Skip to main content

Evaluare de Baza Post COVID-19

990

În urma infectării cu virusul SARS-COV-2 și a trecerii nu foarte ușoare prin acesta, multe persoane rămân cu probleme atât de ordin fizic cât și psihic. Depresii, agravarea afecțiunilor preexistente/modificări cardiace și pulmonare semnificative, scăderea toleranței la efort, apariția de noi dureri sistemice, accelerarea degenerării musculoscheletale sistemice de coloană, genunchi, șolduri sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă mulți dintre cei care au trecut prin aceasta boală, fie în spital, fie acasă.

Ai trecut prin COVID-19?

Ai avut o formă severă a bolii, cu internare, sau una medie, cu tratament la domiciliu?

Te simți epuizat, fără energie, simți că, din punct de vedere fizic nu mai ești cel care erai înainte de infectare?

Ai fost declarat vindecat la externarea din spital sau ești la o distanță de peste 15 zile de la primul test pozitiv?

Dacă răspunsurile tale sunt pozitive la aceste întrebări, atunci trebuie să știi că este mai mult decât necesară o evaluare a stării tale de sănătate, pentru excluderea eventualelor complicații post infectare cu virusul SARS-COV-2 și ulterior, în funcție de rezultatele acesteia, un program de recuperare în vederea restabilirii capacității respiratorii și a funcției cardiace.

De ce evaluare cardiologica post Covid-19?

Infectia cu SARS-COV-2 poate genera o afectare plurisistemica in formele medii si severe ale bolii.

Afectarea cardiaca este una dintre complicatiile acestei boli, poate surveni in timpul imbolnavirii cu SARS-COV-2 la unii dintre pacientii cu boli cardiovasculare preexistente si la pacienti care nu sufereau de boli de inima inainte de infectia cu SARS-COV-2.
Netratata sau neevaluata corespunzator, afectarea cardiaca poate produce consecinte sau/si se poate agrava in perioada postconvalescenta COVID.

Pacientilor cu afectiuni cardiace preexistente infectarii cu SARS-COV-2 le este recomandata o evaluare cardiologica dupa vindecarea de COVID, in vederea estimarii statusului afectiunii cardiace post COVID.

Miocardita, pericardita (inflamatii ale muschiului inimii, ale foitei ce inveleste muschiul inimii), dereglarea tensiunii arteriale, ineficienta schemei de medicatie hipotensoare preexistente COVID, hipertensiunea pulmonara datorita trombilor (cheagurilor de sange) din arterele pulmonare, cardiopatia ischemica si infarctul de miocard sunt complicatii care pot aparea in timpul infectiei cu SARS-COV-2 si cu consecinte dupa vindecare, traduse prin oboseala, sufocare, palpitatii, dureri in piept.

De ce evaluare pneumologica post Covid-19?

In timpul infectiei virale cu Covid-19 orice boala respiratorie preexistenta cunoscuta incomplet sau netratata sau orice boala respiratorie preexistenta necunoscuta, nediagnosticata sau asimptomatica se poate decompensa sau accentua (ex: astmul in diverse forme pana la cel silentios, apneea in somn cauzata de obezitate si/sau de alte boli ORL sau metabolice, bronsita cronica obstructiva, rinita cronica congestiva, tulburarile de ventilatie cauzate de boli extra-pulmonare).

Complicatiile respiratorii postcovid-19 pot fi cauzate de continuarea lipsei de control sau de tratament a bolii pulmonare anterioare in afara de inflamatia „normala” cauzata de infectia covid din perioada de recuperare imediata postinfectioasa, cu simptome care pot fi uneori nepercepute sau cu care pacientii sunt obisnuiti si le tolereaza in continuare ca fiind stare de normalitate.

Evaluarea respiratorie pneumologica postcovid se adreseaza tuturor pacientilor, chiar de la forma usoara pana la cea severa a bolii, dar in special celor care au avut/au simptome respiratorii, de la dificultate respiratorie, tuse, suier respirator, opriri de respiratie mai frecvente pe durata somnului, insomnii de cauza respiratorie, cefalee matinala, congestie nazala, pana la pneumonie sau bronhopneumonie covid.

  • spirometrie (proba respiratorie pentru verificarea functiei plamanului);
  • oximetrie continua monitorizata (tipul de scadere de oxygen, cum si cand);
  • radiografie pulmonara sau examinare computer tomograf pulmonar (tipul leziunilor pulmonare);
  • analize de sange specifice si conectate respiratiei (gaze de sange, markeri inflamatorii, altele corelate relevante).

Desigur, daca din investigatiile efectuate deriva alte boli respiratorii neasteptate, ascunse, se vor face pasii necesari pentru diagnostic si tratament.

Consultul pneumologic este pasul initial in evaluarea respiratorie. Dupa discutia detaliata si examinarea fizica respiratorie se poate stabili, pentru fiecare pacient in parte, individualizat, ce investigatie este necesar a se efectua:

Pachet evaluare de baza post COVID-19

  • Evaluare generală inițială – consult medicină internă
  • Evaluare cardiologică: consult cardiologic + ecografie cardiacă + EKG
  • Evaluare pneumologică (consult pneumologic). În funcție de caz, se poate recomanda spirometrie/pulsoximetrie continuă/CT low dose (nu sunt incluse în pachet)
  • Analize laborator: TSH, T4 Free, 25HO-Vit D3, Hemoleucogramă, Ionogramă (Na, K, Cl) + Ca + Mg, Uree, Creatinină

În funcție de starea actuală a pacientului precum și de simptomatologia avută pe parcursul bolii, acestuia i se pot recomanda și alte investigații/teste relevante pentru o evaluare și recuperare completă.

Pentru un disconfort minim pentru pacient și o eficiență maximă în evaluarea acestuia, pachetul de teste și investigații se efectuează într-o singură zi/o singură locație! Evaluarea finală are loc după primirea rezultatelor investigațiilor/analizelor efectuate.

PROGRAMEAZA-TE ACUM LA 0786 700 882!
Close Menu