Skip to main content
Pediatria, specialitate medicală adresată copiilor și adolescenților cu vârsta între 0-18 ani, se ocupă cu sănătatea fizică și mentală a organismului aflat în creștere. Include servicii medicale de prevenție cu frecvență determinată (i.e. adecvate perioadei de viață 2 săptămâni-12 luni ale sugarului, respectiv vizite medicale anuale de rutină ale copiilor și adolescenților), servicii medicale țintă pentru patologii dezvoltate congenital sau deficiențe de creștere în perioada evolutivă, precum și diagnosticul & tratamentul patologiilor asociate perioadei de creștere traversate de la copilarie la adolescență.

Monitorizarea și conștientizarea schimbărilor care apar la copii, identificarea semnelor și simptomelor în colaborare cu părinții (în prima etapă), impun ca medicul specialist cunoscut ca medic pediatru, să dețină abilități de comunicare și capabilități medicale care să conducă la o dezvoltare armonioasă a copilului, către o maturizare completă și sănătoasă a organismului acestuia. Este de notorietate faptul că patologiile adulților sunt diferite față de cele ale copiilor, fiind direct influențate de etapele de creștere & dezvoltare a organismului, absorbția-dozarea-eliminarea medicamentelor în/din organism realizăndu-se diferit (i.e. ph-ul copiilor este crescut la nivelul abdomenului, eliminarea substanțelor se realizează prin ficat și rinichi, cu mențiunea că funcția acestuia nefiind foarte dezvoltată permite riscul de concentrare a substanțelor în organism).

Influențată de un regim de viață armonios, evoluția către un organism sănătos presupune administrarea unei alimentații adecvate, efectuată într-un context familial cu păstrarea armoniei emoționale și o evoluție pozitivă a psihicului copilului. Tranziția către medicul de familie (i.e. care evaluează și monitorizează sănătatea individului în contextul familiei) se face în intervalul 11-13 ani. Pentru emiterea unui diagnostic cuprinzător, atât medicul pediatru, cât și medicul de familie, prin competențele dobândite, pot solicita servicii medicale către alte specialități: nefrologie, neurologie, imagistică s.a.m.d..

Programează-te la unul dintre medicii noștri

Reseteaza
Close Menu