Skip to main content

În data de 10 octombrie marcăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

Această zi a fost evidențiată pentru prima oară în anul 1992, scopul ei fiind acela de a atrage atenția asupra diverselor aspecte ale Sănătății Mintale.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale reprezintă o ocazie importantă pentru diverse instituții guvernamentale și civice de a organiza activități și programe care au ca și focus sănătatea mintală. Tema anului 2022 este aceea de a face SĂNĂTATEA MINTALĂ și starea de bine a noastră, a tuturor, o PRIORITATE la nivel GLOBAL.

În 2019, înaintea pandemiei de Covid-19, o persoană din 8 avea o afecțiune mintală. În primul an al pandemiei, numărul cazurilor de anxietate și depresie a crescut cu mai mult de 25%. De atunci, nivelul de stres a crescut exponențial, criza produsă de pandemie fiind urmată de cea produsă de război, deplasări masive de populație și criza economică. În același timp, serviciile de sănătate mintală și finanțarea acestora se află cu mult sub nevoile populației, iar stigma asociată bolilor mintale continuă să fie o barieră în accesarea acestor servicii și în integrarea socială a celor suferinzi.

Este important să conștientizăm faptul că orice dezechilibru în plan psihic ne poate afecta în mod direct și indirect starea de bine în plan fizic. Suferința psihică produce, prin mecanisme fiziologice complexe, modificări la nivelul corpului. Mintea noastră și corpul nostru fac parte din același tot și functioneaza integrat. Nu le putem gândi, aborda și trata ca și cum sunt entități separate. Ne forțează prin natura lor, să le dăm aceeași importanță.

Mai mult, avem nevoie să înțelegem că nivelul ridicat de stres al acestei perioade ne face pe toți vulnerabili atunci când este vorba de starea noastră de echilibru emoțional. Nu este nimeni ferit. De aceea, sănătatea mintală și, implicit, starea de bine, devin responsabilitatea tuturor. Noi toți putem juca un rol important (la nivel colectiv și individual) în a conștientiza importanța stării de sănătate mintală, în a susține dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală și finanțarea acestora, precum și în a face un efort pentru a reduce stigma asociată cu bolile de natură psihică.

Chiar și TU, cel care citești acum aceste rânduri, oprește-te pentru o clipă din alergătura ta neîntreruptă și reflectează pentru câteva momente cum ar fi diferită viața ta (sau viața unui om drag ție) dacă ai avea (ar avea) parte de mai multă relaxare, bucurie, stare de bine, momente de fericire… și încearcă „să devii și tu parte a schimbării pe care vrei să o vezi în lume”!

Dr. STEJAR DANA
Medic Specialist Psihiatrie

Leave a Reply

Close Menu