Din ce in ce mai des ne intalnim cu paciente care vin si spun: “am facut o mamografie sau o ecografie si medicul mi-a spus ca am in san o tumora mica dar suspecta si eu nu simt nimic, nici chiar el cand a cautat-o, prin palpare, nu a gasit-o”. Situatia este din ce in ce mai frecventa si, cu cat aparatele de explorare imagistica sunt mai bune, mai performante, cu atat reusesc sa identifice formatiuni mai mici. Dar pacientele sunt puse intr-o oarecare dificultate pentru ca aceste formatiuni nu se simt si daca nu simti tumora cum sa o biopsiezi sau sa o operezi? Situatia este si mai stresanta atunci cand caracterele imagistice – ecografice, mamografice sau RMN sunt mai neclare sau cand ridica suspiciuni de malignitate (suspiciunea de a fi cancer). Ca sa nu vorbim de situatia in care intre rudele apropiate sunt paciente ce au fost diagnosticate cu cancer de san, au fost operate sau au facut chimioterapie… radioterapie… Toate pacientele care au depistate astfel de formatiuni tumorale mici sau microcalcificari suspecte de malignitate (acestea sunt corespondentul pe mamografie al cancerelor la debut) vin si solicita sa precizam despre ce fel de boala este vorba: este cancer sau nu? Precizarea diagnosticului este urmata de un act chirurgical prin care leziunea este excizata si pacienta este practic vindecata.
Este bine stiut ca nu se poate face niciun tratament bazat doar pe examene imagistice. Medicii radiologi, ecografistii sunt din ce in ce mai experimentati si dispun de aparate din ce in ce mai bune, cu posibilitati enorme de a vedea leziuni foarte mici, microcalcificari, pot descrie si pot orienta astfel diagnosticul, dar pentru a se lua o horarare este nevoie intotdeauna de o biopsie, fie ca vorbim despre o biopsie instrumentala – biosie cu ace speciale – fie despre o biopsie excizionala chirurgicala, care scoate in intregime tumora.
In cazul pacientelor cu tumori mici, care nu se identifica prin palpare, in Centrul Medical Provita dispunem de posibilitatea ghidarii punctiilor si a operatiilor folosind metodele imagistice care identifica leziunea.
Daca formatiunea tumorala se vede ecografic, atunci putem face o punctie biopsie sub ghidaj ecografic, sau, daca decidem ca este mai bine sa scoatem formatiunea chiar daca ea nu se palpeaza, atunci putem monta, sub ghidaj ecografic, un fir special si putem face operatia in jurul lui. Aceasta procedura ecografica este foarte usor de facut, nu doare, nu iradiaza si poate fi facuta inaintea interventiei chirurgicale sau chiar in sala de operatie.
Daca formatiunea tumorala nici nu se palpeaza nici nu se vede ecografic, atunci putem apela la ajutorul mamografiei digitale cu sterotaxie pentru punctionarea tumorii sau pentru montarea firului de gidaj. Cazuri speciale sunt pacientele cu zone cu microcalcificari multiple suspecte vizible mamografic – acestea fiind deseori primele zone in care apare cancerul de san. Procedura este asemanatoare unui examen mamografic, se poate face inaintea interventiei chirurgicale sub anestezie locala.
In Provita ne preocupam, pe langa aspectele legate de siguranta actului medical si de aspecte legate de confortul pacientilor, de prevenirea durerii, de reducerea stresului legat de proceduri si de actul chirurgical in sine. Astfel, punctiile mamare se fac sub anestezie locala dar, de la caz la caz, putem fi asistati de medici anestezisiti pentru un mai mare confort.
Depistarea precoce a cancerului de san si clarificarea diagnosticului cand tumorile sunt mici este sunt foarte importante pentru ca, in felul acesta, se pot face tratamente mai putin invazive, incizii chirurgicale mai mici, conservatoare, nu este nevoie sa se extirpe sanul, nu se mai fac operatii mutilante, deseori nu mai este nevoie de chimioterapie sau de alte tratamente oncologice, complicatiile legate de interventiiile chirurgicale fiind mult mai reduse sau chiar inexistente.
Medic Primar Chirurgie Generala
Medic primar Chirurgie Generală
Cercetător Științific Principal grad III
Doctor în Științe Medicale