Centrul de Boli Cardiovasculare
Soluții avansate și tratamente inovatoare pentru afecțiunile inimii și ale vaselor de sânge.
Bine ați venit la Centrul de Boli Cardiovasculare al Nord – Grupul Medical Provita, locul unde pasiunea pentru sănătatea cardiacă și grija profundă pentru fiecare pacient ne ghidează în fiecare clipă. Suntem dedicati dezvoltării planurilor de tratament cuprinzătoare, abordând diverse metode precum tratamentul medicamentos, intervenții chirurgicale, proceduri endovasculare, dispozitive implantabile și electrofiziologie.
Lucrăm îndeaproape cu fiecare pacient, înțelegând povestea unică a inimii sale, pentru a salva și îmbunătăți vieți. În efortul nostru de a oferi cele mai bune soluții, personalizate, luăm decizii în strânsă colaborare cu pacientul, asigurându-ne că alegem împreună cea mai potrivită opțiune adaptată nevoilor și preferințelor individuale.
Emoția unei vieți salvate ne inspiră în fiecare zi să mergem mai departe, să inovăm și să ne depășim limitele pentru a readuce speranță și zâmbet în viețile pacienților noștri. Pentru noi, fiecare inimă care bate din nou corect este o poveste de succes, o promisiune împlinită.
Afecțiuni:
- Bolile arterelor coronare
- Bolile valvelor (mitrală, aortică, tricuspidă, pulmonară)
- Cardiomiopatia hipertrofică (obstructivă)
- Tumorile cardiace și mediastinale
- Endocardita infecțioasă
- Anevrismele de aortă ascendentă, crosă aortică, aortă descendentă și abdominală
- Anevrismele de radăcină aortică
- Bolile cardiace congenitale la adult
- Ischemia acută/cronică a membrelor inferioare și superioare
- Boala cerebrovasculară (a arterelor carotide)
- Endocardita infecțioasă
- Venoase
Soluții chirurgicale:
- Revascularizarea miocardică integral arterială. Intervenţia se efectuează fie pe cord oprit, fie pe cord bătând, fără oprirea inimii, în funcție de anatomia fiecărui pacient și leziuni, utilizând ca grefoane ambele artere mamare, arteră radială sau chiar arteră gastroepiploică. În cazul acestui tip de intervenţie se evită, pe cât posibil, utilizarea grefoanelor venoase a căror viabilitate este redusă, comparativ cu cele arteriale.
- Chirurgia reconstructivă valvulara minim invazivă – plastiile de valvă mitrală, aortică, tricuspidiană. Standardul în chirugia cardiacă îl reprezintă în acest moment repararea (plastia) valvulară efectuată minim invaziv, datorită complicațiilor periprocedurale mici și a rezultatelor la distanță excelente. Ori de câte ori este posibil, trebuie evitată înlocuirea valvelor inimii cu proteza, și acest lucru este fezabil în aproape orice situație în care valvele nu sunt calcificate sau fibrozate, indiferent de complexitatea leziunilor.
- Implantare chirurgicală minim invazivă de proteze valvulare mecanice, biologice și sutureless. Chirugia minim invazivă permite reducerea semnificativă a traumei, a durerilor post operatorii și a riscurilor de infecţii, prin urmare reducerea perioadei de spitalizare și de recuperare a pacientului. Folosirea protezelor valvulare de ultimă generatie permit implantarea acestora la pacienți din ce în ce mai tineri cu rezultate din ce în ce mai bune, fara a fi nevoie de tratament anicoagulant.
- Chirurgia minim invazivă a aortei ascendente, crosei aortice și toraco-abdominale pentru anevrisme și disecţii. Abordul minim invaziv este posibil în chirugia aortei ascendente, a radacinii aortice și a crosei aortice, iar tehnicile noi endovasculare permit rezolvarea anevrismelor toraco-abdominale și abdominale fără trauma specifică operațiilor clasice, centrul nostru evitand pe cat posibil operațiile clasice ce presupun incizii mari, toraco-abdominale.
