Hematologie

Hematologia, ramură a medicinei interne, studiază fiziologia, patologia și lucrările clinice de laborator care se referă la sânge, organele care formează sânge și boli ale sângelui ce pot afecta producția de sânge și componentele sale (celulele sangvine, hemoglobina, proteinele din sânge, mecanismul coagulării, mecanismul sângerării etc.). De asemenea, hematologia studiază etiologia, diagnosticul, tratamentul, prognosticul și prevenirea acestor tulburări sangvine.

Medicii specializați în hematologie sunt cunoscuți ca hematologi. Activitatea acestora include în principal îngrijirea și tratamentul pacientilor cu boli hematologice (leucemia, hemofilia, boala Hodgkin, mieloamele multiple, limfomul și toate tipurile de anemie), dar anumiți hematologi pot lucra și în laboratorul de hematologie interpretând diferite rezultate ale testelor hematologice (frecvent, lucrările de laborator ce au ca studiu sângele sunt efectuate de un tehnolog medical). În funcție de tipul de sânge, pentru diagnostic, pacientul poate avea nevoie de teste specială, profilare genetică și uneori biopsie a măduvei osoase.

Hematologia clinică include hematologiă generală (anemie nutrițională și hemolitică, tulburări hematologice autoimmune, eșecuri ale măduvei primare și secundare, probleme care decurg din transfuzia de produse din sânge, tulburări hematologice asociate cu alte boli sistemice), tulburări de coagulare (gestionarea tulburărilor de sângerare care apar din cauza deficitului de trombocite influențând factorul de coagulare, congenitale sau dobândite, hemofilii și boala Von Willebrand, diagnosticul și gestionarea tulburărilor trombotice), hemato-oncologie (managementul pacienților cu afecțiuni maligne hematologice: mielom, limfom și leucemii acute și cronice; oferă investigații hematologice de rutină și specializate), respectiv transplant de maduvă osoasă.

Programează-te la unul dintre medicii noștri

Reseteaza
CONF. DR. BERBEC NICOLETA
CONF. DR. BERBEC NICOLETA

Hematologie
DR. GRIGORE ANDRA
DR. GRIGORE ANDRA

Hematologie
DR. NICULESCU MIZIL EMILIA
DR. NICULESCU MIZIL EMILIA

Hematologie