Skip to main content

Dragi părinți, sunt dr. Sebastian Ralea, având dublă specializare chirurgicală, în chirurgie pediatrică și chirurgie generală adulți, cu competențe în chirurgia bariatrică și metabolică (a obezității).

Misiunea mea, aș putea spune că a fost consfințită la naștere când am fost declarat inapt pentru supraviețuire, în contextul unei afecțiuni abdominale. Verdictul avea să fie schimbat după 8 ore, când mi-am revenit după o intervenție chirurgicală reușită de mâinile unui ilustru chirurg de copii, acesta afirmând atunci că am datoria să devin chirurg. Îndemnul sub auspiciile căruia am crescut a prins rădăcini în cuget și simțire, devenind menire. Apoi, n-a fost decât … „iubire”!

Mentorul și părintele meu spiritual în ale chirurgiei a fost Profesor Doctor Jean Louis Allé, unul dintre cei mai reputați chirurgi bariatrici la nivel mondial alături de care am făcut primii pași în carieră, în cei 13 ani în care am lucrat în Belgia. Iubirea, contopită în admirația și respectul resimțite față de spiritul profund uman și înalta ținută profesională a Prof. Allé a fost cheia care mi-a deschis sufletul și înțelegerea pentru: Chirurgia obezității. Obezitatea (Latină: ob = supra + esus/edere = a mânca)

Cu rare excepții patologice congenitale, obezitatea traduce creșterea greutății corporale pe seama acumulării excesive de grăsime în organism, datorate dezechilibrării balanței energetice prin aport alimentar excesiv și sedentarism, cauzele medicale, genetice, fiind un factor predispozant.

Balanța energetică a organismului este menținută în echilibru atunci când aportul energetic alimentar este egal consumului energetic total. Energia totală consumată reprezintă suma energiei consumate pentru asigurarea funcțiilor vitale (metabolism bazal) și a energiei necesare pentru desfășurarea activităților fizice.

Părintele medicinei, Hipocrate (460 – 377 i.e.n.) consideră obezitatea „nu doar o boală în sine, ci și premergătoare altor boli.“

În 1997 OMS a recunoscut obezitatea ca epidemie globală, fiind corelată unui indice de masă corporală (IMC) superior valorii de 30 Kg/m^2. IMC se calculează împărțind greutatea corpului exprimată în kilograme la înălțimea exprimată în metri, la pătrat. Adică, o persoană de 90 kg și înălțimea de 1,6 m va avea o valoare a

IMC = 90 : 1,6 : 1,6 = 35,1 kg/m^2

Obezitatea la copil și adolescent este definită prin raportarea valorii IMC la graficul curbei de evoluție specifică pentru sex și vârstă.

„Percentila 95“ a curbei IMC, reprezentată grafic în raport cu vârsta, trebuie înțeleasă ca acea valoare a IMC față de care doar 5 copii din 100 au un IMC mai mare.

„Ideal“ ar fi ca minorii să aibă un IMC cât mai aproape de mijlocul intervalului dintre cel mai mic și cel mai mare IMC, adică să fie cât mai aproape de „percentila 50“.

La o valoare a IMC peste „percentila 95“, înseamnă că avem un copil care suferă de obezitate.

Obezitatea copilului este considerată severă atunci când valoarea IMC depășește cu 120% valoarea corespunzătoare percentilei 95 (clasa 2 sau IMC > 35 kg/m^2), asociind probleme de sănătate cauzate de obezitate, sau când valoarea IMC depășește cu 140% valoarea corespunzătoare percentilei 95 (clasa 3 sau IMC > 40 kg/m^2).

(Tabel 1 / grafic IMC fete și Tabel 2 / grafic IMC băieți)

 

Obezitatea este o problemă gravă de sănătate care afectează din ce în ce mai mulți copii din toată lumea, 1 din 5 copii fiind în prezent supraponderal, iar dintre aceștia 340 de milioane suferă de obezitate.

În Europa se estimează că până în 2030, aproximativ 8 – 10 procente dintre fete și 12 procente dintre băieți vor suferi de obezitate morbidă.

În România, un sfert dintre copii suferă astăzi de obezitate!

 

Obezitatea are un impact major asupra stării de sănătate, a calității și speranței de viață, copiii și adolescenții care suferă de obezitate severă având un risc semnificativ să nu atingă vârsta de 40 de ani.

