Crioterapia este una dintre metodele recuperarii si a medicinei folosita in intreaga lume si reprezinta utilizarea la nivel local a temperaturilor scazute pentru tratarea diverselor afecţiuni precum: afectiuni dermatologice, afectiuni reumatismale, inflamaţii, entorse, luxatii, intinderi musculare, contracturi musculare, rupturi musculare, contuzii, dureri de spate precum si in tratamentul post-chirurgical.
Zonele cu putin tesut adipos (genunchiul, glezna, cotul) sunt mai sensibile la aplicatiile reci decat zonele mai bogate in tesut adipos (coapsa, fesa).
In mod normal, expunerea la temperaturile scazute se face o scurta perioada de timp, de obicei cateva minute
Crioterapia este o metoda de tratament care presupune un oarecare disconfort, insa nu doare.
La Nord folosim un aparat de crioterapie de ultima generatie marca Zimmer care ajunge la temperaturi de pana la -40 grade Celsius utilizand o tehnologie cu aer uscat ce asigura scaderea riscului de lezare a pielii in timpul tratamentului. Aceasta tehnologie scade si timpul necesar obtinerii temperaturii optime care duce la aparitia proceselor fiziologice mentionate mai sus. In functie de zona dureroasa timpul de tratament cu crioterapie este intre minim 3 si maxim 10 minute.
Scopul crioterapiei
- Scaderea procesului inflamator;
- Atenuarea durerii la nivel local;
- Combaterea spasmelor;
- Calmarea inflamatiei;
- Reducerea edemului.
Sportivii de pretutindeni apeleaza la terapia prin frig pentru:
- Accelerarea procesului de recuperare in urma activitatatii fizice intense;
- Imbunatatirea rezistentei fizice;
- Intarirea sistemului imunitar;
- Oxigenarea mai eficienta a musculaturii;
- Cresterea capacitatii la efort;
- Diminuarea leziunilor musculare.
Crioterapia este un tratament valoros care reduce edemul post-traumatic, inflamatia si temperatura tesuturilor. Efectul secundar al crioterapiei este un metabolism crescut in zona expunerii si o crestere de patru ori a fluxului sanguin spre locul de expunere. Acesta crestere faciliteaza schimbul de produse inflamatorice, metabolizarea celulara, furnizeaza substante nutritive, oxigen, etc.
Acest lucru permite obtinerea unei temperaturi mai ridicate a pielii si mentinerea acesteia pe o perioada mai lunga decat alte metode de terapie fizica (inclusiv terapie termica). Crioterapia poate duce la o mai mare vasodilatație in comparatie cu alte metode de tratament ceea ce are un impact direct asupra calitatii recuperarii.