Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Endoscopia Digestiva Superioara

By 3 martie 2020septembrie 27th, 2022No Comments

Ce este endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestiva superioara este o manevra endoscopica practicata pe scara larga in gastroenterologie.

Aceasta ne permite vizualizarea, in timp real, a interiorului tubului digestiv superior si anume: esofag, stomac si a primei parti a intestinului subtire – duodenul.

Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit endoscop – un tub flexibil cu o camera de luat vederi in varf, care transmite imagini in timp real din interiorul tubului digestiv superior pe un monitor.

In timpul endoscopiei digestive superioare se analizeaza cu atentie mucoasa tubului digestiv si anume: mucoasa esofagului, stomacului si a duodenului.

De ce/Cand se recomanda?

Endoscopia digestiva superioara are o rata mare de eficienta avand atat scop diagnostic cat si terapeutic: biopsii, polipectomii si alte tehnici endoscopice.

Pentru endoscopia digiestiva superioara este bine sa existe o recomandare de la un medic, in urma unui consult.

Medicul poate fi medic de familie, gastroenterolog, medic internist sau chirurg. Este important de stiut ca manevra se poate efectua si la cererea pacientului, dupa o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.

Cand se recomanda endoscopia digestiva superioara? Evaluarea unui sindrom anemic, sangerari de tip digestiv, tulburari ale deglutitiei, disfagie, varsaturi persistente, testare pentru helicobacter pylori, istoric familial de polipi sau tumori digestive, markeri tumorali digestivi cu valori crescute, simptomatologie digestiva: dureri de stomac, diaree, arsuri, scadere ponderala, inapetenta, hemoragii digestive superioare active sau recente, in cadrul evaluarii cirozei hepatice pentru depistarea varicelor esofagiene.

Prin endoscopia digestiva superioara se pot diagnostica urmatoarele afectiuni: boala de reflux gastroesofagian, gastrita, duodenita, ulcer gastric duodenal, tumori, polipi, obstructie digestiva superioara, boli inflamatorii, angiodisplazie, varice esofagiene.

Cum se efectueaza/cat dureaza?

Timpul necesar efectuarii manevrei de endoscopie digestiva superioara este de 15 – 30 de minute.

Manevra de endoscopie digestiva superioara se poate efectua cu anestezie locala, ceea ce inseamna un spray cu lidocaina sau cu analgosedare.

Atunci cand procedura se efectueaza cu analgosedare este bine ca pacientul sa faca inainte un consult de anestezie.

Dupa terminarea manevrei de endoscopie digestiva superioara, in cazul in care a fost efectuata analgosedare, pacientul trebuie sa mai stea in salon 15 – 30 min, dupa aceea neavand voie sa conduca masina timp de 24 de ore.

In cadrul endoscopiei digestive superioare este necesara o pregatire care inseamna ca pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea lichide cu 7 ore inainte de manevra.

In cazul in care in timpul endoscopiei digestive superioare sunt necesare biopsii, pacientul trebuie sa stie ca acestea nu sunt dureroase.


Video: Endoscopia digestiva superioara – Dr. Horatiu Teodorescu, Medic primar Gastroenterologie