CT - Computer tomograf - imagistică
Aparatură performantă, modernă de tomografie computerizată - CT
Tomografia Computerizată (CT)
Tomografia computerizată este o metodă de investigație imagistică care folosește raze X, cu ajutorul acesteia se pot obține imagini ale oricărei părți a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremități.
Cu ajutorul computerului tomograf se pot detecta fracturile osoase, calcificările (intratisulare sau litiază renală), hemoragiile și se face evaluarea parenchimului din punct de vedere pulmonar.
Nord are în dotare aparatul Somatom Perspective de 128 slice-uri, dotat cu CARE Dose4S care:
- Reduce semnificativ (cu până la 68%) doza de razeX pentru toate regiunile corpului scanat;
- Permite doze mici la pacienții copii;
- Dispune de câmp de vizualizare extins în cazul pacienților obezi.
Investigație utilizată în: detectarea fracturilor osoase, a calcificărilor (calcificări intratisulare sau litiază renală), a hemoragiilor și evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, în special în evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe baza de iod, care se excretă la nivel renal.
De aceea, înainte de investigație este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o bună funcție renală (uree și creatinină serică). Aceste analize nu trebuie să fie mai vechi de 30 zile.
Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă; de aceea este contraindicat femeilor însărcinate și se recomandă precauție în efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. În plus, tomografia computerizată este contraindicată pacienților cu insuficiență renală și celor cu reacții alergice la substanța de contrast.
Regimul pentru CT cu substanța de contrast administrată intravenos sau oral: nu mâncați începând cu 6 ore înainte de investigație.