Skip to main content

Afecțiuni și soluții - Centrul de Radiologie Intervențională

Diagnostic și tratament minim invaziv, utilizând tehnologii de imagistică de ultimă generație.

Embolizarea este o procedură minim invazivă recomandată în aproape 90% din cazurile de fibrom uterin. Această procedură conservă uterul, reduce semnificativ riscul de recidivă și oferă posibilitatea unei sarcini.

Procedura implică blocarea (embolizarea) vaselor de sânge care alimentează fibromul, utilizând particule embolizante. Astfel, fibromul nu mai primește hrană și intră într-un proces de involuție și resorbție progresivă. Toate fibroamele sunt tratate simultan, indiferent de număr, dimensiune și localizare.

Intervenția se efectuează fără anestezie generală, fără bisturiu, fără scoaterea uterului, și fără imobilizare la pat sau perioadă îndelungată de recuperare. Este necesar ca pacienta să rămână internată peste noapte pentru supraveghere, însă recuperarea este rapidă și durează doar câteva zile. Prin această procedură, fertilitatea este menținută, iar simptomele asociate fibroamelor uterine dispar progresiv în câteva luni.

Aproximativ 25% dintre cuplurile care întâmpină dificultăți în a concepe un copil se confruntă cu infertilitatea masculină. Factori precum varicocelul, disfuncția erectilă de cauză vasculară sau fistulele artero-venoase provocate de traumatisme locale pot afecta șansele de a obține o sarcină.

Embolizarea varicocelului este o tehnică minim invazivă, foarte sigură, care se efectuează ambulatoriu, fără necesitatea spitalizării. Procedura implică închiderea venelor varicoase, fără riscuri de complicații. În urma acestei intervenții, fertilitatea se îmbunătățește semnificativ în cel mult 12 săptămâni. Recuperarea după embolizarea varicocelului durează mai puțin de 24 de ore, iar pacienții își pot relua activitățile obișnuite începând chiar din ziua următoare.

Adenomul de prostată este o afecțiune comună în rândul bărbaților, care poate provoca simptome neplăcute și poate afecta calitatea vieții. În multe cazuri, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune viabilă pentru tratarea adenomului. Cu toate acestea, înainte de a lua această decizie, este esențial să fiți bine informat despre toate aspectele implicate.

Intervenția endovasculară de embolizare a adenomului de prostată implică navigarea prin vasele de sânge pentru a închide anumite vase care alimentează adenomul. Astfel, acesta nu mai primește hrană și începe să involueze.

Stilul de viață agitat și stresul zilnic sunt principalii factori care declanșează hipertensiunea arterială în rândul adulților tineri. Tot mai mulți tineri descoperă că suferă de hipertensiune, deși această afecțiune este adesea asociată cu persoanele în vârstă.

În medie, doar aproximativ 50% dintre pacienții tineri diagnosticați cu hipertensiune arterială reușesc să-și controleze tensiunea cu ajutorul tratamentului medicamentos. Acest lucru se datorează fie neaderării la tratament, fie ineficienței acestuia. Tratamentul medicamentos trebuie urmat pe tot parcursul vieții.

Spre deosebire de medicație, tehnicile moderne de radiologie intervențională permit tratarea hipertensiunii arteriale, nu doar ameliorarea simptomelor. Procedura de denervare renală corectează total sau parțial mecanismele care duc la hipertensiune. Aceasta este o procedură foarte eficientă, unică și care durează doar 60 de minute. Efectele sunt resimțite imediat, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacientului pentru tot restul vieții.

Pe măsură ce îmbătrânim, discurile intervertebrale din zona cervicală se pot degenera, fapt care poate duce la scăderea elasticității și rezistenței discului, făcându-l mai vulnerabil la deteriorare și rupere.

Astfel pacienții ajung să simtă furnicături și amorțeală, slăbiciune musculară, dificultăți de mișcare, disconfort la nivelul umărului. Radiologia intervențională oferă posibilitatea de a trata hernia de disc cervicală fără intervenție chirurgicală.

Discectomia cu DiscoGel este o procedură minim invazivă ce permite tratarea herniei de disc printr-o simplă puncție a discului afectat. Procedura durează aproximativ 30 de minute timp în care pacientul este treaz, nu simte nicio durere iar după 2-3 ore de la intervenție poate pleca acasă. La nivelul locului de puncție va exista doar un mic plasture pe care pacientul îl poate da jos acasă, in aceeasi zi.

Fracturile de compresie ale coloanei vertebrale sunt leziuni care pot apărea brusc, provocând dureri de spate severe și persistente, care pot dura săptămâni sau chiar luni. Aceste fracturi cresc de până la 5 ori riscul de apariție a altor fracturi la nivelul vertebrelor adiacente. Aceste fracturi pot surveni în anumite condiții patologice, precum osteoporoza, traumatismele, tumorile (metastaze osoase, mielom multiplu) și hemangioamele.

Vertebroplastia este o procedură minim invazivă, realizată sub ghidaj radiologic, care stabilizează vertebra afectată prin injectarea unui material polimeric. Acest ciment întărit stabilizează și susține coloana vertebrală, reducând durerea și prevenind agravarea leziunii vertebrale.

Procedura nu necesită spitalizare, iar pacientul poate pleca acasă după aproximativ o oră de supraveghere în salon. Efectele benefice se resimt chiar de a doua zi, când durerea dispare considerabil.

Nucleoplastia este o alternativă la operația clasică deschisă, fiind o procedură minim invazivă destinată tratamentului herniilor de disc moderate. Printr-o metodă percutană, o parte a discului intervertebral este dizolvată, reducând dimensiunea herniei și compresia asupra nervilor.

