Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Ochiul diabetic te poate orbi. Ireversibil

By 30 august 2018septembrie 27th, 2022No Comments

In lume, diabetul este unul din principalii factori ce duc la pierderea totala si ireversibila a vederii. Numerosi suferinzi nu realizeaza ca au diabet decat la mult timp dupa ce problemele oculare incep sa se manifeste. Prin urmare, chiar daca boala nu se manifesta, asta nu inseamna ca nu s-a instalat deja.

Ce este ochiul diabetic? Care sunt riscurile?

In acest context, sub termenul „ochi diabetic” sunt grupate afectiunile oculare cauzate de diabet, respectiv retinopatia diabetica, cataracta si glaucomul. Sa retinem ca glaucomul si cataracta pot afecta chiar si persoanele care nu sufera de diabet.

Oricare din afectiunile ochiului diabetic pot afecta grav vederea, ajungandu-se uneori pana la orbire.

 • Retinopatia diabetica afecteaza vasele de sange ale retinei. Dintre toate afectiunile ochiului diabetic, retinopatia diabetica este cea mai raspandita cauza a pierderii vederii pentru diabetici si una din cauzele principale ale orbirii printre adultii activi profesional. Boala poate duce la aparitia edemului macular de origine diabetica, ce consta in afectarea zonei din retina numita macula.
 • Cataracta se manifesta prin pierderea progresiva a transparentei cristalinului – lentila ochiului –, adultii cu diabet fiind de 2-5 ori mai predispusi la acest tip de afectiune. De asemenea, cataracta tinde sa apara mai devreme fata de celelalte boli ale ochiului diabetic.
 • Glaucomul grupeaza bolile care afecteaza nervul optic – reteaua nervoasa ce conecteaza ochiul la creier –, unele tipuri de glaucom fiind asociate cu presiunea intraoculara crescuta. La adulti, prezenta diabetului dubleaza riscul de glaucom.

Ce trebuie sa retii despre ochiul diabetic?

 • Mentinerea sub control a diabetului prin medicatie corespunzatoare, dieta si miscare, poate preveni sau intarzia pierderea vederii.
 • Deoarece problemele de vedere apar la mult timp dupa instalarea ochiului diabetic, se recomanda ca suferinzii de diabet sa isi faca un control ocular complet cel putin o data pe an.
 • Diagnosticarea din vreme a ochiului diabetic, tratamentul timpuriu si controlul periodic pot impiedica sau intarzia pierderea vederii.

Care sunt semnele si simptomele ochiului diabetic?

Unul din primele semne ale diabetului este incetosarea vederii, cauzata de acumularea de fluid din cristalin. Cristalinul se deformeaza afectand focalizarea, ceea ce face ca lucrurile din jur sa capete un aspect neclar, incetosat. Situatia se manifesta atunci cand au loc variatii rapide si insemnate ale nivelului de zahar din sange, dificultatile de focalizare disparand de obicei dupa stabilizare.

Cu toate acestea, chiar si atunci cand sufera de o forma severa a ochiului diabetic, nu sunt putini cei care realizeaza prea tarziu ca au o problema oculara, la mult timp dupa instalarea unor leziuni ireversibile.

 • Un semn al retinopatiei diabetice poate fi aparitia unor puncte negre care plutesc in campul vizual. Uneori, dificultatea de a citi sau de a face un lucru de aproape, poate indica faptul ca se colecteaza un lichid in macula, cea mai sensibila portiune a retinei. Acest lichid se numeste edem macular. Un alt semn este vederea dubla, care apare atunci cand sunt afectati nervii care controleaza muschii ochiului. Cand pacientul sufera de retinopatie diabetica neproliferativa, sau de retinopatie diabetica proliferativa in faza incipienta, este posibil ca uneori sa nu prezinte niciun simptom de durere sau disconfort ocular, iar alteori dimpotriva, sa experimenteze o incetosare moderat spre severa a vederii, cel mai frecvent datorata variatiilor glicemice.
 • Este posibil ca la debutul cataractei sa nu fie sesizata vreo degradare a vederii. Cataracta are tendinta sa se accentueze incet, astfel incat vederea se inrautateste treptat. Unele persoane cu cataracta observa ca vederea de aproape se imbunatateste brusc, dar este doar temporar. Vederea pacientului cu cataracta este de obicei incetosata, iar pe timpul noptii luminile apar inconjurate de un halou colorat. Apar probleme de sensibilitate la lumina: farurile care par prea stralucitoare noaptea, stralucirea exagerata a lampii sau a luminii soarelui, sau aparitia unui halou in jurul luminilor. Culorile par fade, iar vederea nocturna este slaba. Se manifesta vedere dubla sau multipla, care dispare odata cu evolutia cataractei. Pacientul schimba frecvent ochelarii, dar acest lucru nu creste substantial vederea.
 • In cazul glaucomului, este posibil ca pacientul sa nu manifeste niciun simptom pana cand vederea nu ii este serios afectata. Dar atunci cand se manifesta, simptomele pot consta in: vedere incetosata, durere oculara intensa, cefalee, halouri colorate in jurul luminilor, stare de greata si voma atunci cand tensiunea intraoculara este foarte mare.

