Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Medicul de familie: personajul cheie in drumul catre o viata de calitate

By 25 ianuarie 2019decembrie 16th, 2022No Comments

Medicina moderna a progresat foarte mult in ultimii ani insa, odata cu ea a avansat si patologia. Cu toate ca s-au facut numeroase si importante descoperiri in domeniu, din pacate statisticile arata ca numarul persoanelor bolnave nu a scazut, si nici suferinta acestora.

Bolile, ca si numarul persoanelor afectate, s-au schimbat doar ca tip, dar nu si ca numar, foarte multi oameni incepand sa manifeste afectiuni cronice inainte de a implini varsta de 50 de ani.

Fara indoiala, descoperirile medicinii moderne au facut ca longevitatea sa creasca si iar batranetea sa fie mai confortabila; de asemenea, acestea au dus si la scaderea mortalitatii infantile, iar viata de zi cu zi s-a imbunatatit simtitor. Progresele cele mai insemnate s-au inregistrat mai ales in vindecarea bolilor infectioase si a urgentelor medicale. Cu toate acestea, in ceea ce priveste restul afectiunilor, pentru mult timp medicina s-a limitat in mare masura doar la controlul lor, respectiv la paliatie: incetinirea evolutiei bolii, reducerea suferintei, minimizarea handicapului, intarzierea decesului. La aceasta tendinta s-a aliniat si farmacologia care, la randul ei, s-a axat pe aceeasi directie, a paliatiei, adica a controlului mai degraba decat a vindecarii afectiunii.

Schimbare de paradigma in medicina moderna: focus pe preventie in loc de tratament

Din fericire, ultimii ani au adus o schimbare de paradigma: atat cercetarea cat si practica medicala au inceput sa-si indrepte atentia catre preventie si vindecare, vizand in acelasi timp longevitatea si calitatea vietii, idealul medical fiind acela de a oferi oamenilor solutii nu doar pentru tratarea bolii, ci si pentru o viata de calitate.

In noua paradigma medicala, schimbarea fata de abordarea clasica se face prin punerea accentului pe interventia medicala cat mai timpurie, alaturi de constientizarea rolului esential pe care il avem fiecare dintre noi in conservarea propriei sanatati. Evident, scopul in ansamblu depaseste sfera medicinei, vizand intreaga societate.

Medicul de familie este liderul ideal al sistemului de sanatate

Un rol esential in noua abordare il are medicina de familie. Medicul de familie este specialistul care are un contact nemijlocit cu oamenii, de toate varstele si conditiile de sanatate. El este primul contact de incredere pentru orice problema medicala, fiind si cel ce abordeaza direct cele mai multe nevoi de ingrijire a sanatatii. Tot medicul de familie este cel care ii ajuta pe pacientii sai sa previna, sa inteleaga si sa gestioneze bolile, sa navigheze in sistemul de sanatate prin directionarea catre o specialitate sau alta si sa-si stabileasca propriile obiective de sanatate.

Medicul de familie, alaturi de personalul asociat, isi adapteaza permanent ingrijirea la nevoile unice ale pacientilor si comunitatilor pe care le deserveste. In acest scop, el foloseste statistici pentru a monitoriza si gestiona populatia de pacienti, acordand prioritate serviciilor cu cel mai mare impact asupra sanatatii. Tot medicul de familie este cel care este la curent cu tot istoricul nostru medical si poate face usor anumite conexiuni atunci cand vine vorba de o problema de sanatate, putand ajuta in foarte mare masura in directionarea catre o diagnosticare corecta. Prin urmare, medicul de familie este liderul ideal al sistemului de sanatate, precum si personajul-cheie in asigurarea sanatatii publice.

Statisticile medicale arata ca multe dintre bolile contemporane pot usor deveni realitate din cauza stilului de viata. Prin urmare, noua viziune in care se incadreaza medicina moderna conduce la implementarea unor noi masuri de prevenire, depistare si intarziere a declansarii bolii nu doar in scopul cresterii sperantei individuale de viata, ci si pentru asigurarea unei longevitati sanatoase. Iar responsabilitatea porneste din ambele directii. De sus in jos, prin implementarea de politici noi de sanatate, la nivel de stat, clinici, medici. Apoi de jos in sus, adica de la fiecare dintre noi, prin schimbarea modului in care privim medicina. Este important ca medicul sa intre in viata noastra din ce in ce mai putin ca specialistul care ne “repara” atunci cand suntem bolnavi, si din ce in ce mai mult ca un garant al unei vieti de calitate.

Pentru inscriere la Medic de Familie – Nord, Bucuresti, suna la Call Center 021.9432

Close Menu