Rolul tehnologiei imagistice în depistarea afecțiunilor cardiovasculare
Depistarea precoce a afecțiunilor cardiovasculare la pacienții la care funcția de pompă a inimii este APARENT CORECTĂ a constituit motivația dezvoltării tehnologice în sectorul imagistic. S-a constatat că un procent destul de mare – peste 50% dintre pacienți – sunt subdiagnosticați cu afecțiuni cardiace, în ciuda modificărilor structurale instalate precoce, insidios.
Tradițional, ecocardiografia permite evaluarea funcției contractile a ventricului stâng (a contracțiilor mușchiului inimii cu rolul de a pompa sângele oxigenat în organism), cu ajutorul parametrilor volumetrici, adică,a fracției de ejecție – FEVS. FEVS (fracția de ejecție a ventriculului stâng) reprezintă proporția sângelui care este pompată din ventriculul stâng (camera principală de pompare a inimii) cu fiecare bătaie a inimii. Altfel spus, evaluează cât de bine este inima capabilă să pompeze sângele. Fracția de ejecție este exprimată ca procent. – valoarea normală este între 55 și 70%.
Pentru că acest parametru, FEVS, nu este suficient de sensibil încât să depisteze disfuncția ventriculară subclinică, s-au dezvoltat tehnici imagistice noi, complementare, care au la bază conceptul de “strain” (deformare miocardică).
Ecocardiografia STE 2D STRAIN – avantaje și beneficii
Beneficiile ecocardiografiei STE 2D STRAIN se materializează în identificarea timpurie a disfuncției performanței ventricului stâng care conduce, în timp, la instalarea și manifestarea clinică a unor patologii cardiovasculare (de tip infarct miocardic, AVC, boli valvulare, insuficiență cardiacă, HTA la adult, cardiopatia ischemică).
Ecocardiografia STE 2D STRAIN este o metodă complementară ce foloseste informația oferită de ecocardiografia 2D și analizează structura miocardului și modificările volumelor cardiace, simultan cu evaluarea fracției de ejecție a ventriculului stâng. Modificările mici în funcția ventriculului stâng pot avea un impact major în evoluția și prognosticul pacientului.
Avantaje oferite de această investigație sunt: utilizarea unei tehnologii neiradiante (ultrasonografia) care nu necesită o pregatire specială, prealabilă a pacientului; caracterul non-invaziv al investigației; timpul de execuție relativ mic (20 minute în funcție de complexitatea cazului).
Cărui profil de pacient se recomandă ecocardiografia STE 2D STRAIN?
Ecocardiografia STE 2D STRAIN se adresează ORICĂRUI PACIENT, cu sau fără comorbidități (diabet, boală cardiacă ischemică, afectari valvulare etc), cu scopul de a depista precoce afectarea miocardică, înaintea alterării fracției de ejecție (FEVS).
O categorie aparte de pacienți, mulți fără antecedente/patologii cardiovasculare beneficiază de această investigație. Este vorba despre pacienții cu afecțiuni oncologice. Examinarea cardiologică a pacientului oncologic este esențială pentru a identifica precoce potențialele efecte adverse ale chimio/radio-terapiei și a interveni terapeutic în vederea reducerii morbidității și mortalității acesor pacienți. Cardiotoxicitatea sau disfuncția miocardică la pacientul chimio/radio-tratat crește riscul de apariție și potențialul de evoluție către insuficiența cardiacă.
Preț: 500 lei
Notă:
Descoperirea, înca din stadiile subclinice, a disfuncțiilor cardiace a validat ecocardiografia STE 2D STRAIN ca tehnică imagistică, facilitând introducerea sa rapida în ghidurile Societății Europene de Cardiologie, în documentele-consens ale Asociației Europene de Imagistică Cardiovasculară și ale Asociației Americane de Ecocardiografie.
“Prevenţia bolilor cardiovasculare reprezintă astăzi principalul mijloc de reducere a ratei de apariţie a acestora.
Strategia de depistare (“screening”) a pacienților cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, așa-numita prevenție primară, s-a impus în utimii 10 ani, dezvoltându-se ghiduri ale societăților internaționale precum și tehnici imagistice complexe.
Imagistica prin ecocardiografia speckle tracking a devenit o tehnică puternică în evaluarea funcției miocardului.
Pe lângă pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, la pacientul cu boli oncologice, este importantă detectarea anomaliilor cardiace subclinice, care pot influenţa deciziile cu privire la alegerea chimioterapiei. Indicaţia pentru cardioprotecţie sau frecvența de monitorizare a pacientului, de exemplu, în situaţia existenţei unei disfuncţii asimptomatice de ventricul stâng, poate schimba viitorul inimii tale”.
Dr. Anca Simona Tâu
Medic primar Cardiologie, Medic primar Medicină Internă, Doctor în Medicină
Medic primar Cardiologie
Medic primar Medicină Internă
Doctor în Medicină