Ce este hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă presiunea anormal de mare exercitată de sânge asupra pereților vaselor prin care circulă. Există două valori măsurabile are tensiunii arteriale: presiunea sistolică – presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă (în sistolă), cu valori normale sub 130 mmHg și presiunea diastolică – presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se relaxează (în diastolă), cu valori normale sub 85 mmHg.
Cum impactează acestă patologie populația din țara noastră?
În 2016, a fost derulat studiul SEPHAR III ce a evidețiat o incidentă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Raportat la populația României, aproximativ 7,4 milioane de persoane aveau această patologie. Conform studiului, doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi știau de acest diagnostic, în timp ce restul, 19,1% au fost depistați cu această ocazie. Concluzionând, aproximativ 1 din 5 români erau supuși riscurilor majore pe care HTA le poate genera, din simplul motiv ca nu știau că suferă de aceasta boală.
La nivel global, cum este este perceputa aceasta boală?
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune, HTA se numără printre factorii de risc cei mai importanți la ora actuală pentru deces şi disabilitate la scară globală, generând un procent semnificativ de boli cardiace, accidente vasculare cerebrale (AVC), respectiv insuficienţă cardiacă. Totodată, este un factor semnificativ de risc fetal şi maternal.
De ce este important sa ne monitorizam tensiunea arterială și ce tehnici putem accesa?
Valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul și sunt influențate de poziția corpului, starea emoțională, respirație, somn, practicarea exercițiilor fizice. Nivelul cel mai mic se înregistrează pe parcursul somnului, în timp ce valorile ridicate se înregistrează în condiții de stres și efort fizic. O persoană diagnosticată cu o patologie cardiacă poate elimina variațiile normale generate în astfel de situații apelând la urmatoarele tehnici:
1. Măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu
Ca și pacient, pentru măsurarea la domiciliu a tensiunii arteriale este bine să folosiți un dispozitiv automat, procurabil din centre autorizate (farmacii), validat, cu o acuratețe verificată periodic. Când efectuați această măsuratoare, este bine sa fiți în poziție “așezat în șezut”, să folosiți brațul indicat de către medic (pot fi diferențe de tesniune între cele două brațe la aceeași persoană), bratul să fie relaxat și susţinut la nivelul inimii iar palma să fie îndreptată în sus. Este de evitat folosirea unui braț unde ar putea fi o problemă de sănătate, cum ar fi prezența unei umflături apărute după efectuarea unei operații la nivelul sânului. Este indicat să faceți două măsurători succesive, la interval de un minut, de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de câteva zile și notați cifrele afișate de aparat. Dacă la aceste automăsurători observați cifre de tensiune arterială anormale, este indicat să mergeți la medicul cardiolog pentru o evaluare.
ATENTIE! Utilizați corect aparatul de măsurare a tensiunii arteriale! Verificați dacă manșeta conține aer – în cazul prezenței acestuia, aerul se elimină deschizând ventilul de siguranță. Înainte de aplicarea manșetei, vetilul se închide bine. Se poziționează manșeta pneumatică pe brațul întins, circular în jurul acestuia, în zona dintre cot și umar, bine întinsă, la 2 cm superior de plica cotului și o fixați.
2. Monitorizarea tensiunii arteriale în regim ambulatoriu
Pentru o supraveghere cu acuratețe sporită, medicul vă poate recomanda o monitorizare ambulatorie cu HOLTER pentru tensiune arterială (MAPA, Holter TA). Se efectuează cu ajutorul unui tensiomentru automat care va înregistra tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă la fiecare 30 de minute pe perioada zilei, respective la fiecare oră noaptea, timp de 24 de ore. Veți purta o manşetă de tensiune montată pe braţul dumneavoastră, conectată la un dispozitiv ataşat unei centuri pe care o veţi poziționa în jurul taliei. Pe durata acestei investigații este bine să scrieti un jurnal în care să vă notaţi orice eveniment survenit (orele de trezire şi de culcare; activitatea desfăşurată de-a lungul zilei şi/sau nopţii; simptomatologia – dacă apare, detaliat şi corelată cu orarul zilei; medicamentele şi orele la care sunt administrate; alte informatii utile pe care să le furnizați medicului). Acest tip de tensiometru se închiriază dintr-o clinică medicală și va fi montat de către o asistentă medicală; se păstrează activ în general 24 de ore, urmând ca a doua zi să vă prezentați în clinica unde a fost instalat pentru a putea fi preluat de către personalul autorizat. Rezultatul investigației este interpretat ulterior de către medic, urmand ca acesta să monitorizeze evoluţia tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace, a altor parametrii extrem de utili în stabilirea nivelului, pronosticului şi evoluţiei bolii hipertensive.
Dr. Llidia Martinaș
Medic specialist cardiolog
Centrul Medical Provita
Medic specialist Cardiolog