Skip to main content

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă una dintre afecțiunile cele mai cunoscute și tratate. Este principalul factor de risc controlabil al bolilor cardio şi cerebro-vasculare. Cu toate acestea, ea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. În ciuda eforturilor Societăților Medicale, controlul HTA nu este satisfăcător, iar în Europa, hipertensiunea arterială,  rămâne principala cauză a bolilor cardiovasculare şi a mortalităţii globale. Țări cu status economic ridicat şi politici de sănătate solid implementate, au un procent însemnat de pacienţi hipertensivi care rămân netrataţi.

Nu există o zi internațională a tensiunii arteriale oficial recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății sau de Națiunile Unite.

Cu toate acestea, există o zi mondială a hipertensiunii arteriale care este sărbătorită în fiecare an pe 17 mai, ca modalitate de a crește a gradului de conștientizare cu privire la importanța menținerii unei tensiuni arteriale sănătoase și a prevenirii hipertensiunii arteriale, în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii, Canada și Regatul Unit.

Hipertensiunea arterială este o afectiune cronică caracterizată prin creșterea persistentă a tensiunii arteriale, care poate duce la o serie de probleme de sănătate cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și boli renale.

Hipertensiunea arterială (HTA) apare atunci când tensiunea arterială depășește valoarea normală  și persistă la această valoare sau la valori mai mari timp îndelungat. HTA poate fi determinată de factori genetici, stilul de viață, obezitate, fumat, consumul excesiv de alcool, consumul excesiv de sare, vârsta, diabet și alte afecțiuni.

Hipertensiunea arterială poate fi insidioasă, fără a produce simptome evidente, dar pe termen lung poate afecta grav inima, creierul, rinichii și alte organe. Pe termen lung, hipertensiunea arterială poate crește riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic, boli ale arterelor periferice, afecțiuni renale și oftalmologice.

Prin urmare, menținerea unei tensiuni arteriale normale este esențială pentru prevenirea acestor evenimente cardiovasculare.

Cum ții sub control tensiunea arterială?

Există două strategii bine stabilite de scădere a TA: modificările stilului de viaţă şi tratamentul medicamentos.

Modificările stilului de viaţă pot fără îndoială să scadă valorile TA , oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include:

  • dieta echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și alimente sărace în grăsimi saturate, grăsimi trans și sare;
  • Activitate fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau înotul, pentru cel puțin 30 de minute pe zi, de cel putin 5 ori pe săptămână;
  • Controlul greutății corporale, menținerea unui indice de masă corporală (IMC) normal (<25Kg/m2);
  • Renunțarea la fumat;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Reducerea nivelului de stres;
  • Controlul altor afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau bolile de rinichi.

Tratamentul medicamentos, farmacologic – este de competența medicului specialist. Este recomandat să mergeți periodic la medic pentru verificarea eficienței tratamentului și eventual, adaptarea acestuia ca doze sau asocieri terapeutice.

Recomandare adresată pacienților hipertensivi:

  1. Luați-vă cu rigurozitate tratamentul prescris de medicul curant;
  2. Monitorizați-vă periodic tensiunea arterială Jurnalele de tensiune sunt extrem de utile medicului dvs curant;
  3. Nu plecați de acasă fară a va lua medicația conform schemei stabilite;
  4. Nu opriți medicamentele pe motiv ca vi se iau analize sau mergeți la control; altfel, tensiunea dumneavoastră va crește și pot aparea evenimente cardiovasculare redutabile;

Cu o abordare preventivă și o atenție regulată asupra sănătății dumneavoastră, puteți să vă protejați împotriva complicațiilor legate de tensiunea arteriala ridicată și să mențineți o viață sănătoasă și activă.

 

Dr. Anca Simona Tâu

Medic primar Cardiologie și Medicină Internă

Leave a Reply

Close Menu