Skip to main content

Ce este investigația PET-CT

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinată cu tomografia (CT), este una din cele mai avansate metode de diagnostic imagistic, parte din serviciile de medicină nucleară disponibile în Spitalul NORD Pipera din București. Pentru examinarea PET se folosește o moleculă de glucoză marcată cu fluor radioactiv (18F) – 18F-2-fluoro-2-deoxy-D-glucoză – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activității metabolice a țesuturilor și relevă o imagine detaliată a structurilor anatomice ale organismului, oferind detalii despre locația, mărimea și forma exactă a tumorilor.

Examinarea PET-CT nu este dureroasă și nu provoacă reacții adverse. Dozele administrate sunt minime conform legislației internaționale, iar timpul de înjumătățire al izotopului radioactiv facilitează eliminarea acestuia în aproximativ 12 ore din organism

FDG-ul nu este toxic, a fost aprobat pentru anumite proceduri medicale și nu au fost raportate efecte adverse.

Investigația PET-CT are o sensibilitate ridicată în comparație cu imagistica clasică (RMN sau CT) și poate detecta formațiuni tumorale mici, care la IRM sau CT pot fi omise sau neconcludente.

Ce se întâmplă imediat înaintea investigației PET-CT

În Departamentul PET-CT veți fi preluat de un operator care o să vă solicite informații legate de istoricul dumneavoastră, veți fi informat asupra procedurii de examinare și vi se va măsura înălțimea, greutatea și glicemia. Ulterior, veți fi condus într-o cameră de așteptare unde o asistentă vă va injecta printr-un cateter intravenos o cantitate mică de substanță radioactivă și veți bea 1 litru de apă pentru a facilita răspândirea radiotrasorului în întreg organismul.

Pentru a asigura eficiența examinării, este necesar să stați cât mai relaxat, întins pe canapea, liniștit, fără să vorbiți, să vă mișcați, singur în încăpere timp de aproximativ 60 de minute, până când veți fi condus în camera de examinare. Mergeți la toaletă de câte ori aveți nevoie. Persoanele însoțitoare nu pot sta în camera de injectare. Însoțitorii sunt rugați să rămână în recepție.

Examinarea PET-CT pentru persoane claustrofobe

Aparatul de PET-Ct are o deschidere foarte mare, astfel încât să nu provoace disconfort pacientului pe durara scanării, însă în cazul în care știți că aveți claustrofobie este recomandat să luați legatura cu medicul curant.

Pregătirea pentru investigația prin PET-CT în Spitalul NORD Pipera

În cazul investigației PET-CT pregătirea pacientului este una ușoară. Pacientul va primi indicații referitoare la pregătirea acestuia cu o zi înainte de investigație. Află mai multe informații despre aceasta de aici.

IMPORTANT!

În cazul în care sunteți insulino-dependent, vă rugăm să menționați ce tip de insulină vă administrați.

În cazul administrării de insulină rapidă, se poate face PET-CT cu condiția să o administrați cu 4 ore înainte de ora programării.

În cazul administrării insulinei lente, aceasta se poate lua cu 12 ore înainte de investigație!

Luați legătura cu medicul diabetolog în cazul în care nu știți ce tip de insulină vă administrați.

Evitați munca fizică, activitățile sportive etc., cu 48 – 72 de ore înainte de examinare. De asemenea, evitați în ziua examinării să stați în frig, purtați haine călduroase.

Cât durează investigația PET-CT

Investigația PET-CT durează în medie 2 – 3 ore, din care scanarea (timpul în care stați la aparat) va fi de aproximativ 30 – 40 de minute. Examenul standard variază în funcție de tipul afecțiunii dumneavoastră. Deoarece terapia produce modificări metabolice în zona tratată, examinarea PET-CT se poate face:

  • La minim 12 săptămâni de la data ultimei ședințe de radioterapie;
  • La minim 3 săptămâni de la data ultimei ședințe de chimioterapie;
  • La minim 4 săptămâni după intervenția chirurgicală.
Close Menu