Dacă te întrebi ce este urocultura, aceasta este un test de laborator care verifică dacă există bacterii, ciuperci (cum ar fi candidoza) sau alte microorganisme în urină. O analiză de urocultură ajută la identificarea tipului de microorganism care cauzează o infecție, pentru a determina cel mai bun tratament. Ele pot fi utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea infecțiilor tractului urinar, cum ar fi infecțiile vezicii urinare sau după tratamentul pentru o infecție a tractului urinar pentru a vă asigura că infecția a dispărut.
Este important să nu se confunde testul de urocultură cu „urinaliza”:
- Un test de urocultură este o procedură microbiologică specifică, utilizată pentru a identifica și a caracteriza prezența bacteriilor sau microorganismelor în probele de urină.
- O „urinaliză” este un test complex, care examinează diferite aspecte ale urinei pentru a detecta o gamă largă de afecțiuni. În timp ce „urinaliza” oferă o imagine de ansamblu, testul de urocultură se concentrează pe identificarea agentului patogen.
Când este recomandată analiza?
O analiză de urocultură se recomandă:
- Pentru a verifica dacă există infecții ale tractului urinar (ITU): O infecție a tractului urinar poate apărea atunci când bacteriile intră în uretră, tubul care elimină urina din corp. Infecțiile urinare încep de obicei în vezica urinară (organul care reține urina) și se pot răspândi la rinichi (organele care produc urina) sau la prostată.
- Pentru a identifica ciuperca sau bacteria care provoacă infecția, astfel încât medicul să poată selecta cel mai eficient tratament și să determine dacă bacteria este rezistentă la vreun antibiotic.
- Pentru a detecta unele boli cu transmitere sexuală (BTS): Cu toate acestea, urocultura nu este un test potrivit pentru a identifica bolile cu transmitere sexuală la adulți. Unele BTS, cum ar fi chlamydia, necesită alte metode, care detectează materialul genetic al agentului patogen și nu bacteriile sau ciupercile.
- Pentru a verifica dacă femeile însărcinate suferă de bacteriurie asimptomatică: Aceasta este o afecțiune în care cantități semnificative de bacterii se află în urină, dar nu provoacă simptome. Aproximativ 2% până la 10% dintre femeile însărcinate din SUA au această afecțiune, care poate duce la o infecție renală mai gravă, precum și la un risc crescut de naștere prematură ori greutate mică la naștere.
- Dacă ai infecții urinare frecvente sau greu de tratat: În general, numai persoanele care au simptome de ITU au nevoie de o urocultură. Infecțiile urinare pot afecta toate genurile, dar femeile tind să le dezvolte mai des decât bărbații.
Factorii de risc pentru infecțiile ITU frecvente includ:
- Diabet;
- Relații sexuale frecvente, în special cu parteneri noi;
- Utilizarea de spermicide;
- Boli de rinichi, inclusiv pietre la rinichi;
- Probleme la drenarea completă a vezicii urinare, mai ales dacă folosești un cateter urinar pentru a drena urina;
- Sistem imunitar slăbit din cauza bolilor autoimune, a transplantului de organe sau a tratamentelor pentru cancer.
Condiții recoltare sau cum să te pregătești
Înainte de analiza de urocultură, se poate mânca și bea. În schimb, multe medicamente, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală și suplimentele, pot afecta rezultatele unui examen de urină. Înainte de recoltare, informează-ți medicul despre medicamentele, vitaminele sau alte suplimente pe care le consumi. Acesta te va anunța dacă trebuie să iei măsuri speciale înainte de colectarea urinei.
Pentru un rezultat cât mai precis, este important:
- Să recoltezi proba din prima urină de dimineață sau dintr-o urină obținută după circa 4 ore de stază vezicală (lipsa micțiunii);
- Să bei cel puțin jumătate de litru de apă (0.5 l) cu 20 de minute înainte de recoltarea probei pentru a te asigura că există suficientă urină pentru testare;
- Să recoltezi proba de urină din mijlocul jetului urinar într-un recipient de unică folosință (urocultor).
Atenție! Proba de urină trebuie să ajungă la laborator în maxim 2 ore, pentru a nu suferi modificări care pot afecta rezultatele. Dacă acest lucru nu este posibil, proba trebuie păstrată imediat la temperatura de 4 °C.
Interpretare rezultat
Dacă te întrebi cum se interpretează rezultatele de urocultură, este important să reții că o valoare normală este între 10.000 și 1.00.000 de colonii/ml (UFC/ml). Orice rezultat mai mare se intepretează ca fiind un rezultat pozitiv.
Valori urocultură – pozitive sau normale
Dacă prezinți simptome de infecție sau iritație a vezicii urinare înseamnă că bacteriile cresc și ai o ITU. Acest rezultat reprezintă o analiză de urocultură pozitivă sau un rezultat anormal. Laboratorul poate efectua un test de sensibilitate la antibiotice asupra bacteriilor din proba cultivată, numit antibiogramă. Această antibiogramă identifică tipul de bacterii care provoacă infecția și antibioticele la care este sensibilă bacteria. Mai exact, ce antibiotice vor ucide bacteriile, informații care vor ajuta medicul să aleagă cel mai eficient tratament.
Anumite antibiotice acționează numai împotriva anumitor bacterii, iar unele bacterii au rezistență la antibiotice. Aceasta înseamnă că antibioticul nu mai poate opri creșterea acelui tip de bacterii. Infecțiile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat.
Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de:
- E. Coli: Bacterie găsită adesea în scaun, care poate cauza infecții urinare atunci când ajunge în tractul urinar;
- Staphylococcus: O bacterie comună care poate provoca inflamație și infecție în tractul urinar;
- Proteus: O bacterie care poate determina inflamație și simptome specifice infecției urinare atunci când intră în tractul urinar;
- Candida: O ciupercă care poate crește excesiv și poate infecta tractul urinar, mai ales în cazurile de imunitate scăzută sau în timpul unui tratament cu antibiotice;
- O infecție cu transmitere sexuală (ITS).
Valori urocultură – negative sau anormale
Un rezultat negativ al testului de urocultură înseamnă că proba de urină nu a prezentat semne de bacterii sau ciuperci. Dacă simți în continuare simptome precum urinare dureroasă (disurie) sau sânge în urină (hematurie), medicul îți poate recomanda scanări imagistice sau alte teste. În cazuri rare, aceste simptome pot indica cancer de vezică urinară.
Analiză urocultură – Preț
Analiza de urocultură se poate efectua atât contra cost, cât și cu decontare CAS, la prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medic specialist în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Programează-te aici pentru testare la unul dintre punctele de recoltare Nord!
Referințe:
Urine Culture – Healthline
Urine Culture – My Cleveland Clinic
Urine Culture – National Cancer Institute
Urine Culture Test – Testing.com
Urine Culture Test: Procedure, Preparation and Results – Metropolis: The Pathology Specialist