Skip to main content
Eforturile pentru diagnosticarea timpurie a bolilor de sân au în vedere 2 strategii conexe de management asociat unei posibile afecțiuni – depistarea precoce a unei patologii asimptomatice, prin autopalpare, ușor accesibilă pacientei, respectiv utilizarea unei tehnici de screening adresate în funcție de vârsta acesteia și efectuată sub ghidaj medical.

Metoda de imagistică cu raze X, mamografia este folosita atat ca instrument de diagnosticare, cât și de screening. Aplicarea inovației tehnologice în științele medicale a permis segmentarea utilizării tehnicilor în funcție de patologiile țintite, începând cu mamografia convențională (pe film), urmată îndeaproape de mamografia digitală (2D) și excelând cu mamografia de ultimă generație - 3D (i.e. mamografia cu tomosinteză). Dacă până la vârsta de 40 ani se recomandă ecografia mamară (metoda de imagistică bazată pe ultrasunete, non-invazivă, ușor de realizat), peste vârsta de 40 de ani se accesează mamografia și în secundar ecografia (la indicația medicului imagist senolog). Mamografia tridimensională (3-D), cunoscutp și sub denumirea de tomosinteză digitală a sânului (DBT) este tipul de mamografie digitală în care razele X sunt utilizate pentru a face fotografii cu „felii” subțiri ale sânului din diferite unghiuri cu transmirea lor computer-ului, software-ul fiind utilizat pentru a reconstrui imaginea (i.e. procedeu similar tehnicii CT).

Structural, sânii conțin atât țesut dens (i.e. țesut fibroglandular, constituit din țesut glandular și țesut conjunctiv), cât și țesut gras. Pe o mamografie, țesutul gras apare întunecat, în timp ce țesutul fibroglandular apare ca zonă albă. În cazul femeilor cu sâni mai denși, tumorile sunt mai greu detectabile întrucât au o densitate similară țesutului fibroglandular. De aceea, rezultatele fals-negative apar mai des în rândul femeilor mai tinere decât în rândul femeilor în vârstă. Pentru eleminarea acestor situații, deși se utilizează același aparat, se va utiliza mamongrafia de diagnostic care diferă de mamografia de screening prin timpul de expunere, doza de radiații X utilizată și numărul imaginilor analizate, totul pentru a obține mai multe unghiuri și o imagine detaliată care să permită o evaluare medicală cu diagnostic precis. Depistarea precoce a cancerului de sân cu mamografie de screening înseamnă administrarea unui tratament în stadii timpurii ale bolii. Însă, în unele cazuri, aceasta se substituie cu mamografia de diagnostioc pentru a evalua modificările identificate în timpul unei mamografii de screening sau pentru a vizualiza țesutul mamar atunci când este dificil a se obține o mamografie de screening din cauza unor circumstanțe speciale – și anume prezența implanturilor mamare (i.e. implanturile pot ascunde unele țesuturi mamare, ceea ce face mai dificil detectarea anomaliilor, situație în care medicul specialist trebuie să cunoască și să recurgă la o tehnică speciala numită “vederi de deplasare a implantului”).

Tehnologia utilizată în Provita permite realizarea mamografiilor 3-D (tomosinteza digitala a sanilor). Echipamentul Siemmens Inspirația MAMMOMAT are ca rezultat utilizarea unei doze cu 30% mai micî, fără a compromite calitatea înaltă a imaginii (cheia pentru detectarea celor mai mici detalii).

Programează-te la unul dintre medicii noștri

Reseteaza
DR. TISEA DENISA

Imagistică
DR. ZAHARIA GINA

Imagistică
DR. DUMEA EDUARD

Imagistică
DR. GLIGA SILVIA

Imagistică
DR. LUTZ THEODOR

Imagistică
Close Menu