Skip to main content

Radiologie intervențională București

Radiologia intervențională, numită și chirurgia viitorului, este specialitatea aflată la granița dintre dintre chirurgie, specialitățile clinice și imagistică. Are câte puțin din fiecare și este fascinantă. Cu ajutorul radiologiei intervenționale putem să rezolvăm mult mai simplu afecțiuni care altfel ar necesita o intervenție chirurgicală agresivă, unde riscurile sunt mai mari iar complicațiile pot apărea în orice moment.

EMBOLIZAREA FIBROMULUI UTERIN

Majoritatea pacientelor cu fibrom uterin vin la consultație cu foarte multă speranță. Sunt femei ce refuză ideea că nu se poate altfel decât să-și scoată uterul. Embolizarea este procedură minim invazivă recomandată în aproape 90% dintre cazurile de fibrom uterin. Este o procedură care salvează uterul, scade drastic șansele de recidivă, oferind șansa unei sarcini.

Procedura constă în astuparea (embolizarea)  vaselor de sânge care alimentează fibromul, cu ajutorul unor particule embolizante. Astfel nu mai este hrănit și intră într-un proces de involuție și de resorbție progresivă. Sunt tratate simultan toate fibroamele, indiferent de număr, dimensiune și localizare. Intervenția se realizează fără anestezie generală, fără bisturiu, fără scoaterea uterului, fără imobilizare la pat și perioadă de recuperare. Este necesar totuși ca pacienta să rămână internată peste noapte pentru supraveghere, însă recuperarea este foarte rapidă și durează numai câteva zile. Prin această procedură, fertilitatea pacientei este pastrată, iar simptomele asociate prezenței fibroamelor uterine dispar progresiv, în decurs de câteva luni.


EMBOLIZAREA VARICOCELULUI

La aproximativ 25% dintre cuplurile care nu pot concepe un copil, cauzele sunt date de infertilitatea masculină. Varicocelul, disfuncția erectilă cu cauză vasculară sau fistulele artero-venoase cauzate de traumatisme locale influențează șansele de obținere a unei sarcini.

Embolizarea varicocelului este o tehnică minim invazivă, foarte sigură, care se face ambulatoriu, fără spitalizare. Presupune închiderea venelor varicoase, fără riscuri de complicații. În urma acestei proceduri, fertilitatea crește semnificativ în maxim 12 săptămâni. Recuperarea după embolizarea varicocelului durează mai puțin de 24 de ore, iar pacienții își pot relua activitățile socio-profesionale obișnuite de a doua zi.

EMBOLIZAREA ADENOMULUI DE PROSTATĂ

Adenomul de prostată este o afecțiune frecventă întâlnită în rândul bărbaților, care poate provoca simptome neplăcute și afecta calitatea vieții. În multe cazuri, intervenția chirurgicală poate fi considerată o opțiune viabilă pentru tratarea adenomului. Cu toate acestea, înainte de a apela la această soluție, este crucial să vă informați cu privire la toate aspectele. Intervenția endovasculară de embolizare a adenomlui de prostată presupune navigarea prin interiorul vaselor de sânge cu scopul de a închide anumite vase de sânge de la nivelul adenomului. În acest fel acesta nu mai este hrănit și involuează.

DENERVAREA ARTERELOR RENALE - TRATAMENT PENTRU HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ

Stilul de viață agitat și stresul de zi cu zi sunt principalii factori care declanșează, în rândul adulților tineri, hipertensiunea arterială. Din ce în ce mai mulți tineri descoperă că sunt hipertensivi, deși am putea crede că este o afecțiune specifică persoanelor de vârstă mai înaintată. În medie, doar aproximativ 50% dintre pacienții tineri diagnosticați cu hiperstensiune arterială vor reuși să-și controleze tensiunea cu ajutorul tratamentului medicamentos, fie pentru că nu urmează corect tratamentul, fie pentru că nu este eficient. Discutăm despre un tratament medicamentos care este necesar a fi urmat tot restul vieții.

Față de tratamentul cu medicamente, tehnicile moderne de radiologie intervențională ne permit să tratăm hipertensiunea arterială, nu numai să ameliorăm simptomele. Procedura de denervare renală presupune corectarea totală sau parțială a mecanismelor care conduc la hipertensiune.

Este o procedură foarte eficientă, unică și care durează numai 60 minute. Efectele vor fi resimțite imediat și îi vor îmbunătății calitatea vieții pacientului pentru restul vieții.

DISCECTOMIE CERVICALĂ CU DISCOGEL - TRATAMENT PENTRU HERNIA DE DISC CERVICALĂ

Pe măsură ce îmbătrânim, discurile intervertebrale din zona cervicală se pot degenera, fapt care poate duce la scăderea elasticității și rezistenței discului, făcându-l mai vulnerabil la deteriorare și rupere.

