Focusul in medicina moderna se indreapta din ce in ce mai mult, pe langa tratarea problemelor de sanatate, catre prevenirea acestora. Sa mergi la doctor sau la alt specialist atunci cand esti bine, intrebandu-l ce ai de facut pentru a mentine aceasta stare pentru o perioada cat mai lunga de timp, ar trebui sa fie dezideratul fiecaruia dintre noi.
Chiar si atunci cand vorbim despre preventie, totul incepe.. tot cu un consult si analize. In kinetoterapie, aceasta se numeste evaluare. Atunci cand evaluarea nu este condusa de durere, este o dovada de grija fata de sanatate, un act de maturitate si educatie.
Evaluarea din punct de vedere musculo-schelatar pentru persoanele sedentare
Normalitatea zilelor noastre este caracterizata de mentinerea pozitiei asezat pentru 10-12 h/zi. Asta inseamna ca ar trebui sa te intrebi “Cum stau de fapt?”
Gandindu-ne ca majoritatea oamenilor calatoresc, mananca si lucreaza in pozitia asezat, observam din ce in ce mai mult un tipar de postura datorat acestei pozitii. Cu toate ca durerea nu este inca prezenta, sistemul musculo scheletar sufera in fiecare zi pastrand aceasta pozitie ore intregi.
De ce sa merg la o evaluare musculo scheletara atunci cand ma simt bine
Motivul principal pentru care recomandam o evaluare bi-anuala este pentru a vedea daca scheletul tau sufera modificari, prezinta riscuri si mai este suficient de pregatit pentru a suporta pozitiile la care il supui zilnic.
Evaluarea din punct de vedere musculo-schelatar pentru persoanele active
O alta categorie de persoane este cea care practica miscarea in aer liber sau in sali de sport fara sa fi realizat in prealabil o evaluare. Acest fapt conduce la supunerea la anumite riscuri, chiar daca este vorba despre o simpla alergare.
Da, miscarea este sanatoasa, dar ceea ce uitam, este faptul ca sistemul nostru musculo scheletar nu este obisnuit sa realizeze acest tip de activitate si are nevoie de o pregatire in prealabil. In functie de nivelul fiecaruia, pregatirea poate dura cateva saptamani sau luni. Si este absolut necesara pentru a reduce riscurile la care ne supunem atunci cand decidem sa iesim din sfera sedentarismului, sau decidem sa ne indreptam catre un nou tip de miscare, sau sa crestem in intesitate sportul pe care il practicam.
Cum se realizeaza o evaluare de kinetoterapie profilactica
Evaluarea musculo scheletara se poate realiza prin diverse metode clasice si/sau moderne.
Atunci cand un expert in motricitate “arunca un ochi” peste postura ta, poate sa-ti spuna drumul catre care te indrepti si ce ai de facut. Astazi insa, doar aceasta abordare este considerata una extrem de superficiala.
Centrul de Fiziokinetoterapie Provita a fost primul centru de recuperare din Romania care a realizat teste computerizate cu ajutorul tehnologiei Biodex System 4 Pro, o tehnologie de top azi la nivel mondial. Testarea computerizata Biodex ne permite sa explicam nivelul functional al sistemul musculo scheletar. Alergarea de exemplu, oricat pare ea de simpla, reprezinta un proces ce supune articulatiile corpului la multiple socuri. Iar acolo unde exista dezechilibre musculare, apar ceea ce ortopedia numeste microtraumatisme.
Scopul evaluarii computerizate este sa ne ofere date cantitative despre forta si raspunsul muschilor, date ce sunt interpretate si explicate in fise individuale. In peste 80% dintre cazuri persoanele ce realizeaza un test musculo scheletar, fara a prezenta nicio durere de spate, prezinta un dezechilibru muscular mediu spre mare, fapt ce creste semnificativ riscul spre microtaumatisme si traumatisme in urma practicarii sportului in mod aleatoriu.
Obiceiul de a practica miscarea in mod regulat este unul foarte bun pentru sanatate. Atunci cand o facem insa fara o evaluare musculo sheletara, poate sa ne cauzeze pe termen mediu sau lung mai mult rau decat bine. De aceea, trebuie sa ne cunoastem intai corpul – iar tehnologia moderna ne ofera aceste posibilitati – apoi sa corectam dezechilibrele musculare, pentru a practica miscare sau sport in siguranta si cu rezultate pe masura.