- Chirurgia reconstructivă a rădăcinii aortice. Chirugia rădăcinii aortice prin care se reușește prezervarea valvei aortice reprezintă standardul chirugiei moderne. Echipa noastră are cea mai mare experiență națională în intervențiile de tip Tiron David, operație care prezervă valva aortică cu rezulate excelente dovedite la peste 20 de ani distanță de la intervenție.
- Chirurgia cardiomiopatiei hipertrofice obstructive (CMHO). În cadrul centrului nostru activeaza European Cardiomyopathy Center, unicul centru din Europa Centrală și de Est specializat în diagnosticul și tratamentul chirurgical al CMHO, beneficiind de specialiști antrenați, conform recomandărilor internaționale, în diagnosticul clinic, genetic, ecografic, RMN, AngioCT și rezolvarea chirugicală și intervențională a acestei patologii. Experiența chirurgicală a peste 130 de cazuri rezolvate de către echipa chirurgicală ce activează în cadrul spitalului nostru este una din cele mai importante din Europa.
- Chirurgia cardiacă minim invazivă. Tehnicile minim invazive reprezintă standardul în chirugia cardiacă modernă. Pacientul beneficiază de scăderea complicațiilor, de o traumă operatorie minimizată la maximum și de reintegrare rapidă în viaţa socială. Echipa noastră are o experiență extrem de mare în procedurile miniminvazive, prin viziune directă, toracoscopic sau chiar robotic. Printre acestea enumerăm:
– revascularizarea miocardică prin minitoracotomie directă (MIDCAB), video asistată (TECAB) sau robotică
– chirurgia valvulară prin minitoracotomie dreaptă prin care se pot rezolva chirurgical boli ale valvelor mitrală, aortă, tricuspidă sau patologii ale atriului drept sau stâng
– chirurgia valvulară prin ministernotomie se pot rezolva chirurgical boli ale valvelor aortă, mitrală, pulmonară, tricuspidă
– chirurgia pericardică toracoscopică
– chirurgia minim invazivă în fibrilaţia atrială
Soluții endovasculare:
1. Proceduri diagnostice
Coronarografia este o procedură invazivă care are ca scop vizualizarea lumenului arterelor coronare prin injectarea directă de substanță de contrast la acest nivel cu ajutorul unui cateter introdus în interiorul sistemului circulator. Ca punct de intrare, cel mai frecvent se foloseste artera radială care permite o reducere a riscului ulterior de sângerare și creste gradul de confort al pacientului.
Angiografia este o investigație imagistică care utilizează raze X , pentru evidențierea lumenului vaselor sangvine din diferitele segmente ale sistemului circulator prin injectarea unei substanțe de contrast. Aceasta permite vizualizarea stenozelor vasculare și reprezintă o etapă obligatorie în planificarea măsurilor terapeutice.
Arteriografia periferică este o procedură invazivă care are ca scop vizualizarea lumenului în diferite teritorii arteriale prin injectarea directă de substanță de contrast la acest nivel cu ajutorul unui cateter introdus în interiorul sistemului circulator. În funcție de teritoriul țintă, ca punct de intrare se folosește artera radială, femurală sau brahială.
Cateterismul cardiac este o procedură invazivă care are ca scop calcularea unor parametrii hemodinamici care ajută medicul în luarea unor decizii terapeutice. Presupune introducerea unui cateter care permite recoltarea de probe de sânge și masurarea presiunii în diferite segmente ale circulației sistemice și pulmonare. Pentru aceasta se realizează atât un abord arterial cât și unul venos. Ca abord arterial se folosește cel mai frecvent artera radială, în timp ce, pentru abordul venos pot fi folosite venele superficiale ale brațului, vena femurală sau vena jugulară.
2. Proceduri de tratament
2.1. Proceduri coronariene
Angioplastia coronariană percutană (PTCA) reprezintă procedura prin care se realizează dilatarea stenozelor coronariene cu ajutorul unui cateter prevazut cu balon la vârf. Cel mai frecvent este urmată de implantarea de stent care previne reculul vasului. Stenturile de ultimă generație folosite sunt active farmacologic, ceea ce presupune că eliberează local substanțe care previn reîngustarea vasului. Există și varianta în care angioplastia nu este urmată de implantare de stent ci de tratamentulul local cu agenți farmacologici prin intermediul baloanelor farmacologic active care prezintă avantajul eliminării implantului metalic permanent (reprezentat de stent). Se folosește cu precădere în cazul stenozelor determinate de reîngustarea stenturilor implantate anterior sau în cazul vaselor care prezintă un calibru redus.
