Skip to main content
Noutăți NORD

Durere de spate? Hernie de disc? Afla cum scapi de ele la Terapia durerii

By 15 octombrie 2014decembrie 16th, 2021No Comments

centrul de terapia durerii

Ce este Terapia durerii?

Este intrebarea cea mai frecventa pe care o aud nu doar de la pacienti, dar in mod uzual si de la medicii colaboratori.

O intrebare normala in conditiile in care durerea este inteleasa frecvent, nu ca o boala ci ca un simptom al unei boli de fond. Prevalenta pacientilor cu suferinta cronica dureroasa este de 20% in Europa, de 26% in USA – fata de 6% bolile coronariene! 30% din pacientii cu varste intre 45-65 de ani acuza durere cronica cu durata mai mare de un an!

Pana nu demult pacientii stiau ca durerea e parte din viata si ca trebuie sa traiesti cu ea. Dar ce faci cand orice cauza organica de boala este tratata, vindecata, si totusi ramai invalidat cu un grad de suferinta profund, zi si noapte, luni si ani de zile, fara sa ai nici o speranta?

Ba, chiar mai rau, zilele devin tot mai „intunecate” pentru ca pe masura ce trece timpul, acest „simptom” devine tot mai sever! Si totusi aceasta specialitate a avut nevoie de secole sa apara … doar pentru ca … durerea trebuia sa fie parte din viata?!

Terapia Durerii a aparut in urma cu aproximativ 20 ani tocmai pentru ca nu mai acceptam sa traim in suferinta, si este o specialitate intr-o dinamica fara precedent.

Ne ocupam de tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronica sau subacuta, si care au ca rezultat o afectare severa a calitatii vietii. Si cand boala de fond este adresata si orice factor reversibil este tratat, cand patologia s-a vindecat dar durerea persista, atunci un specialist in Terapia Durerii poate readuce speranta.

si totusi … ce tratam si cum?

In general pacientul se prezinta la Terapia Durerii dupa diverse incercari de tratament la alte specialitati medicale, fara rezultatul scontat. Cele mai frecvente dureri cu care se prezinta pacientii la Terapia Durerii sunt durerile de spate.  De asemenea, foarte frecvent pacientii vin cu hernii de disc, dorind o abordare mai putin invaziva decat chirurgia clasica.

60-70% din populatia noastra de pacienti prezinta dureri axiale de tip hernii cervicale, toracale, lombare, dureri sacroiliace de cauza mecanica, sindrom de articulatii mici fatetare sau sindrom discogen. Restul reprezinta pacienti cu durere neuropata tip Complex Regional Pain Sindrome – fosta Distrofie simpatica reflexa – neuralgie postherpetica, durere fantoma post amputare, fasceita plantara, durere neuralgica posttoracotomie, durere post avulsii de plex, durere pelvina si abdominala cronica – prostatita cronica, cistita interstitiala, post chirurgicala, post iradiere, neoplazica, etc, durerea din pancreatita cronica – angina pectorala care nu are tratament coronarian. O categorie aparte sunt pacientii neurologici cu cefalee cervicogena, durere orofaciala tip nevralgie de trigemen pentru care terapia durerii ofera solutii cu rezultate uimitoare.

Ce anume facem? Prin colaboarea cu medicii trimitatori si DUPA tratamentul patologiei asociate pentru a rezolva orice cauza organica, partea critica a specialitatii noastre este diagnosticarea cauzei durerii. Prin blocuri ghidate infiltratiile cu anestezic au valoare unica pentru ca in mod obiectiv determina cauza durerii cronice – de multe ori foarte greu de explicat ca etiologie – prin disparitia temporara a durerii dupa procedura. Stim ca daca blocam nervul sau plexul tintit si simptomele cedeaza, acolo este conflictul principal. Apoi in functie de etiologie, tratamentul se face fie cu cristale de steroizi, ablatii cu alcool, radiofrecventa sau tratament neuromodulator cu pulseradiofrecventa sau stimulatoare centrale. Tratamentul medicamentos oral complementar nu este de neglijat si poate fi ajustat pentru rezultate surprinzatoare cu efecte secundare minime.

Terapia Durerii este rezultatul unei munci in echipa, in mod frecvent cu medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi, si nu in ultimul rand medici de recuperare medicala si kinetofizioterapeuti.

Terapia durerii este o specialitate complementara intr-o echipa medicala complexa, si care trebuie sa trateze pacientul cu compasiune si cu intelegere a intregului istoric patologic. Abordarea sistematica a cauzelor posibile si eliminarea lor prin procedee diagnostice poate duce la aflarea cauzei de multe ori nebanuite, si un tratament absolut de succes pentru pacient.

Citeste alte articole pe aceeasi tema

Durerea cronica, hernia de disc, durerea de spate, se trateaza prin proceduri minim invazive la Terapia Durerii

Fiziokinetoterapia te ajuta in durerile de spate

Hernia de disc se trateaza modern prin chirurgie endoscopica – dr. Ovidiu Palea, specialist Terapia Durerii

Hernia de disc se poate trata si fara operatie

Cum alegem plasa pentru Hernie Inghinala

Cum tratam hernia de disc

 

Close Menu