Medicină de familie

Medicina de familie sau practica de familie constituie domeniul medicinei care pune accent pe îngrijirea medicală primară de primă linie, accesibilă, de înaltă calitate, cuprinzătoare și continuă în timp, indiferent de vârstă sau sexul pacientului aflat în toate etapele vieții, mediile și condițiile, cu accent special pe unitatea familială.

Este practicată de medicii de familie, ce își exercită un rol profesional prin: promovarea sănătății, prevenirea bolilor, îngrijire/paliație și promovarea abilitării & autogestionării pacienților. Acest lucru se realizează fie direct, fie prin intermediul serviciilor altora, în funcție de nevoile de sănătate și de resursele disponibile în cadrul comunității pe care o servesc.

Explicit, medicii de familie sunt responsabili de furnizarea informațiilor complete și de îngrijirea continuă pentru fiecare persoană ce solicită/necesită îngrijire medicală, consiliere privind stilul de viață sănătos, îngrijirea sănătății mintale și a bolilor acute, respectiv de managementul bolilor cronice inclusiv al pacienților cu multi-morbiditate. Înglobând porțiuni din alte specialități medicale (medicina internă, pediatrie, obstetrică & ginecologie, chirurgie, psihiatrie), acestia trebuie să beneficieze de abilități și cunoștințe medicale astfel încât, în negocierea planurilor de management cu pacienții lor, să integreze factori fizici, psihologici, sociali, culturali și existențiali, utilizând încrederea generată prin contactele repetate. Deși au grijă pentru indivizi în contextul familiei, comunității și culturii lor, întotdeauna medicii de familie trebuie să respecte autonomia pacienților.

Programează-te la unul dintre medicii noștri

Reseteaza
DR. APOSTOIU ȘERBAN CORNELIU
DR. APOSTOIU ȘERBAN CORNELIU

Medicină de Familie