Rotablația (aterectomia rotațională) reprezintă un procedeu prin care este îndepărtat materialul ateromatos calcificat cu ajutorul unei freze care se rotește cu o viteză foarte mare (150-190 000 rotatii/min); acest material calcificat este transformat într-o pulbere extrem de fină care este preluată de sângele circulant și ulterior degradat de către leucocitele sangvine. Reprezintă un procedeu exterm de util în situația leziunilor cu calcificare extinsă circumferențial, care sunt de regulă rezistente la tentativa de dilatare cu balonul.
Litotriția intravasculară reprezintă o procedură prin care sunt fracturate plăcile calcare cu ajutorul unor unde mecanice generate intravascular cu ajutorul unui cateter cu balon prin vaporizarea lichidului din balon sub acțiunea unor descăracări electrice. Această metodă permite fractarea unor plăci care sunt rezistente la dilatarea obișnuită cu balon.
2.2. Proceduri periferice
Angioplastia periferică percutană (PTA) reprezintă procedura prin care se realizează dilatarea stenozelor arteriale în diferite teritorii (membre, artere renele, subclavii etc.) cu ajutorul unui cateter prevăzut cu balon la vârf. În funcție de teritoriu și de specificul leziunii poate fi urmată de implantarea de stent care previne reculul vasului. Cu precădere la nivelul vaselor membrelor inferioare, care este terotoriul periferic cel mai frecvent implicat, angioplastia este urmată de tratamentulul local cu agenți farmacologici prin intermediul baloanelor farmacologic active care prezintă avantajul reducerii riscului de reîngustare.
Aterectomia periferică (Jetstream) reprezintă un procedeu prin care este îndepărtat materialul ateromatos calcificat cu ajutorul unor catetere dotate cu un sistem de lame a căror rotație mobilizează materialul obstructiv intravascular. În paralel, cateterul realizează aspirația activă a materialului rezultat în urma aterectomiei prevenind astfel mobilizarea periferică a acestuia. Reprezintă un procedeu exterm de util în situația leziunilor cu calcificare extinsă, a leziunilor ocluzive, facilitând tratamentul ulterior prin angioplastie cu balon sau balon faramcologic activ.
2.3. Proceduri valvulare
TAVI-(Transcatether Aortic Valve Implantation) – implantarea percutană a unei proteze valvulare aortice, necesară în tratamentul stenozei aortice. Se adresează acelor pacienți pentru care riscurile asociate implantării chirurgicale este similar sau mai mare față de riscul asociat implantării percutane. Ca și în cazul angioplastiilor complexe indicația este stabilita in cadrul unei echipe multidisciplinare (Heart Team) după analiza atentă a detaliilor anatomice, a afecțiunilor concomitente în contextul particularităților generale ale pacientului.
MITRACLIP- recomandată în tratamentul regurgitării mitrale
2.4. Proceduri aortă abdominală
Tratamentul endovascular al anevrismelor de aortă toracică (TEVAR) sau abdominală (EVAR), reprezintă proceduri adresate situațiilor în care dilatarea excesiva a aortei (cu constituirea unui anevrism de aortă) depășește anumite limite existând riscul fisurării aortei care poate avea consecințe catastrofale. Presupune inserarea percutană a unor proteze care vor reconstitui lumenul aortic, excluzand cavitatea anevrismală din circulație și reducând marcat riscul ulterior de ruptură.
2.5. Proceduri electrofiziologie/aritmologie
Ablația cardiacă reprezintă procedura prin care se produc în mod controlat o serie de leziuni la nivelul anumitor zone de miocard care sunt implicate în generarea unor tulburară de ritm. Se poate adresa unor game largi de tulburari de ritm precum flutterul atrial, fibrilația atrială, tarhicardia atriala, tahicardia prin reintrare nodala sau pe căi accesorii, tahicardia ventriculară, etc. (cu siguranță că aici trebui ecompletat de catre cei de la EP).