Skip to main content

PET-CT - Medicină Nucleară NORD

PET-CT și scintigrafie: diagnostic precis pentru sănătatea ta.

PET-CT

PET-CT este o procedură noninvazivă de diagnostic prin imagistică de medicină nucleară care îmbină tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată. Acesta furnizează informații complete despre funcția metabolică a tuturor țesuturilor si organelor, atât din punct de vedere structural cât și funcțional. Investigația PET-CT impune administrarea unui radioizotop, analog al glucozei (18F-FDG), care este absorbit și metabolizat de celulele maligne mult mai mult decât țesuturile sănătoase.

Această tehnologie hibridă permite suprapunerea cu precizie a datelor metabolice ale scanării PET cu datele anatomice obținute în scanarea CT. Pentru imagistica PET-CT este necesară administrarea unei cantități mici de izotop radioactiv, analog al glucozei (18F-FDG) intravenos.  Scanerul PET, sau tomografia cu emisie de pozitroni, monitorizează funcționarea biochimică a celulelor prin detecrarea modului în care procesează glucoza administrată. De exemplu, celulele tumorale metabolizează glucoza la un nivel mult mai ridicat în comparație cu țesuturile sănătoase. Prin detectarea consumului crescut de glucoză, având un grad ridicat de sensibilitate, PET identifică celulele tumorale chiar și în stadiul incipient. Cu toate acestea, PET nu poate identifica dimensiunea exactă și locația tumorilor. Din această cauză, această tehnică este completată de achiziții de tomografie computerizată (CT) pentru a obține o imagine detaliată a structurilor anatomice ale organismului, oferind detalii despre locația, mărimea și forma exactă a tumorilor. Astfel, imagistica PET/CT  s-a dovedit a fi o modalitate imagistică cu o sensibilitate mare pentru detectare, stadializare, restadializare și evaluare cantitativă noninvazivă a proceselor biochimice și funcționale ale oganismului și a răspunsului în terapia oncologică.

Pregătire PET-CT

Pacienții nondiabetici nu trebuie să consume alimente care conțin carbohidrați simpli sau lichide, altele decât apa simplă, cu cel puțin 4 ore înainte de începerea studiului FDG PET-CT (momentul injectării FDG). Pacienții programați pentru un studiu FDG PET-CT in cursul dimineții, vor avea o masă ușoară in seara anterioara investigației (fără alcool și cu o cantitate mică de carbohidrați). Cei programați pentru FDG PET-CT după-amiaza, pot lua un mic dejun ușor cu cel puțin 4 ore înainte de ora programării. Medicamentele pot fi luate conform prescripției. Pre-hidratarea adecvată este importantă pentru a asigura o concentrație suficient de scăzută de FDG în urină (mai puține artefacte). Se recomandă consumul a 1 L de apă cu 2 ore înainte de injectare, pentru atenuarea concentrațiilor ridicate de radiofarmaceutic în vezica urinară, astfel încât imaginile obținute în zona pelvină să fie clare.

Cafeaua sau băuturile cu cofeină nu sunt recomandate deoarece pot conține urme de carbohidrați simpli și au potențialul de a induce efecte excitante.

Se recomandă evitarea oricărui fel de activitate fizică, muncă fizică sau activitate sportivă cu minim 72h înaintea investigației.

Pancienților diabetici insulino-dependenti nu li se administrează insulina cu pana la 4 h înainte de injectare. Pacienților diabetici non-insulino-dependenti pot să își administreze medicația antidiabetică orală.

Tratamentul medicamentos se va administra conform indicațiilor medicului curant, însă nu luați medicamente care conțin zahar. Dacă pacientul suferă de diabet, acesta va urma cu atenție regimul alimentar câteva zile înaintea investigației astfel încât să mențină nivelul glicemiei sub 150mg/dl. Dacă nivelul glicemiei nu se menține sub acest nivel, pacientul va consulta medicul specialist diabetolog pentru schimbarea schemei de tratament.

Deoarece terapia poate produce modificări metabolice în zona/zonele tratate, examinarea PET-CT se face la minim 2-3 luni după finalizarea ședințelor de radioterapie, la minim 2-3 săptămâni după chimioterapie și/sau minim 6 săptămâni după o intervenție chirurgicală.

Investigația PET-CT durează în medie 2-3 ore, din care scanarea propriu-zisă va fi de aproximativ 15-30 minute. Inițial, pacientului i se va măsura glicemia și greutatea, apoi i se va administra intravenous substanța cu glucoză radiomarcată (18F-FDG). Timp de aproximativ 60 de minute post injectare, pacientul se va odihni, în liniște și se va hidrata bine pentru a ajuta radiotrasorul să se răspândească în organism și să fie eliminat mai repede. Durata scanării propriu-zise este de aproximativ 15-30 de minute, timp în care pacientul este rugat să stea nemișcat. Testul este unul sigur și nedureros, iar după efectuarea procedurii pacientul mai rămâne sub observație medicală aproximativ 30 de minute.

Investigația PET-CT este considerată una dintre cele mai precise și sigure metode de diagnosticare în medicină, deoarece combină informațiile oferite atât de tomografia computerizată cât și de tomografia cu emisie de pozitroni. De asemenea, oferă imagini precise și detaliate ale organelor și țesuturilor, ajutând la diagnosticare și monitorizare a afecțiunilor precum cancerul, bolile cardiace sau tulburările neurologice.

Pacientul se va schimba în halatul pus la dispoziție de personalul medical înaintea efectuării investigației. De asemenea, pacientul este rugat să renunțe la bijuterii și să informze personalul medical daca există vreun implant metalic în organism.
Eliberarea rezultatelor se face în aproximativ 7 zile lucrătoare.

Substanțele radioactive administrate intravenos se elimină rapid din organism, molecula de glucoză radiomarcată reducându-și radioactivitatea la jumătate în 110 de minute de la administrare. Substanțele radioactive nu afectează organismul, iar riscul de apariție al efectelor adverse prin iradiere este de neglijat. Substanțele radiactive se vor elimina din organism în aproximativ 12 ore de la administrarea lor.

Scanarea PET-CT este o investigație noninvazivă sigură, dar prezintă câteva contraindicații după efectuare:
• Alăptarea trebuie întreruptă pentru 24h după efectuarea PET-CT-ului
• Evitarea pe cât posibil a contactului cu femeile însărcinate, copii și/sau animale de companie pentru 12-24h de la efectuarea investigației NU exista contraindicații în legătură cu medicamentele și/sau consumul de alimente.

Programează-te pentru PET-CT

Formular contact Medicina Nucleara

Vrei să afli mai multe detalii despre serviciile de medicină nucleară ale centrului NORD?

Close Menu