Skip to main content
Metoda non-invazivă de imagistică, ecografia este un test sonografic ce permite examinarea medicală a structurii interne a organismului cu ajutorul undelor de înaltă frecvență. Rezultanta a 2 principii de funcționare (i.e. efectul piezoelectric și principiul puls-eco), imaginea ecografică reflectă interacțiunea tisulară a a undelor, convertită grafic de transductorul aparatului ecograf. Cu cât densitatea țesuturilor vizualizate este diferită, cu atât umbrirea acustică este reflectată în totalitate (i.e. ecourile nu sunt produse dacă nu exista diferență în țesut sau între țesuturi).

Perfectibilitatea tehnologică (i.e. redare 2D, 3D/4D, 5D) și acuratețea grafică caracterizează această metoda ca instrument de diagnosticare sigur și rapid, orizontul exploratoriu depinzând în totalitate de experiența și cunostințele medicului specialist. Varietatea tipurilor de transductori determină segmentarea explorărilor în zone anatomice complexe și multiple precum: transductori liniari pentru tiroidă, parți moi, glanda mamară; transductori convecși pentru ecografii abdominale; transductori speciali pentru ecografia endocavitară, dar și pentru depistarea sarcinii în stadii precoce (3D/4D/5D) sau ulterior în analiză și identificarea anomalilor congenitale.

Deși suportă accesări repetitive (ambulatoriu și în regim de spitalizare continuă) prin caracteristica sa neiradiantă, ecografia este utilizată la recomandarea medicului în funcție de patologiile viscerelor țintă. Este întâlnită în specialități medicale precum cardiologie (i.e. ecografia cardiacă, ecografia Doppler pentru vasele carotide și inimă), endocrinologie (i.e. ecografia pentru tiroidă), medicina internă (i.e. ecografia pentru abdomen superior și inferior, ecografia mamară), ginecologie (i.e. ecografia pentru abdomen inferior și ecografia transvaginală), neurologie (i.e. ecografia Doppler cervico-cerebrală).

Adițional, ecografia (ca principala metodă de screening medical) poate fi utilizată pentru completarea tabloului clinic alături de alte tehnici/metode de redare imagistică (i.e. radiografia) sau devine suport în alte proceduri de investigare medicală (i.e. biopsie, aspiratie cu ac fin).

Programează-te la unul dintre medicii noștri

Reseteaza
DR. CIPRUT TUDOR

Imagistică
DR. TISEA DENISA

Imagistică
DR. ZAHARIA GINA

Imagistică
DR. DUMEA EDUARD

Imagistică
DR. LUTZ THEODOR

Imagistică
DR. GLIGA SILVIA

Imagistică
Close Menu