Skip to main content

 

Pregătirea pentru bronhoscopie

Bronhoscopia definiție: endoscopia arborelui traheo-bronsic, efectuată frecvent în scop diagnostic și uneori în scop terapeutic.

A. Informații pentru medicul care indică bronhoscopia

Pacienții cu indicație pentru bronhoscopie, trebuie evaluați înainte de către medicul care recomandă procedura, pentru a contura toți parametrii necesari stabilirii oportunității bronhoscopiei (inclusiv raportul risc/ beneficiu).
Medicul care indică bronhoscopia:
• evaluează pacientul conform pregătirii pacienților pentru bronhoscopie (vezi punctul B )
• pentru scurtarea timpului până la efectuarea procedurii este de preferat să existe deja acordul medicului specialist pentru afecțiuni preexistente ca se pot agrava în timpul bronhoscopiei (cardiologice neurologice, psihiatrice, hematologice etc.)
• va completa BILETUL DE TRIMITERE pentru pacienții din ambulator sau indicația pentru bronhoscopie din FO pentru pacienții cu internare continuă, care va avea obligatoriu următoarele specificații:
            – indicația scrisă pentru efectuarea bronhoscopiei, semnată și parafată
            – funcțiile vitale măsurate cu maxim 24 -72 de ore înainte: Tensiunea arterială (TA), Frecventa cardiacă ( AV) Frecventa respiratorie (FR) Saturația în oxigen (SaO2)
A se vedea și Contraindicațiile pentru bronhoscopie și indicațiile pentru bronhoscopie în Secția ATI (vezi punctele C și D).
• sunt necesare totodată și următoarele investigații  :
Electrocardiograma în ultimele 24 de ore/în ultimele 7 zile dacă medicul consideră că este suficient fără  ECG, dacă medicul bronhoscopie consideră că nu este necesar.
Spirometria în ultimele 4 săptămâni – dacă nu există indicație pentru efectuarea unei spirometrii în ziua efectuării bronhoscopiei (înainte de aceasta). Nu vor efectua spirometrie pacienții cu hemoptizie, pleurezii  sau dacă medicul consideră că nu este necesar.
Examenul imagistic pulmonar  este obligatoriu pentru bronhoscopie
Computer Tomografie  – interpretare și CD  (ambele!)
Radiografie pulmonară – film sau CD
Alte documente medicale utile pentru efectuarea bronhoscopiei: Bronhoscopii anterioare .
Alte informații medicale utile pentru necesitatea efectuării bronhoscopiei.

DE REȚINUT!

Medicul pneumolog – bronholog: temporizează manevra de bronhoscopie, dacă consideră că este în interesul pacientului.
Medicul ATI/urgentist: asistă pacientul care are indicație de bronhoscopie, bronhoscopie în secția din ATI sau de bronhoscopie cu sedare conform protocolului specific.

B. Pregatirea  pacienților pentru bronhoscopie

Înainte de bronhoscopie pacientul va efectua un Consult prebronhoscopie la medicul pneumolog din spitalul Nord- Grupul Medical Provita pentru evaluarea afecțiunilor respiratorii sau unor boli asociate (cardiologice, neurologice, psihiatrice, hematologice etc.) care necesita consulturi de specialitate înainte de bronhoscopie, tot pentru evitarea complicațiilor în timpul procedurii.
Astfel pentru pacienții cu potențial de agravare boli preexistente (cardiovasculare, neurologice, psihiatrice, hematologice etc.) în timpul/după efectuarea bronhoscopiei este obligatoriu acordul medicului specialist pentru afecțiunea în cauză pentru efectuarea bronhoscopiei.

Totodată, pacienții cu indicații pentru bronhoscopie pot fi fumători sau exfumatori și pot avea afecțiuni respiratorii (BPOC, astm etc.) care necesită inițierea unui tratament cu cel puțin 2 săptămâni înainte de efectuarea bronhoscopiei pentru evitarea complicațiilor în timpul procedurii. Pacienții cu vârsta de 65 ani sau mai mult care au indicație pentru bronhoscopie vor efectua înainte Consult Cardiologic cu aviz pentru efectuarea bronhoscopiei.
Pacientul nu va mai înghiți alimente solide cu minim 8 ore preprocedural și lichide cu min 4 ore procedural (se acceptă o cantitate minimă de apă pentru administrarea medicamentelor per os (a se vedea Pct.1)
Dacă pacientul are internare de zi (vine din ambulator) este bine să vina însoțit / însoțită de cineva la bronhoscopie și să aibă asigurat transport după procedură, deoarece nu poate conduce mașina în ziua în care a efectuat bronhoscopia. Bronhoscopiile se  efectuează  cu anestezie locală sau cu sedare conștientă.
Bronhoscopiile cu sedare se vor efectua conform unui protocol specific, la indicația medicului curant, la cererea pacientului, cu evaluarea și programarea cazurilor împreună cu  Medicul ATI.
Pacientul necesită linie venoasă permeabilă (branulă) în timpul procedurii.

1. Pregatirea pentru bronhoscopie a pacientiilor  cu comorbidități si tratamente cronice

Medicația inhalatorie pentru Astm și BPOC va fi administrată OBLIGATORIU inclusiv în dimineața zilei în care va efectua bronhoscopia !  (CSI, CSI+BADLA, CSI+BADLA+LAMA, BADLA+LAMA etc.)
Pacienții diabetici NU vor lua antidiabeticele orale și nici insulina în dimineața procedurii; se măsoară glicemia și numai dacă aceasta depășește 200mg% se poate administra insulină, dar în doză mai mică decât prevede schema personală, pentru a evita pericolul hipoglicemiei. Măsurarea glicemiei și administrarea insulinei se va face după ce pacientul ajunge la spital, în cazul pacienților ambulatori.
În cazul tratamentelor cronice cu cortizon, acestea nu vor fi întrerupte nici în ziua intervenției.

