Skip to main content

Limfedemul și tratamentul eficient pentru recuperare.

Ce este limfedemul?

Limfedemul este o acumulare anormală de lichid bogat în proteine care se datorează unui defect în sistemul de drenaj limfatic și poate afecta extremitățile, dar poate implica fața, organele genitale sau trunchiul.

Ia legătura cu noi!

De câte tipuri este limfedemul?

Limfedem primar – este o afecțiune moștenită sau congenitală care se caracterizează printr-o malformație a sistemului limfatic, cel mai adesea din cauze genetice.

Limfedem secundar – reprezintă cea mai frecventă cauză de edem limfatic. Acesta se datorează unui traumatism rezultat în urma unei intervenții chirurgicale sau a unei proceduri medicale ce poate determina lezarea sistemului limfatic sau a ganglionilor limfatici.

Simptome

  • Inflamarea extremităților, inclusiv brațele, mâinile, picioarele
  • Senzație de mișcare limitată în articulații din cauza edemelor și a modificărilor tisulare
  • Decolorarea pielii
  • Durere
  • Senzație de greutate a membrelor
  • Dificultate în îmbrăcare
  • Investigații medicale pentru diagnosticare
  • Analiza sângelui, urinei și a țesutului pentru cazurile de limfedem în care cauza este incertă
  • Evaluarea funcției hepatice, nivelul de creatinină în cazul unei etiologii renale sau hepatice suspectate
  • Anumiți markeri trebuie verificați dacă se suspectează un neoplasm.

Investigații medicale pentru diagnosticare

Tomografia computerizată și rezonanța magnetică pot defini arhitectura nodulilor limfatici. Au cost foarte crescut și au avantaje puține față de limfoscintigrafie. Sunt indicate în cazul unor neoplasme suspectate.

Ultrasonografia Doppler este utilizată pentru a evalua fluxul în sistemul venos și limfatic. Prezența unei tromboze venoase profunde este diagnosticul diferențial al tumefierii unei singure extremități și poate apărea concomitent cu limfedemul.

Limfangiografia a fost criteriul standard de evaluare a sistemului limfatic pentru mulți ani. S-a arătat că tehnica determină o reacție inflamatorie a endoteliului canalelor limfatice remanente, conducând la cicatrizarea, atrofia și obliterarea luminală. Limfangiografia a fost înlocuită cu tehnici mai puțin invazive și nu mai este folosită.

Limfoscintigrafia a înlocuit limfangiografia. Nu promovează distrucția canalelor limfatice și poate fi utilizată pentru a defini anatomia și funcționalitatea, evalua dinamica și fluxul limfei și determina severitatea obstrucției.

Tratamentul limfedemului

  • Terapia Decongestivă Completă
  • Drenaj limfatic manual (MLD): Masaj limfatic ușor conceput pentru a crește fluxul limfatic
  • Bandajarea multistrat: ajută la drenarea limfei acumulate
  • Îngrijirea pielii este esențială pentru prevenirea infecțiilor secundare ale pielii
  • Purtarea lenjeriei de compresie personalizate
  • Exercițiile fizice ușoare facilitează drenajul limfatic și absorbția proteinelor prin contracție musculară.
  • Educația pacientului

Întrebări și răspunsuri

1. Poate dezvolta pacientul complicații după o ședință de drenaj limfatic?

Complicațiile apar rar și pot fi evitate. În cazuri rare pot apărea: echimoze (vânătăi), amețeli, dureri de cap, oboseală.

2. Cât durează o ședință de drenaj limfatic manual?

Durata diferă în funcție de stadiul de dezvoltare a limfedemului. Nu mai puțin de 30 min, ideal 50 min.

3. Pot calători cu avionul dacă am limfedem?

Da, poți face acest lucru. Însă, nu uita:

Să porți mereu pe durata zbolurului mănușa sau ciorapul compresiv deoarece presiunea aerului din cabină scade pe măsură ce aeronava urcă la altitudine, iar acest aspect poate influența edemul!
Încearcă să rezervi un loc pe culoar, astfel încât să te poti ridica ușor și să mergi  prin cabină pentru a stimula circulația limfatică!
Planifică-ți bagajul inteligent și evită să transporți bagaje grele cu membrul afectat; păstrează la îndemână toate echipamentele necesare pentru gestionarea limfedemului, cum ar fi bandajele de compresie și cremele hidratante; păstrează-le în bagajul de mână pentru acces rapid!

