija de mintea noastra, de sanatatea psihica, de NOI!

Dr. Dana Stejar

Medic specialist Psihiatrie