Pacienții cardio-vasculari își vor lua medicamentele antiaritmice și antihipertensive din schema personală nemodificat în dimineața procedurii.
Aspirina NU se întrerupe decât ce mult în ziua intervenției.

Dacă pacientul primește MEDICAȚIE ANTICOAGULANTĂ ORALĂ SAU ANTIAGREGANTĂ PLACHETARĂ se va proceda CONFORM CELOR SPECIFICATE ÎN CONTINUARE:

  • Anticoagulantele orale (ex: Eliquis, Xarelto, Pradaxa) se întrerup cu min 48h preprocedural și se înlocuiesc cu HGMM (heparine cu greutate moleculară mică); acestea din urmă se administrează în seara dinaintea intervenției dar nu și în dimineața intervenției, administrarea putând fi reluată la min 6h post-procedural (se va reveni la anticoagulantul oral în ziua următoare)
  • Antiagregantele plachetare de generație nouă (Plavix, Trombex, Ticlid, Prasugrel, Cangrelor, Aflen etc) trebuie oprite cu 5 zile preprocedural și înlocuite cu aspirina po. Pot fi reluate în ziua următoare intervenției.
  • Anticoagulantele orale de tip cumarinic (Acenocumarol, Trombostop, Sintrom) se întrerup cu minim 5 zile preoperator și trebuie înlocuite cu HGMM în doza terapeutică; cu acestea din urmă se procedează după modelul descris anterior.
  • INR-ul se va efectua obligatoriu cu 24 ore înaintea bronhoscopiei la pacienții cu terapie anticoagulană cumarinică sau daca au o afecțiune hepatică.
 Dacă  INR < 1,7       BRONHOSCOPIA POATE FI EFECTUATĂ
 Dacă  INR > 1,7       BRONHOSCOPIA SE AMÂNĂ

Aceste decizii  necesită acordul medicului  cardiolog sau medicului curant, în colaborare cu medicul cardiolog.
În cazul în care recomandările referitoare la tratamentul cronic al pacienților pentru comorbidități nu sunt respectate, procedura se va amâna.

2. Premedicația anxiolitica  pentru bronhoscopie

Premedicația anxiolitică pentru bBronhoscopia cu sedare sau pentru bronhoscopia cu anestezie locală a pacienților anxioși și cooperare mai dificilă consta în administrarea unor anxiolitice po (per os) în seara dinaintea procedurii și/sau în dimineața procedurii programate – de obicei benzodiazepine, ( Anxiar/ lorazepam), Bromazepam, Alprazolam, Extraveral/fenobarbital + extract de valeriană, Dormicum, Diazepam) sau produse naturiste cu efect sedativ-hipnotic. În cazul administrării premedicației pacientul nu va șofa și nu va rămâne nesupravegheat la domiciliu.

 C. Contraindicații pentru bronhoscopie

• Infarct miocardic acut < 3 luni în condiții excepționale poate efectua în UPU/ATI  cu aviz cardiologic pentru bronhoscopie și acceptul medicului ATI/urgentist (necesită consult prealabil)
• Infarct miocardic acut < 1 lună
• Angor instabil
• BPOC cu VEMS < /= 50 % din prezis fără tratament de fond inhalator pentru BPOC
• VEMS</= 30 % făra tratament de fond pentru afecțiunea respiratorie în cauză și/sau cu alterarea severă a difuziunii prin membrană alveolo-capilară
• Astmul necontrolat, fără tratament prealabil
• Astm necontrolat fără tratament de fond sau astm cu exacerbare severă
• Boli infecto-contagioase, necontrolate terapeutic (ex: tuberculoză, gripă, infecție cu Clostridium difficile).
• Afecțiune psihiatrica (ex: Epilepsie, Schizofrenie, Depresie majora), fără tratament / tratament intermitent
• Afecțiune cardiacă (Ex: Insuficiență cardiacă, Aritmii, Hipertensiune arterială, Stenturi coronariene, Stimulatoare cardiace), fără aviz cardiologic pentru bronhoscopie
• Alte patologii: Hematologică, Gastro-intestinală, Neurologică, Chirurgicale instabile sau necontrolate terapeutic.

D. Indicaţiile pentru  bronhoscopie în Secția ATI

• Insuficiența respiratorie acută  cu consult ATI prealabil si asistare ATI
• Insuficiența respiratorie cronică, pacienți cu oxigenoterapie
• BPOC sever, cu  VEMS</= 30 %, sub tratament de fond pentru BPOC
• Hemoptizie masiva/medie
• Epilepsie cu >/=1 criză în ultimele 3 luni sau cu 1 criză în ultima lună
• Pacienți cu alergie – documentată – la Xilină
• Pacienți cu vârsta peste 80 de ani (medicul anestezist poate recomanda și supraveghere ATI în sala standard de bronhoscopie)
• Alte patologii cu potențial de agravare în timpul bronhoscopiei

DE REȚINUT!

Decizia efectuării bronhoscopiei în departamentul ATI, aparține comisiei multidisciplinare, formată din:  Medic ATI, Medic  curant/ care indică bronhoscopia, Medic Pneumolog – Bronholog, Medic Chirurg , Medic Cardiolog, Medic specialist al patologiei de organ etc.
Close Menu