Printre consecințele directe ale obezității la copil, se regăsesc:

  •     diabetul de tip 2 (responsabil de complicații multiple)
  •     steatoza hepatică (ficatul gras)
  •     boli cardiovasculare, inclusive hipertensiunea arterială
  •     dislipidemia (creșterea gravă a valorilor colesterolului)
  •     oprirea episodică a respirației (apnee) în somn
  •     hipertensiunea intracraniană idiopatică
  •     depresia
  •     tulburări de învățare
  •     victimizare
  •     autoizolare
  •     bullying (s-a determinat o rată de 27% a hărțuirii între minori corelată greutății excesive)
  •     deteriorarea importantă a calității vieții
  •     antrenând modificări socio-comportamentale și scăderea stimei de sine

Obezitatea netratată la copil și adolescent va perpetua și agrava probleme de sănătate majoră în viața adultă, incluzând și 13 forme diferite de cancer.

Înțelegerea efectelor nefaste ale obezității este evidentă și argumentează necesitatea imperioasă de a fi tratată multidisciplinar, printr-o implicare riguroasă a specialiștilor în terapie fizică, a psihologilor, dieteticienilor și pediatrilor.

Atunci când resursele de tratament conservator vizând schimbarea stilului de viață, terapia comportamentală pentru a adopta o nutriție sănătoasă și un regim de viață activ, sau tratamentul medical al eventualelor tulburări endocrine sunt depășite în obținerea și menținerea unei scăderi în greutate semnificative, după cum se întâmplă frecvent, studiile medicale au demonstrat caracterul sigur și eficient al intervențiilor chirurgicale pentru scădere în greutate la copil.

Este dovedit științific astăzi că adolescenții care suferă de obezitate severă, beneficiază de pe urma chirurgiei bariatrice (pentru slăbit) de o scădere mai importantă și mai durabilă în greutate și de o probabilitate mai mare de remisie a bolilor cauzate de obezitate precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială, decât adulții obezi.

Și în cazul copiilor și adolescenților, chirurgia a devenit cel mai eficient tratament al obezității și al diabetului de tip 2, cunoscând o creștere semnificativă de la începutul anilor 2000!

Conform celor mai recente recomandări ale AAP (Academia Americană de Pediatrie) copiilor și adolescenților cu obezitate severă (IMC > 40 kg/mp sau IMC > 35 kg/mp asociind probleme de sănătate semnificative, corelate obezității) li se recomandă chirurgia pentru scădere în greutate, precedată de selecția pacienților, o evaluare preoperatorie multidisciplinară și urmată de monitorizare riguroasă.

Principalele intervenții de chirurgie bariatrică acționează prin diminuarea cantitativă a aportului alimentar (restricție) în asociere sau nu cu limitarea absorbției intestinale, în funcție de tehnica aleasă.

                 Gastric Sleeve                               By Pass Gastric “in Y”                  By Pass Gastric “in Ω

 

În afară caracterului restrictiv, asociind sau nu diminuarea absorbției intestinale, prin care aceste tehnici chirurgicale își exercită efectele, există și transformări hormonale specifice care le susțin eficiența precum și influența pozitivă rapidă asupra diabetului, în urma chirurgiei pentru scădere în greutate, chiar înainte de a slăbi.

Din punct de vedere al tehnicii chirurgicale, By Pass-ul Gastric „în Y”, care a fost pus la punct la începutul anilor ’60, a fost considerat până în 2014 „standardul de aur” ca intervenție chirurgicală pentru scăderea în greutate la copii și adolescenți, cu rezultate mergând conform studiilor medicale până la pierderea a 29% din greutatea totală, după 5 ani.

Operațiile de tip Gastric Sleeve au devansat progresiv, în practică, operațiile de tip By Pass Gastric „în Y” ca urmare a caracterului tehnic mai puțin complex și al impactului mai redus în ceea ce privește diminuarea absorbției de vitamine și minerale.

Studiile medicale atestă o pierdere semnificativă în greutate de până la 28% din greutatea totală, la 1 an și menținerea unei pierderi de până la 22% din greutatea totală inițială, la 5 ani.

Interesul pentru operațiile de tip Gastric Sleeve (micșorare de stomac) în chirurgia obezității la copii și adolescenți a crescut în paralel cu efectul benefic dovedit în timp de acest tip de intervenție, devenind conform recomandărilor internaționale tehnica chirurgicală preferată din 2018, având rezultate foarte bune în scăderea semnificativă și durabilă în greutate, cu ameliorarea semnificativă a afecțiunilor corelate obezității și a calității vieții.

 

Beneficiind de o abordare diagnostică și terapeutică complexă asigurată multidisciplinar, de un tratament chirurgical în cadrul unei echipe cu experiență în chirurgia bariatrică și pediatrică și de o monitorizare postoperatorie riguroasă pe termen lung, putem oferi copiilor noștri șansa unei speranțe de viață normale și de calitate.

 

                                           

Tabel 1                                                                                               Tabel 2

Leave a Reply

Close Menu