Astfel pacienții ajung să simtă furnicături și amorțeală, slăbiciune musculară, dificultăți de mișcare, disconfort la nivelul umărului. Radiologia intervențională oferă posibilitatea de a trata hernia de disc cervicală fără intervenție chirurgicală.

Discectomia cu DiscoGel este o procedură minim invazivă ce permite tratarea herniei de disc printr-o simplă puncție a discului afectat. Procedura durează aproximativ 30 de minute timp în care pacientul este treaz, nu simte nicio durere iar după 2-3 ore de la intervenție poate pleca acasă. La nivelul locului de puncție va exista doar un mic plasture pe care pacientul îl poate da jos acasă, in aceeasi zi.

VERTEBROPLASTIE - TRATAMENT PENTRU DURERILE DE COLOANĂ VERTEBRALĂ

Fracturile de compresie ale coloanei vertebrale sunt leziuni ce se pot produce brusc și cauza dureri de spate dizabilitante, care persistă săptămâni sau chiar luni, și care cresc de până la 5 ori riscul de producere a altei fracturi la nivelul corpilor vertebrali vecini.

Aceste fracturi se pot produce în anumite situații patologice: osteoporoză, traumatisme, tumori (metastaze osoase, mielom multiplu), hemangioame. Vertebroplastia este o procedură minim invazivă, realizată sub ghidaj radiologic, care are ca și rezultat stabilizarea vertebrei afectate, prin injectarea unui material (polimer) la acel nivel. Prin întărire, acest ciment va stabiliza și va susține coloana vertebrală. Ca urmare, durerea se reduce și în plus, poate fi prevenită agravarea leziunii vertebrale.

Această procedură nu necesită spitalizare iar pacientul poate merge acasă după aproximativ o oră de stat în salon. Efectele încep să se vadă chiar de a doua zi când pacientul scapă de durerile chinuitoare pe care le avea.

NUCLEOPLASTIE - TRATAMENTUL HERNIEI DE DISC

Nucleoplastia reprezintă o alternativă a operației clasice deschise fiind o procedură minim invazivă pentru tratamentul herniilor de disc moderate. Pe cale percutană, o parte din discul intervertebral este dizolvată reducându-se astfel dimensiunile herniei și compresia asupra nervilor. Pacientul este așezat pe masă, pe o parte sau întins pe burtă. Se efectuează mai întâi anestezie locală și în continuare, medicul radiolog va introduce un cateter la nivelul discului herniat.

Cateterul emite unde care vor dizolva excesul de țesut, reducând astfel dimensiunile herniei. Aceasta va permite scăderea presiunii în interiorul discului, discul revine în poziție normală și nu mai comprimă rădăcinile nervilor spinali. Odată presiunea scăzută, durerea resimțită de către pacient se va diminua considerabil sau dispare.

EMBOLIZAREA HEMANGIOMULUI

Există două forme de malformații vasculare, unele se numesc arteriovenoase, altele se numesc venoase.Cele venoase mai sunt cunoscute și sub numele de hemangioame. Aceste pot fi superficiale, adică pete colorate la nivelul pielii însă pot fi și mai adânci în țesutul muscular. Majoritatea lor, atunci când apar la naștere sau după naștere pot să involueze spontan însă există și cazuri în care acestea își continuă evoluția, cele din urmă necesitând un tratament. Uneori supără prin faptul că produc un aspect inestetic, alteori pot provoca dureri mai ales când sunt dezvoltate în masa musculară.

Majoritatea acestora se pot trata prin tehnici minim invazive de radiologie intervențională ce elimină necesitatea unei intervenții chirurgicale. Nu mai sunt necesare operațiile ample și riscante ce lasă în urmă de multe ori cicatrici debilitante. Nu mai este nevoie ca un copil să treacă prin stresul unei operații! Se poate rezolva totul mult mai ușor, navigând prin interiorul vaselor de sânge. Procedura se numește embolizare. Durată de spitalizare este de 24 de ore iar recuperarea nu implică imobilizare la pat.

EMBOLIZAREA PERIARTICULARĂ - TRATAMENT MINIM INVAZIV GONARTROZĂ

În cazul gonartrozei, simptomul prevalent este durerea intensă și continuă la nivelul genunchiului. Această durere ajunge să afecteze grav calitatea vieții pacientului. Atunci când articulația nu este atât de  grav afectată încât să necesite protezare sau dacă pacientul nu poate sau nu vrea să treacă printr-o intervenție chirurgicală, se poate apela la o procedură minim invazivă de embolizare periarticulară. Embolizarea periarticulară este o procedură minim-invazivă cu ajutorul căreia, prin injectarea de microparticule biocompatibile, sunt închise vasele de neoformație responsabile pentru producerea și întreținerea durerilor articulare de la nivelul genunchiului, umărului sau a cotului.