Pacientul este poziționat pe masă, fie pe o parte, fie întins pe burtă. După administrarea anesteziei locale, medicul radiolog introduce un cateter în discul herniat. Cateterul emite unde care dizolvă excesul de țesut, micșorând astfel dimensiunea herniei. Aceasta reduce presiunea din interiorul discului, permițându-i să revină la poziția normală și să nu mai comprime rădăcinile nervilor spinali.

Pe măsură ce presiunea scade, durerea resimțită de pacient se reduce considerabil sau dispare complet.

Există două tipuri de malformații vasculare: arteriovenoase și venoase. Cele venoase sunt cunoscute și sub numele de hemangioame. Acestea pot fi superficiale, manifestându-se ca pete colorate pe piele, sau pot fi mai adânci în țesutul muscular. Majoritatea hemangioamelor care apar la naștere sau la scurt timp după pot involua spontan. Totuși, în unele cazuri, ele continuă să crească și necesită tratament. Aceste hemangioame pot fi inestetice sau dureroase, mai ales când se dezvoltă în masa musculară.

Majoritatea acestor malformații pot fi tratate prin tehnici minim invazive de radiologie intervențională, eliminând necesitatea intervențiilor chirurgicale majore. Nu mai sunt necesare operațiile ample și riscante care lasă cicatrici inestetice. Copiii nu mai trebuie să treacă prin stresul unei operații. Tratamentul se poate realiza mult mai ușor prin navigarea prin vasele de sânge, o procedură numită embolizare. Spitalizarea durează doar 24 de ore, iar recuperarea nu necesită imobilizare la pat.

În cazul gonartrozei, simptomul predominant este durerea intensă și persistentă la nivelul genunchiului, care afectează grav calitatea vieții pacientului. Când articulația nu este atât de deteriorată încât să necesite protezare sau dacă pacientul nu dorește sau nu poate trece printr-o intervenție chirurgicală, se poate recurge la embolizarea periarticulară, o procedură minim invazivă.

Embolizarea periarticulară implică injectarea de microparticule biocompatibile pentru a închide vasele de neoformație responsabile de producerea și întreținerea durerilor articulare. Această procedură este aplicabilă nu doar pentru genunchi, ci și pentru articulațiile umărului și cotului.

Dintre aceste trei articulații, tratamentul gonartrozei (inflamația articulației genunchiului) este cel mai frecvent utilizat.

Arterele carotide, situate pe ambele părți ale gâtului, sunt vase de sânge esențiale care furnizează sânge oxigenat creierului. Stenoza arterelor carotide, care este îngustarea cauzată de acumularea de depozite de grăsime pe pereții arterelor, poate duce la blocarea parțială sau totală a fluxului de sânge către creier, provocând un accident vascular cerebral (AVC).

Angioplastia carotidiană este o procedură care restabilește permeabilitatea arterei prin plasarea unui stent arterial în interiorul vaselor de sânge, evitând astfel necesitatea unei intervenții chirurgicale la nivelul vaselor mari care alimentează creierul. Recuperarea este rapidă, iar pacientul necesită internare doar pentru o noapte.

Tromboza venoasă profundă (TVP) este una dintre cele mai comune afecțiuni cardiovasculare, caracterizată prin formarea cheagurilor de sânge în venele profunde ale sistemului venos, inclusiv în venele cave inferioare sau superioare. Cele mai frecvent afectate vase sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, abdomenului și membrelor superioare.

Angioplastia venoasă cu balon și/sau stent este o metodă minim invazivă de tratament pentru tromboza venoasă profundă. Procedura implică dilatarea vasului înfundat cu ajutorul unuia sau mai multor baloane și, în anumite cazuri, montarea unui stent metalic de mici dimensiuni. Acest stent ajută la redeschiderea vasului și fixează trombul în peretele acestuia.

Boala arterială periferică este o afecțiune comună, cauzată în principal de ateroscleroză, care implică acumularea de depozite de grăsime pe pereții vaselor de sânge. Aceasta duce la îngustarea arterelor și dificultăți în circulația sângelui. Netratată, boala poate provoca dureri severe și poate crește riscul de complicații grave, cum ar fi cangrena sau amputația.

Simptomul cel mai frecvent este durerea în timpul mersului, care apare la distanțe din ce în ce mai scurte pe măsură ce boala progresează, până când devine prezentă și în repaus, mai ales pe timpul nopții.

Angioplastia periferică este o procedură minim invazivă utilizată pentru tratarea acestei afecțiuni. Aceasta constă în dilatarea arterelor îngustate sau blocate cu ajutorul unui balon și, în unele cazuri, plasarea unui stent pentru a menține fluxul sanguin normal. Această intervenție ajută la ameliorarea simptomelor, previne complicațiile grave și permite o recuperare mai rapidă.

Chemoembolizarea transarterială este o metodă minim invazivă pentru tratamentul combinat al hepatocarcinomului (cancer hepatic primar) sau al metastazelor hepatice. Această procedură atacă tumora pe două fronturi. Mai întâi, livrează substanțe chimioterapeutice extrem de concentrate direct în tumoră, limitând expunerea întregului organism la aceste substanțe puternice și reducând efectele adverse. În al doilea rând, particulele emboligene introduse în artera hepatică blochează alimentarea tumorii cu sânge, privând-o de oxigenul și nutrienții necesari creșterii.

Programează o consultație la Centrul de Radiologie Intervențională NORD

Formular contact Centru Radiologie Interventionala

Vrei să afli mai multe detalii despre serviciile centrului de Radiologie Intervențională?

Close Menu