4. Pot sta la soare daca am limfedem?

Da, poți sta la soare, dar nu uita:

  • Încearcă să nu te  expui la soare în intervalul orar 11:00-17:00; dacă din diferite motive nu este posibil acest lucru poartă  haine de culori deschise și materiale prietenoase precum este inul sau bumbacul!
  • Poartă pe toată durata zilei îmbrăcăminte de compresie pentru a preveni accentuarea edemului datorită căldurii care produce vasodilatație la nivelul vaselor limfatice.
  • Nu uita să folosești o cremă de protecție solară pe toată suprafața corpului, inclusiv pe membrul afectat, mai ales dacă îmbrăcămintea ta de compresie nu este tratată împotriva razelor UV. Razele ultraviolete au capacitatea de a trece peste bariera hainelor.
  • Înainte să ieși afară ține pentru 30 minute mănușa compresivă sau ciorapii în frigider sau congelator pentru o senzație de răcoare sau utilizează un gel răcoritor hidratant pe membrul afectat și un spray răcoritor care se aplică direct peste îmbrăcămintea de compresie!
  • Evită pe cât posibil consumul de cofeină care poate conduce la deshidratare și consumul de sare în exces care poate să provoace o retenție de apă la nivelul organismului!
  • În cazul în care v-a pișcat vreo insectă sau v-ați zgâriat, dezinfectați imediat zona respectivă după care puneți un plasture pentru a preveni pe cât posibil riscul unei infecții!
  • Dacă ai suferit o arsură solară, tratează imediat zona cu creme hidratante precum sunt cele cu aloe vera sau cele cicatrizante, răcește zona respectivă de câteva ori pe zi și foarte important nu sparge veziculele formate pentru că există risc de infecție cutanată.

5. Care sunt factorii de risc pentru limfedem?

Factorii de risc sunt cei legați de: boală (prezența nodulilor regionali pozitivi în momentul intervenției chirurgicale, metastaze limfatice), de tratament (chirurgie, radioterapie, tromboza venelor axilare sau profunde, infecția etc.), de pacient (vârstă, greutate, piele uscată, psoriazis etc.).

6.Ce tipuri de ciorapi compresivi există și când pot fi purtați?

Aceștia trebuie să fie potriviți atât ca mărime, cât și din punct de vedere al nivelului de compresie. Dacă ciorapii aleși sunt prea largi, există posibilitatea ca purtarea lor să nu aibă absolut nici un efect, iar dacă sunt prea strâmți, în special în partea superioară a piciorului, ar putea face mai mult rău decât bine.

7. Ce este lenjeria de compresie?

Lenjeria de compresie a fost concepută special pentru afecțiunile venoase și limfatice având ca scop îmbunătățirea circulației la nivelul membrelor inferioare și superioare. Fabricată din materiale elastice, cu diferite grade de compresie, funcționează prin aplicarea unei presiuni suplimentare pe toată suprafața membrului cu scopul de a îmbunătăți circulația sanguină sau limfatică. De obicei, ciorapii de compresie sunt mai strânși în jurul gleznelor și devin mai largi pe măsură ce urcă pe înălțimea piciorului. Lenjeria de compresie poate ajuta la eliminarea senzațiilor de durere, a disconfortului și a inflamațiilor care apar în zona membrelor inferioare sau superioare.

La NORD Grupul Medical Provita suntem aici să te sprijinim în drumul către o viață sănătoasă. Nu ezita să ne contactezi pentru mai multe detalii și pentru a programa o ședință de drenaj limfatic!

Te așteptăm în clinica NORD Docenților pentru o evaluare!
0762.571.654

Contactează-ne

Programează-te pentru o consultatie

Formular Landing

Clinica NORD Docenților

Telefon:
0762.571.654

Close Menu