Cancerul colonului si al rectului afecteaza portiunea terminala a tubului digestiv. Majoritatea cazurilor debuteaza ca formatiuni benigne, necanceroase, numite polipi adenomatosi, peste 80% dintre ei putand evolua in timp spre formatiuni canceroase. Polipii sunt initial redusi ca dimensiune si aproape fara simptome, motiv pentru care se recomanda realizarea unui screening de depistare avand ca scop identificarea precoce si indepartarea acestor formatiuni inainte de a se transforma in cancer. Examinarea de rutina a colonului si rectului se realizeaza prin colonoscopie, o procedura ce trebuie realizata, obligatoriu de catre orice adult aparent sanatos, dupa varsta de 45 ani, si chiar mai devreme, pentru pacientii care prezinta factori de risc ori rude de gradul I cu neoplazii la nivelul colonului sau rectului.
Care sunt factorii de risc in aparitia cancerului colo-rectal
Numerosi factori pot influenta aparitia cancerului colo-rectal, intre care:
* varsta de peste 45 de ani, desi 15-20% din cancereler colorectale apar inainte de aceasta varsta
* dieta saraca in fibre, cu multe grasimi de origine animala; carnea inalt procesata (ex. mezeluri), prelucrata prin afumare sau prajire
* sedentarismul
* diabetul zaharat
* alcoolul
* fumatul
* afectiuni intestinale inflamatorii, precum colita ulceroasa sau boala lui Crohn.
* istoricul familial de cancere ale tubului digestiv sau polipi colonici
* radioterapia pelvisului
Cum se poate trata cancerul colo-rectal
In functie de stadiul de evolutie al cancerului, tratamentul oncologic include de obicei chirurgia, chimioterapia si, in cazul cancerului de rect, radioterapia. In majoritatea cazurilor operabile, in toate centrele cu expertiza din Europa sau SUA chirurgia minim invaziva laparoscopica permite realizarea unei interventii radicale din punct de vedere oncologic, cel putin la fel de eficienta ca in cazul chirurgiei clasice, deschise. In cadrul acestei proceduri, chirurgul efectueaza cateva incizii de 5-10 mm in peretele abdominal, prin care, cu ajutorul unor instrumente specifice, sub ecran video ce poate magnifica structurile, poate exciza segmentul de colon sau rect in care se afla tumora, impreuna cu toti ganglionii limfatici din zona tumorala.
Intre multele reusite medicale ale Centrului Medical Provita in tratarea cancerului colo-rectal se numara si recentul succes inregistrat de echipa condusa de dr. FLORIN GRAMA, Medic primar Chirurgie Generala. Asistent Universitar. Doctor in Stiinte Medicale si dr. DANIEL CRISTIAN, Medic primar chirurgie generala. Conferentiar universitar. Doctor in stiinte medicale.
Acestia au efectuat saptamana trecuta o interventie laparoscopica extrem de complexa de tratare a cancerului colo-rectal, mai precis a unui neoplasm rectal. S-a efectuat o rezectie anterioara joasa de rect, cu excizie totala de mezorect, in cazul unei paciente diabetice, supraponderale. In antecedente, pacienta a suferit o interventie de histerectomie realizata pe cale clasica care, alaturi de radioterapia efectuata preoperator, au creat conditii dificile operatorii la nivelul pelvisului..Pe langa eficacitatea oncologica obtinuta si rezultatul functional a fost unul foarte bun, astfel ca s-a putut prezerva si sfincterul anal, evitandu-se realizarea anusului contra naturii.
Incercam sa aflam de la membrii echipei chirurgicale, ambii cu competente in chirurgia oncologica si chirurgia laparoscopica avansata, care sunt avantajele interventiilor laparoscopice in tratarea cancerului colo-rectal.
‘Pentru cancerele colonului sau ale rectului, abordul laparoscopic asigura o eficienta oncologica maximala, cel putin egala abordului deschis. In plus, abordul laparoscopic minim-invaziv scade riscul de infectii postoperatorii ale plagii, asigura o recuperare postoperatorie mai rapida, dureri postoperatorii reduse, mobilizare precoce postoperatorie precum si reluarea rapida a alimentatiei pe cale orala precum si a tranzitului intestinal, toate aceste avantaje permitand o spitalizare redusa, chiar si in cazul unei interventii chirurgicale atat de complexa din punct de vedere tehnic.” ne spune dr. FLORIN GRAMA, Medic primar Chirurgie Generala, Asistent Universitar, Doctor in Stiinte Medicale.