Ori de cate ori experimentezi simptome similare cu cele descrise mai sus, este momentul sa te prezenti imediat la oftalmolog.

Care sunt cauzele ochiului diabetic?

Asa cum ii sugereaza si numele, la originea afectiunii sta diabetul. Diabetul este o boala complexa a metabolismului in care corpul fie nu mai poate produce insulina, fie, pur si simplu, nu o mai poate folosi in mod eficient. Toate celulele corpului isi procura energia din zahar (glucoza), iar insulina contribuie la metabolizarea si distributia acestuia in tot organismul. Atunci cand acest mecanism se deregleaza, nivelul zaharului din sange creste, ducand la hiperglicemie. Iar hiperglicemia afecteaza in mod negativ fiecare organ, inclusiv o mare parte din componentele ochiului precum:

 • retina, cauzand retinopatia diabetica
 • macula, ducand la aparitia edemului macular diabetic
 • cristalinul, dand nastere cataractei
 • nervul optic, favorizand instalarea glaucomului

Cum se diagnosticheaza si trateaza ochiul diabetic?

In cadrul Centrului Medical Provita, ochiul diabetic este tratat de medicii nostri specializati in oftalmologie, adica acea ramura a medicinei care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul bolilor oculare. Fiind vorba de o afectiune a ochiului care are la origine diabetul, chiar daca pacientul se mai afla sub observatia medicului de familie si a altor specialisti in diabet, medicul oftalmolog este persoana cea mai in masura atat sa diagnosticheze, cat si sa trateze fiecare din afectiunile ochiului diabetic. In plus, un medic oftalmolog generalist poate evalua daca un anume pacient are nevoie si de ajutorul unui alt oftalmolog, de data aceasta specializat in tratarea afectiunilor retinei.

Ce se intampla daca nu tratezi ochiul diabetic?

Netratate, afectiunile ochiului diabetic pot duce la o pierdere severa a vederii, sau chiar la orbire.

Care este prognosticul pentru ochiul diabetic?

Cu cat ochiul diabetic este diagnosticat si, daca este cazul, tratat mai devreme, cu atat prognosticul este mai bun.

 • Pentru cei ce sufera de retinopatie diabetica, prognosticul este influentat de severitatea bolii si de obtinerea unui echilibru glicemic ulterior. In cazurile moderate sau tratate din timp, este posibil ca pacientul sa nu sesizeze nicio degradare a vazului. In schimb, in unele cazuri severe se poate manifesta o pierdere progresiva, ireversibila si de neoprit a vederii, chiar si in conditiile celui mai bun tratament.
 • Cataracta se opereaza cu usurinta, iar vederea este imbunatatita, de cele mai multe ori, ulterior interventiei chirurgicale.
 • Problemele de vedere cauzate de glaucom se pot preveni de obicei cu ajutorul picaturilor de ochi anti-glaucom.

Cand trebuie sa te adresezi unui medic pentru ochiul diabetic?

Chiar daca nu prezinti niciun simptom, e bine sa te prezinti anual la un control oftalmologic. Daca medicul constata o agravare a situatiei, va creste frecventa controlului.

In cazul in care experimentezi o incetosare severa a vederii, sau oricare din semnele si simptomele ochiului diabetic descrise mai sus, trebuie sa te adresezi imediat unui oftalmolog. Asigura-te ca ii comunici specialistului toate manifestarile, precum si medicatia pe care o iei.

Ce intrebari sa pui medicului atunci cand suferi de ochiul diabetic?

 • Exista semne care sa indice leziuni permanente a ochilor cauzate de diabet?
 • Se manifesta vreo pierdere insemnata a vederii? Si daca da, este permanenta?
 • Au fost depistate simptome de cataracta sau glaucom?
 • Am nevoie imediata de vreun tratament ocular?
 • Cat de des trebuie sa ma prezint la control?

Cum poti preveni complicatiile cauzate de ochiul diabetic?

Sansele de a suferi complicatii serioase de pe urma diabetului scad dramatic daca:

 • Ai o dieta diabetica sanatoasa
 • Faci regulat miscare
 • Iti controlezi nivelul zaharului din sange
 • Iti administrezi medicatia conform recomandarilor medicului
 • Renunti la fumat

Cum te poti programa la o consultatie pentru ochiul diabetic?

Medici specialisti Oftalmologie si Diabet Zaharat si Boli de Nutritie te pot ajuta in Centrul de Oftalmologie Provita. Poti folosi formularul de programare online sau poti apela Call Center la telefon 021.9432.
Close Menu