Dintre aceste trei articulații importante, frecvența cea mai mare este reprezentată de tratamentul gonartrozei (inflamația de la nivelul articulației genunchiului).

ANGIOPLASTIE CAROTIDIANĂ - TRATAMENT BOALA CAROTIDIANĂ, ATAC ISCHEMIC VASCULAR, AVC

Arterele carotide sunt vase de sânge esențiale, amplasate pe ambele părți ale gâtului, având rolul de a alimenta creierul cu sânge oxigenat. Stenoza arterelor carotide, o îngustare cauzată de depozitele de grăsime acumulate pe pereții acestora, poate determina blocarea parțială sau completă a fluxului sangvin către creier, provocând un accident vascular cerebral (AVC).

Procedura de angioplastie carotidiană constă în refacerea permeabilității arterei prin montarea unui stent arterial prin interiorul vaselor de sânge. Evităm astfel o intervenție chirurgicală la nivelul vaselor mari de sânge ce alimentează creierul. Recuperarea este rapidă, pacientul stă în spital o singură noapte.

ANGIOPLASTIE VENOASĂ - TRATAMENT PENTRU TROMBOZA VENOASĂ PROFUNDĂ

Tromboza venoasă profundă (TVP) este una dintre cele mai comune afecțiuni cardiovasculare, caracterizată prin formarea și prezența cheagurilor de sânge în venele profunde ale sistemului venos, inclusiv venele cave inferioare sau venele cave superioare. Vasele cele mai afectate sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, abdomen sau membrele superioare.

Angioplastia venoasă cu balon și/sau stent este o metodă de tratament minim invaziv pentru tromboza venoasă profundă și implică dilatarea vasului înfundat cu ajutorul unuia sau a mai multor baloane și, în anumite cazuri, montarea unui dispozitiv metalic de mici dimensiuni (stent), care repermeabilizează vasul și fixează trombul în peretele acestuia.

ANGIOGRAFIE DE ARTERE PERIFERICE - TRATAMENT PENTRU ÎNGUSTAREA VASELOR DE SANGE ALE MÂINILOR ȘI PICIOARELOR

Boala arterială periferică este o afecțiune frecventă, care are ca și cauză principală ateroscleroza (depunerea depozitelor de grăsime la nivelul pereților vaselor, ceea ce duce la îngustarea arterelor respective și îngreunarea trecerii sângelui la acest nivel).  Dacă nu este tratată, poate cauza simptome dureroase și poate crește riscul dezvoltării altor  complicații grave precum cangrena sau chiar amputația. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de durerea apărută în timpul mersului (la distanțe care scad pe măsură ce boala avansează, până când apare și în repaus, mai ales în timpul nopții).

Angioplastia periferică este o procedură minim invazivă utilizată pentru tratarea acestei boli și constă în dilatarea arterelor îngustate sau blocate cu ajutorul unui balon și, în unele cazuri, plasarea unui stent pentru menținerea fluxului sanguin normal. Această intervenție ameliorează simptomele, previne complicațiile grave și permite o recuperare mai rapidă.

CHEMOEMBOLIZAREA HEPATICA

Chemoembolizarea transarterială este o metodă minim invazivă de tratament combinat al hepatocarcinomului (cancerul hepatic primar) sau al metastazelor hepatice. Procedura de chemoembolizare este minim invazivă ce atacă tumora din dublu sens.

În primă instanță livrează substanțe chimioterapeutice extrem de concentrate direct în tumoră, evitând astfel expunerea întregului organism la aceste substanțe puternice, cu efecte adverse multiple. În al doilea rând, particulele emboligene introduse în artera hepatică "taie" alimentarea tumorii cu sânge, deprivand-o astfel de sângele bogat în oxigen și nutrienți care ar fi ajutat-o să crească.

Echipa de radiologie intervențională București

Reseteaza
DR. NECHIFOR PAVEL RAREȘ

Radiologie intervențională
DR. LULCIUC CĂTĂLIN

Radiologie intervențională
DR. BOTEZATU SEBASTIAN

Radiologie intervențională
DR. DUMITRU RADU LUCIAN

Radiologie intervențională
DR. GULIE LAURENȚIU PETRUȚ

Radiologie intervențională
DR. BLOJ ANDREI FLORIN

Radiologie intervențională
DR. TRĂILĂ HORIA

Radiologie intervențională
Close Menu