Proteinele sunt nutrienți care au un rol fundamental în funcționarea optimă a organismului. Un test care măsoară concentrația acestor proteine este important deoarece ne oferă informații privitoare la statusul nutrițional, posibile boli asupra organelor, dar și la gravitatea lor.
Proteinele se împart în două categorii principale:
- Albumina: Previne scurgerea fluidelor din vasele de sânge, hrănește țesuturile și transportă hormoni, medicamente ori vitamine în întregul corp. Albumina crește atunci când o persoană este deshidratată și scade atunci când o persoană este malnutrită ori dacă suferă de inflamații în corp.
- Globulinele: Sunt produse fie de ficat, fie de sistemul imunitar și ajută la combaterea infecțiilor ori la transportul nutrienților.
Cea mai utilizată metodă de identificare a acestor proteine serice poartă numele de ,,metoda biuret” și se bazează pe formarea complexului albastru peptide-Cu în soluție alcalină. Principiul de bază constă în faptul că proteinele din ser reacționează cu sulfat de cupru în prezența hidroxidului de sodiu pentru a forma un complex violet ,,biuret’’. Intensitatea culorii violet este direct proporțională cu nivelul concentrației de proteină. Metoda este foarte precisă pentru intervalul de proteine totale serice ce se găsesc în mod obișnuit în ser (10-100 g/litru; 1-10 g/dl), însă nu este suficient de sensibilă pentru valorile foarte scăzute întâlnite în mod normal în alte lichide corporale, cum ar fi lichidul cefalorahidian (LCR).
Când este recomandată analiza de proteine totale serice?
Acest test poate fi solicitat fie ca parte a unui control de rutină, fie pentru a obține informații cu privire la starea nutriției noastre, posibile afecțiuni hepatice, renale sau de sânge. De asemenea, putem descoperi cauza anumitor simptome pe care le avem ori dacă suntem expuși la riscul vreunei infecții.
Condiții de recoltare sau cum să te pregătești
- Repaus alimentar: De obicei, recoltarea proteinelor totale serice se face pe stomacul gol. Aceasta înseamnă că nu trebuie să mănânci sau să bei nimic (cu excepția apei) cu aproximativ 8 ore înainte de recoltare.
- Medicamente: Dacă iei medicamente, informează-ți medicul sau personalul de laborator cu privire la acestea. Unele tratamente pot afecta valorile fosforului seric. În unele cazuri, medicul poate decide să-ți întrerupă temporar anumite medicamente înainte de testare, dar nu îți modifica singur tratamentul fără aprobarea medicului.
- Stil de viață și dietă: Nu este necesar să faci schimbări majore în stilul tău de viață sau dietă înainte de recoltare.
- Hidratare: Bea apă ca în mod obișnuit înainte de recoltare. Hidratarea poate facilita prelevarea de sânge și poate ajuta la obținerea unor rezultate mai precise.
- Îmbrăcăminte potrivită: Poartă haine care permit acces ușor la brațul dumneavoastră, deoarece proba de sânge se prelevează de obicei dintr-o venă a brațului. Mânecile scurte sau mânecile care se pot rula ușor sunt ideale.
- Informați persoana care vă prelevează proba de sânge: Anunță dinainte dacă ai antecedente de leșin, amețeli sau dacă ai avut dificultăți la prelevările de sânge din trecut. Personalul clinicii poate lua măsuri suplimentare pentru a face experiența mai confortabilă pentru tine.
Proteine totale serice: interpretare rezultate
Valori normale ale acestor proteine totale serice sunt cuprinse între 6 și 8 grame pe decilitru (g/dl). Albumina reprezintă între 3,5 și 5 g/dl, iar restul este reprezentat de globulinele totale. Este important de menționat faptul că rezultatele pot diferi de la un laborator la altul, în funcție de metoda de lucru ori aparatura folosită.
Proteine totale serice pe vârste | Valoare g/dl |
Nou-născuți | 5,2-9 |
Până la un an | 5,5 8,6 |
Până la 1-3 ani | 6-8,6 |
Adulți | 6,5 – 8,6 |
Valori scăzute
Un test care indică proteine totale serice scăzute poate indica:
- Afecțiuni renale (sindrom nefrotic): Rinichii nu mai funcționează corect și pierd cantități mari de proteină în urină.
- Afecțiuni hepatice (ciroză ori alcoolism cronic): Capacitatea ficatului de a sintetiza proteine este afectată, ceea ce duce la o scădere a nivelului proteinelor din sânge.
- Afecțiuni digestive (boala celiacă): Intestinul subțire este afectat, astfel încât prezintă dificultăți în a absorbi nutrienții, inclusiv proteinele.
- Hemodiluție: Se datorează perfuzării excesive.
- Aport alimentar insuficient: Este specific stărilor de malabsorbție intestinală sau inaniție.
- Boli inflamatorii intestinale (colita ulceroasă, boala Crohn): Aceste afecțiuni influențează absorbția nutrienților din intestin.
- Hipotiroidism: Metabolismul general este afectat, inclusiv absorbția și utilizarea proteinelor.
- Arsuri sau afecțiuni dermatologice grave: Leziunile extinse ale pielii duc la o pierdere a proteinelor.
Valori ridicate
Un test care indică proteine totale serice crescute poate indica:
- Deshidratare: Este cauzată de pierderile de fluide, cum ar fi vărsăturile repetate ori diareea.
- Afecțiuni hepatice: Hepatita cronică activă poate stimula o reacție de apărare a organismului și astfel, o creștere a producției de proteine hepatice.
- Afecțiuni hematologice (mielom multiplu): Este o boală a celulelor plasmatice din măduva osoasă care crește producția de imunoglobuline (proteine din categoria globulinelor).
- Afecțiuni asupra măduvei osoase: Tulburările măduvei osoase pot stimula producția excesivă de celule sanguine și implicit a proteinelor.
- Infecție cronică sau inflamație: Boli cronice precum HIV/SIDA sau hepatita virală pot determina o creștere a nivelului de proteine ca răspuns la inflamație.
Este important de amintit faptul că există o serie de influențe, care deși nu au o legătură directă cu o anumită boală, pot influența valorile acestor proteine totale serice și conduce la:
- Scăderea proteinelor serice din cauza: imobilizării prelungite la pat ori utilizarea contraceptivelor și a medicamentelor hepatotoxice.
- Creșterea proteinelor serice din cauza: aplicării prelungite a garoului la recoltare, hemolizei intense a serului (ruptura globulelor roșii în ser) ori stazei venoase prin ocluzii (blocarea fluxului normal al sângelui).
Pret analiză proteine totale serice
Analiza proteinelor totale serice se poate efectua atât contra cost, cât și cu decontare CAS, la prezentarea cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medic specialist în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Referințe
Serum Albumin and Globulin – JANICE T . BUSHER
Serum Proteins and the Dysproteinemias – J. JERRY KANEKO
Total Protein Test – Association for Laboratory Medicine
What Is a Total Serum Protein Test? – WebMD