Ecografie - Imagistică
Aparatură performantă, modernă de ecografie.
Analize imagistice prin ecograf
Ecografia, denumită și ultrasonografie, este o metodă de diagnostic în timp real, imagistică, non-invazivă.
Aceasta este rezultatul dezvoltării sonarelor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Ecografia este un test sonografic ce permite examinarea medicală a structurii interne a organismului cu ajutorul undelor de înaltă frecvență produse la contactul cu pielea pacientului.
Imaginea ecografică reflectă interacțiunea tisulară a undelor, convertită grafic de transductorul aparatului ecograf. Cu cât densitatea țesuturilor vizualizate este diferită, cu atât umbrirea acustică este reflectată în totalitate (ex. ecourile nu sunt produse dacă nu exista diferență în țesut sau între țesuturi).
Prin intermediul ecografiei se pot face măsurători ale organelor interne, pot fi evaluate structurile acestora și după caz, pot fi vizualizate anumite leziuni.
În funcție de sonda și aplicațiile tehnologice utilizate, ecografia poate fi de mai multe tipuri, lucru ce permite o analiză cât mai bună a structurilor anatomice. Aceasta poate fi ecografie 2D(bidimensională), ecografie 3D (tridimensională) sau ecografie 4D.
Pregătirea pacientului pentru ecografie
Ecografie abdominală: Pentru o vizualizare adecvata a structurilor interne este necesar de evitat, cu minim 6 ore înainte de investigație, consumul de alimente, băuturi carbogazoase, cafea sau orice alt aliment cu risc de a fermenta. Înainte de efectuarea investigației, pacientului îi este recomandat consumul de apă.
Ecografie pelvină: Pentru această investigație este necesar, nu doar recomandat, ca pacientul să consume cel puțin 1l de apă cu 1/2h-1h înainte de investigație. Lichidul din vezica urinară oferă medicului posibilitatea de a vizualiza, cât mai precis, organele interne ale pacientului.
Pentru alte tipuri Ecografie (ex: tiroidiană, mamară): Nu este necesară pregatire înaintea investigației.
Specialități medicale în care este utilizată ecografia
- Cardiologie – ecografia cardiacă, ecografia Doppler pentru vasele carotide și inimă s.a
- Endocrinologie – ecografie pentru tiroidă
- Medicina Internă – ecografia pentru abdomen superior și inferior, ecografia mamară
- Ginecologie – ecografia pentru abdomen inferior și ecografia transvaginală
- Neurologie – ecografia Doppler cervico-cerebrală
- Urologie – ecografia urologică
Pe lângă acestea, ecografia (ca principală metodă de screening medical) poate fi utilizată pentru completarea tabloului clinic alături de alte tehnici/metode de redare imagistică (ex. radiografia) sau devine suport în alte proceduri de investigare medicală (ex. biopsie, aspiratie cu ac fin).
Ecografia nu are efecte adverse asupra organismului și nu folosește radiații!