Intr-o perioada in care cu totii ne confruntam cu o reducere importanta a miscarii practicate, prin lucrul sau studiul de acasa, petrecand foarte mult timp in fata calculatorului, este important sa stim cu ce efecte ne putem confrunta, astfel incat sa reducem, pe cat posibil, riscul de consecinte nedorite.
Astfel, repausul prelungit produce efecte asupra intregului organism, in grade variabile afectand: aparatul locomotor, cardio-respirator, genito-urinar, gastro-intestinal, sistemele endocrin si metabolic, sistemul nervos cat si comportamentul.
Pe aparatul musculo-scheletal se observa cele mai multe, mai evidente si severe consecinte cum ar fi: scaderea fortei musculare, hipotrofii, atrofii, contracturi musculare, osteoporoza.
Repausul prelungit si sedentarismul, prin scaderea activitatii musculare, conduc la scaderea capacitatii functionale a sistemului musculo-scheletal si prin aceasta, la scaderea rezistentei la efort, la care contribuie si afectarea sistemului cardio-vascular si respirator.
Consecinte directe ale afectarii musculo-scheletale sunt aparitia durerilor articulare si vertebrale, precum si a contracturilor musculare.
Afectarea sistemului cardiac se reflecta in modificarea alurii ventriculare (puls), acesta crescand cu 1 bataie la 2 zile de imobilizare, astfel aparand tahicardia de imobilizare.
Acelasi fenomen il intalnim si in cazul respiratiei, unde inactivitatea conduce la cresterea numarului de respiratii / min, in detrimentul profunzimii, rezultand o mai slaba oxigenare a tesuturilor.
La nivelul aparatului urinar, intalnim o crestere a riscului de producere a calculilor, dar si a episoadelor de infectie urinara (mai ales la persoanele cu diabet zaharat sau adenom de prostata).
In ce priveste aparatul gastro-intestinal, avem de-a face cu scaderea apetitului, scaderea absorbtiei nutrientilor, cresterea refluxului gastro-esofagian, constipatia.
Sistemul endocrin este si el afectat de un repaus prelungit prin cresterea intolerantei la glucoza si a rezistentei la insulina, odata cu cresterea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat.
Afectare de ordin psihologic. In absenta miscarii, crestea anxietatea, scade calitatea somnului, apare depresia.
Ca o concluzie a celor de mai sus: miscarea, dar mai ales cea controlata, corecta, este unul dintre ingredientele esentiale pentru sanatate. Odata intrerupta, apar disfunctionalitati pe mai multe planuri, acestea generand efecte in lant.
La Provita putem preveni dar si atenua din aceste efecte, daca pacientul vine catre noi in timp util, cand inca sunt solutii si efectele negative pot fi diminuate si/sau anulate.
In acest sens, am creat programe speciale pentru recastigarea functionalitatii/conditiei fizice afectate de noul stil de viata si am dezvoltat programe personalizate pentru reluarea, in conditii de siguranta, odata cu venirea primaverii, a sportului, in vederea prevenirii accidentarilor prin suprasolicitare sau exercitii neadaptate coditiei actuale.
Detalii si programari la: 0762 571 654