Diabet zaharat, nutriție, boli metabolice

Patologie manifestată prin prezența în cantități anormale ale glucozei (zahărului) în sânge, diabetul zaharat este o afecțiune cronică, determinată de producerea insufientă a insulinei de către pancreas sau de utilizarea neadecvată a acesteia în procesele funcționale de către organismul uman (i.e. hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge este insulina).

Există mai multe tipuri de diabet – tip 1, prediabet, tip 2, diabet gestațional declanșat în perioada de sarcină, diabet generat de consumul de medicamente/ substanțe chimice, diabet insipid s.a.m.d., schema de tratament fiind recomandată direct de către medicul diabetolog, personalizat.

Se poate vorbi despre o simptomatologie generală, precum: sete crescută, gura uscată, vedere încețoșată, pierderi neprogramate în greutate, urinări frecvente, oboseală, infecții frecvente inexplicabile & piele uscată cu mâncărimi (la femei), scăderea forței musculare & disfuncții erectile (la bărbați). Diagnosticul precoce presupune o simplă și ieftină testare a nivelului de zahăr din sânge, iar prevenția constituie cel mai eficient instrument în întârzierea declanșării acestei patologii. Adițional, menținearea unei greutăți corporale sănătoase, prezența și gestionarea corectă a activităților fizice, dieta sănătoasă cu evitarea zahărului și a grăsimilor saturate, evitarea consumului de tutun, sunt doar câteva recomandări al caror rezultat nu permite crearea unui fond favorabil dezvoltării acestei afecțiuni.

Statistic, anul 2019 marcheză boala diabetică ca și cauza directa a decesului a 1.5 milioane de persoane (sursa -OMS). Indirect, alte patologii precum bolile vasculare, bolile respiratorii cronice, neoplasmele, devin favorizate în evolutii ca urmare a dezechilibrelor pe care diabetul le generează: impact asupra cordului prin creștera riscului atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale; asupra vaselor sangvine; asupra ochilor și amintim retinopatia diabetică cunoscută ca și cauză importantă a orbirii (i.e. 2.6% în orbirea globală); asupra rinichilor ca și principală cauză a insuficienței renale; asupra sistemului nervos/nervilor, în special neuropatia la nivelul picioarelor determinând ulcerații, infecții sau chiar amputarea acestora.

Programează-te la unul dintre medicii noștri

Reseteaza
DR. FLORENȚIU ARIEL GEORGE
DR. FLORENȚIU ARIEL GEORGE

Diabet Zaharat, Nutritie și Boli Metabolice
DR. FLORENȚIU IOANA-DIANA
DR. FLORENȚIU IOANA-DIANA

Diabet Zaharat, Nutritie și Boli Metabolice
DR. PÎRVU LUIZA
DR. PÎRVU LUIZA

Diabet Zaharat, Nutritie și Boli Metabolice