Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Ecografia de sold la nou nascut pentru diagnosticarea si tratarea precoce a displaziei de sold

By 23 februarie 2019septembrie 27th, 2022No Comments

Ecografia de sold incepea in urma cu 30 de ani, atunci cand Prof. Dr. Reinhard Graf din Austria a pus bazele unui studiu de depistare precoce a displaziei de sold si de urmarire a evolutiei spontane si sub tratament a acestei afectiuni. Rezultatul acestor preocupari a fost eradicarea luxatiei de sold in tari europene precum Austria, Germania, Suedia prin introducerea unui Program National de Screening al displaziei de sold prin ultrasonografie (ecografie).

Cand se efectueaza ecografia de sold

Un studiu efectuat la Iasi pe un numar de 1338 de copii a aratat ca varsta optima pentru efectuarea primei ecografii de sold este la varsta de 4-6 saptamini dupa nastere. Responsabilitatea de a aduce copilul la medic apartine parintilor.

Displazia si luxatia de sold la nou nascut

Displazia de sold este caracterizata printr-o dezvoltare intarziata, anormala a structurilor ce compun articulatia soldului.

Displazia de sold este un stadiu premergator al luxatiei de sold, de aceea depistarea si tratarea in primele luni de viata duce la dezvoltarea unui sold normal. In mod eficient, numai ecografia poate depista precoce displazia de dezvoltare a soldului, deoarece examenul clinic este irelevant si pot scapa cazuri nediagnosticate, iar examenul radiologic nu este indicat.

Examenul radiologic (radiografia) soldului la nou nascut nu este indicata deoarece:

  • soldul pana la 3-4 luni este format din tesuturi moi, cartilaginoase ce nu pot fi vizibile radiologic, examinarea fiind incerta

  • riscul iradierii tesuturilor aflate intr-o rata mare de multiplicare si dezvoltare in primele luni de viata

Consecintele netratarii la timp a displaziei de sold

  • piciorul mai scurt pe partea afectata

  • mers schiopatat sau leganat (daca sunt afectate ambele solduri)

  • mersul pe varfuri, piciorul de partea afectata avand calcaiul ridicat de la podea, incercand sa compenseze astfel diferenta de inaltime

  • deformarea coloanei vertebrale in plan frontal (atitudine scoliotica)

  • daca sunt afectate ambele solduri coloana vertebrala prezinta o curbura lombara mai accentuata decat cea normala, facand sa proemine abdomenul.

Pregatirea copilului pentru ecografia de sold

Ecografia la nou-nascut si sugar pentru depistarea unei eventuale luxatii congenitale de sold implica examinarea copilului in decubit lateral (culcat pe o parte) timp de 1 minut pentru fiecare sold. In tot acest timp este foarte important ca bebelusul sa fie linistit, sa nu se miste.

Se poate incerca sa nu se dea copilului sa manance timp de 2-3 ore inaintea orei la care este programata examinarea si hranirea acestuia in timpul examinarii cu ceai sau lapte din biberon. Orice alta metoda care functioneaza in cazul copilului pentru a sta linistit (suzeta, jucarii, cintecele etc.) este binevenita.

Pentru detalii si programari la ecografie sold nou nascut la Dr. Catalin Ignat, Medic primar Radiologie si Imagistica Medicala, sunati la Call Center 021.9432

Close Menu