Skip to main content
Noutăți Nord

Premiera medicala mondiala in patologia tumorala a coloanei, in Centrul Medical Provita Bucuresti

By 1 septembrie 2019decembrie 16th, 2021No Comments

Premiera medicala mondiala absoluta realizata in Centrul Medical Provita de catre echipa medicala: Dr. ALEXANDRU CRISTESCU, Medic specialist Neurochirurgie, Dr. OVIDIU PALEA, Medic primar Anestezie si Terapie Intensiva, Specialist certificat Terapia Durerii si Dr. FLORENTINA MIHAESCU, Medic primar Anestezie si Terapie Intensiva. 

 


Un caz medical complex – pacienta cu cancer si metastaze vertebrale, cerebrale, status post radioterapie si compresie radiculara prin extensie tumorala, cu dureri severe – a avut nevoie de o interventie de decompresie a stenozei induse de tumora. Solutia clasica in aceasta interventie este o operatie majora de decomprimare cu foramen si fixare cu suruburi si bari a coloanei, pe multiple nivele vertebrale. Aceste vertebre, fiind deja iradiate, au risc crescut de fracturare si complicatii, cu o recuperare medicala lunga si complicata, in conditiile in care pacienta avea nevoie urgent de radioterapie cerebrala.

In premiera mondiala absoluta s-a reusit decomprimarea miniminvaziv endoscopic a foramenului, fara afectarea stabilitatii coloanei, cu recuperare instantanee si inceperea radioterapiei la 2 zile dupa interventie!

Pe langa recuperarea rapida, aceasta interventie minim invaziva are si riscuri mult reduse fata de abordarea chirurgicala. In cazul in care s-ar fi intervenit clasic, o amanare de minim 4 saptamani a tratamentului de radioterapie si chimoterapie ar fi avut un impact major asupra prognosticului de cancer.

Acest succes la nivel mondial are la baza abordarea multidisciplinara a cazului, intre oncologul pacientei, radioterapeut, medicul neurochirurg, medicul de terapia durerii si medicul anestezist.

 

Dr. Ovidiu Nicolae Palea, fondatorul Centrului Medical Provita: “Minim-invazivul interventional se dezvolta cu o viteza uimitoare, iar ceea ce parea imposibil acum 10 ani, acum este standard! La fel, exista sperante reale ca in viitorul apropiat sa putem interveni in mod de rutina pe tumorile de coloana in mod endoscopic. Cu aceasta interventie deschidem un nou capitol in abordarea patologiei tumorale a coloanei. Suntem foarte fericiti de reusita acestei premiere la nivel mondial, dar mai ales pentru faptul ca am reusit sa aplicam cea mai buna solutie de interventie pentru pacienta noastra.”