Intervenții oftalmologice realizate în centrul medical Nord
În centrul de oftalmologie Nord – Grupul Medical Provita sunt abordate diagnostic și intervențional o gamă largă de patologii oculare, după cum urmează:
Cataracta se operează dacă: acuitatea vizuală (claritatea cu care sunt percepute obiectele, scrisul), a scăzut (cu sau fără ochelari); vederea pacientului nu mai este satisfăcătoare pentru a-și desfășura activitățile zilnice obișnuite; este într-un stadiu foarte avansat și poate duce la alte probleme oculare (de ex. glaucom secundar, inflamație intraoculară gravă); împiedică urmărirea și tratarea diverselor afecțiuni retiniene (de ex. retinopatie diabetică, degenerescența maculară legată de vârstă).
La Nord - Grupul Medical Provita cataracta se operează prin facoemulsificare ultrasonică torsională, cea mai avansată tehnologie în lume la ora actuală. Inciziile oculare sunt minime, iar recuperarea vizuală este foarte rapidă. Întreaga gamă de cristaline este accesibilă în cadrul centrului nostru (sferice, asferice, torice, multifocale, multifocale torice), experiența specialiștilor noștri fiind apreciabilă.
În Centrul de Oftalmologie Nord, Degenerescența Maculară Legată de Vârsta Neovasculară se tratează prin injectare intravitreană de agenți antiangiogenici, specialiștii noștri fiind pionieri ai acestei tehnici în România.
În Glaucom soluțiile terapeutice actuale sunt adresate asupra unui singur obiectiv: reducerea presiunii intraoculare. Acest lucru se poate realiza medicamentos, laser sau chirurgical (filtrant sau non-filtrant, invaziv sau mini-invaziv). În Centrul de Oftalmologie Provita chirurgia laser a glaucomului capătă noi valențe. Ciclofotocoagularea transsclerală cu laser diodă are ca scop distrugerea selectivă (pentru varianta în emisie continuă), respectiv reactivarea metabolică (pentru varianta cu micropulsuri) a unor zone specifice ale corpului ciliar, având drept consecință reducerea cantității de umor apos (lichid) secretat intraocular și/sau creșterea drenajului acestui lichid pe cale uveo-sclerală.
Indicațiile ciclofotocoagularii transsclerale cu laser diodă în emisie continuă sunt reprezentate de cazurile cu glaucom refractar, slab responsiv la alte tratamente, cu acuitate vizuală redusă sau păstrată, valori mari ale presiunii intraoculare si/sau dureri oculare de intensitate variabila.
Indicatiile ciclofotocoagularii transsclerale cu laser dioda in emisie micropulsata sunt reprezentate de marea majoritate a cazurilor de glaucom cu unghi deschis la care se doreste un control mai bun al presiunii intraoculare și/sau reducerea numărului de medicamente hipotonizante utilizate.
Scopul tratamentului cu laser diodă asupra corpului ciliar este controlul tensiunii intraoculare și/sau ameliorarea discomfortului ocular (durere, fotofobie, lăcrimare). Specialiștii noștri, pionieri ai acestei tehnici în România, au o vastă experiență și rezultate apreciabile.
O gamă complexă de proceduri laser pot fi aplicate, și menționam: capsulotomie anterioară și/sau posterioară cu laserul YAG pentru remodelarea capsulelor cristaliniene în cazul opacifierii sau fimozării acestora, iridotomie laser YAG pentru închiderea acută sau subacută a unghiului camerular în Glaucomul Primar sau Secundar cu Unghi Închis, emboliza transluminală și hialoidotomie posterioaraă cu laser YAG în patologii retiniene distincte, iridoplastie periferică prin fotocoagulare pentru remodelarea irisului în platou, trabeculoplastie nonselectivă sau cu micropulsuri pentru tratamentul Glaucomului Primar sau Secundar cu Unghi Deschis, fotocoagulare retiniană distructivă și/sau stimulativă prin micropulsuri (panfotocoagulare laser, fotocoagulare laser de baraj, laser focal sau grid multispot) pentru afecțiuni ale retinei precum retinopatia diabetică, rupturi sau decolări sectoriale retiniene, edeme maculare de cauze multiple, ocluzii venoase retiniene.