Skip to main content

Turismul medical este un termen îngrozitor dacă ne gândim la adevăratul lui scop. El a fost creat pentru scopuri balneare, pentru tratamente ușoare ce nu implicau riscuri însă, în realitate, lucrurile nu sunt nici pe departe așa, în zilele noastre oamenii care aleg turismul medical o fac pentru afecțiuni grave, ce pot implica riscuri mari imediate sau la distanță.

Chirurgia metabolică sau bariatrică sau, mai pe înțelesul tuturor, chirurgia obezității, face parte din chirurgia pentru care foarte mulți pacienți adesea pleacă din țară. De cele mai multe ori optează pentru țări din afara Uniunii Europene. În România, precum pe tot teritoriul Uniunii Europene, întreaga activitate medicală este supusă reglementarilor instituțiilor abilitate.

Chirurgia metabolică nu este reprezentată doar de operația în sine, intervenția chirurgicală fiind doar o etapă a acestui proces lung, complex și multidisciplinar. Pe lângă chirurgi, mai sunt implicați și alți medici din diferite specialități, care fac tot posibilul să aducă pacientul la cele mai bune și sigure condiții biologice, atât înainte de operație și în procesul de recuperare postoperatorie cât și pe tot parcursul procesului de pierdere în greutate.

Chirurgia bariatrică/metabolică implică intervenții (gastric sleeve/gastric bypass, plicatură gastrică sau chirurgie revizională) care antrenează riscuri chirurgicale ce pot duce la complicații severe, de importanță vitală.

Centrele bariatrice sunt special concepute pentru pacienții care suferă de obezitate. Au dispozitive medicale, instrumentar, mobilier și personal medical special pregătit pentru îngrijirea pacientului bariatric, deoarece se urmărește insistent scăderea ratei de apariție a complicațiilor. Pacientul cu obezitate este un pacient cu mulți factori de risc, cu multiple boli asociate severe (respiratorii, cardio-vasculare, osteo-articulare) sau cu risc mare de a le dezvolta. În acest context, este foarte important ca pacientul să aleagă cea mai potrivită și sigură variantă pentru sănătatea lui.

Uneori devine dificil să alegem conștient, fiind influențați de prieteni, rude, cunoștințe, care ne povestesc fie experiențele lor, fie experiențe ale cunoștințelor lor și credem sau sperăm că va fi la fel și în cazul nostru. Nu ne putem imagina însă cât de costisitoare, dificilă și dureroasă devine o complicație care trebuie rezolvată în altă parte decât centrul în care pacientul este operat prima dată. Este foarte dificil pentru pacienți să existe o barieră legată de limbă, cultură, distanța mare între pacient și locul în care s-a efectuat operația și, de ce nu, o lipsă totală de comunicare cu echipa operatorie. Chirurgul care efectuează intervenția chirurgicală și echipa sa reprezintă pilonul de siguranță și încredere pentru orice pacient.

Chiar dacă lucrurile merg bine din punct de vedere chirurgical, ceea ce se și întâmplă, în marea majoritate a cazurilor, toți pacienții au nevoie de suportul medicului nutriționist, pentru a putea fi ghidați și ajutați să ajungă la o greutate normală fără a se crea dezechilibre, pentru a reuși să își schimbe stilul de viață.  În cazul în care pacientul a efectuat intervenția chirurgicală nu doar pentru obezitate ci și pentru un control mai bun al diabetului zaharat sau hipertensiunii arteriale, atunci în supravegherea postoperatorie alături de chirurg trebuie să fie și medicul cardiolog și diabetolog. Ei sunt o echipă adaptată patologiei specifice pacientului obez.

Dacă înainte de operație nu l-ați întâlnit niciodată pe chirurgul care o să vă opereze, este greu de crezut că va exista timpul necesar pentru discuții după operație. Consider că relația dintre chirurg și pacientul său este indispensabilă și nu poate fi, în niciun caz, scuzată prin ”lipsa timpului”.

Un principiu fundamental al pregătirii medicale este “mai întâi să nu faci rău”. Dacă în calitate de medic nu poți rezista atracției turismului medical și insiști pe tratarea ocazională sau oportunistă a pacienților, gândește-te dacă tratezi pacientul pentru binele lui sau pentru binele tău și dacă nu cumva acțiunile tale pot face, de fapt, mai mult rău decât bine. După operațiile bariatrice este de dorit ca, timp de min. 4 săptămâni, accesul pacientului la chirurg sa fie simplu, facil și predictibil.

Sănătatea fiecăruia dintre noi este tot ce avem mai de preț, informați-vă înainte de a face alegeri importante, care vă pot schimba cursul vieții și nu doar pe al dumneavoastră, ci și pe al celor dragi.

 

Dr. Ruxandra Marian

Medic specialist Chirurgie Generală, Chirurgia Obezității

 

Leave a Reply